Home ΣΤΡΑΤΟΣ / ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ / ΕΥΠ Το “μακρύ χέρι” της ΕΥΠ που εξαφάνισε 3.464 τηλεφωνικές συνομιλίες των “βαρόνων του υποκόσμου”! Η προχειροδουλειά των πρακτόρων και η “άγνοια” του Ρουμπάτη που “μεθόδευσαν” την αθώωση των κατηγορουμένων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, δικηγόρων και ιδιωτών που πουλούσαν προστασία.

Το “μακρύ χέρι” της ΕΥΠ που εξαφάνισε 3.464 τηλεφωνικές συνομιλίες των “βαρόνων του υποκόσμου”! Η προχειροδουλειά των πρακτόρων και η “άγνοια” του Ρουμπάτη που “μεθόδευσαν” την αθώωση των κατηγορουμένων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, δικηγόρων και ιδιωτών που πουλούσαν προστασία.

by _
0 comment 158 views

Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2023

Το “μακρύ χέρι” της ΕΥΠ που εξαφάνισε 3.464 τηλεφωνικές συνομιλίες των “βαρόνων του υποκόσμου”! Η προχειροδουλειά των πρακτόρων και η “άγνοια” του Ρουμπάτη που “μεθόδευσαν” την αθώωση των κατηγορουμένων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, δικηγόρων και ιδιωτών που πουλούσαν προστασία.

 
Του Άρη Σπίνου
 

Σε δικαστικό τραγέλαφο  έχει μετατραπεί η δίκη της λεγόμενης Greek Mafia με κατηγορούμενους πρώην και νυν αστυνομικούς, δικηγόρους και ιδιώτες, για το αδίκημα της δωροδοκίας, με σκοπό την «προστασία» οίκων ανοχής, μίνι καζίνο και strip show.


Ο εισαγγελέας της έδρας του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, Παναγιώτης Μεϊδάνης, από την πρώτη στιγμή της δίκης, τόνισε ότι τα στοιχεία που προσκόμισε στη Δικαιοσύνη, το Δεκέμβριο του 2016, ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικό υλικό, επειδή δεν έχει γίνει νόμιμα η επεξεργασία τους. Κανένας όμως δεν αναρωτιέται γιατί δεν υπάρχει αποδεικτικό υλικό! 



Ολόκληρη η δικογραφία βασίζεται σε περίπου 500 προχείρως απομαγνητοφωνημένες, από άγνωστους υπαλλήλους της ΕΥΠ, τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων προσώπων, κατά το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2015 – Αύγουστος 2016.Πολλές από τις συνομιλίες αυτές είναι περιγραφικές, δηλαδή, ο Χ. μίλησε με τον Ψ. «για σουβλάκι με σως», ενώ άλλες συνοδεύονται από σχόλια των άγνωστων ωτακουστών της ΕΥΠ του τύπου «τι θέλει τώρα ο γύφτος;» ή «μιλούν και τα γύναια»!

Το κυριότερο όμως είναι, ότι για το μεγαλύτερο μέρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που έκανε η ΕΥΠ στην υπόθεση αυτή ήταν παράνομες, δηλαδή, δεν είχαν εκδοθεί οι σχετικές εισαγγελικές διατάξεις, όπως απαιτεί ο νόμος.

Για παράδειγμα, ως κεντρικό πρόσωπο της λεγόμενης Greek Mafia φέρεται ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Μάλαμας, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, χωρίς ακόμη να έχουν συλληφθεί οι δράστες. Οι συνομιλίες του – μέσω των δύο κινητών του τηλεφώνων – καταγράφονταν νόμιμα από τις 20 Αυγούστου 2015 μέχρι στις 15 Μαρτίου 2016, όπου και έληξε η ισχύς των διατάξεων του εισαγγελέα της ΕΥΠ, που είχαν εγκριθεί και από τον εισαγγελέα εφετών.

Η ΕΥΠ, ωστόσο, συνέχισε να τον παρακολουθεί παράνομα, τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, δηλαδή, για άλλους επτά μήνες.

Το ίδιο συνέβη και με τις παρακολουθήσεις των περισσότερων εκ των κατηγορουμένων στο Β΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Συνέχισαν δηλαδή να παρακολουθούνται από την ΕΥΠ οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους, χωρίς να υπάρχει έγκριση από τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς.



Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το Δικαστήριο  έκρινε, ότι οι παράνομα καταγραφείσες συνομιλίες, που διενήργησε για την υπόθεση αυτή η ΕΥΠ, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για την έκδοση της απόφασης.

Απομένουν, λοιπόν, οι συνομιλίες των εμπλεκομένων που νομίμως καταγράφηκαν. Αλλά και αυτές για να αποκτήσουν ποινική υπόσταση, θα πρέπει να απομαγνητοφωνηθούν νομίμως και να συνταχθούν οι σχετικές εκθέσεις από προανακριτικούς υπαλλήλους (η ΕΥΠ από τον καταστατικό της νόμο δεν είναι προανακριτική αρχή) όπως απαιτεί ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει, αφού ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, ουδέποτε προσκόμισε στη Δικαιοσύνη τις ηχητικές συνομιλίες του Μάλαμα που νομίμως είχαν καταγραφεί.

Ενώ λοιπόν οι έκνομες ενέργειες, από τις προχείρως απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των άγνωστων ωτακουστών της ΕΥΠ, φέρεται να έχουν διαπραχθεί το διάστημα Αύγουστος 2015 – Αύγουστος 2016, στα DVD καταγράφονται οι συνομιλίες του επιχειρηματία από τις 17 Αυγούστου 2016 έως τις 18 Νοεμβρίου 2016!

Από την ίδια απεικόνιση δυστυχώς αποδεικνύεται, πως ο τότε διοικητής της ΕΥΠ απέκρυψε από τη Δικαιοσύνη συνολικά 3.464 τηλεφωνικές συνομιλίες του Δημήτρη Μάλαμα, που έγιναν κατά τον επίδικο χρόνο.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr