Home Greek News Άρθρο-καταπέλτης των New York Times για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδος: Η κυβέρνηση Μπάιντεν δηλώνει ότι δεν ευνοεί την Τουρκία έναντι της Ελλάδας

Άρθρο-καταπέλτης των New York Times για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδος: Η κυβέρνηση Μπάιντεν δηλώνει ότι δεν ευνοεί την Τουρκία έναντι της Ελλάδας

by _
0 comment 212 views
New York Times: Η κυβέρνηση Μπάιντεν δηλώνει ότι δεν ευνοεί την Τουρκία έναντι της Ελλάδας καθώς αντιμετωπίζει αντίσταση στο σχέδιο πώλησης F-16 στον Ερντογάν
New York Times: Η κυβέρνηση Μπάιντεν δηλώνει ότι δεν ευνοεί την Τουρκία έναντι της Ελλάδας καθώς αντιμετωπίζει αντίσταση στο σχέδιο πώλησης F-16 στον Ερντογάν

The $20 billion arms package for Turkey would include 40 new F-16 fighter jets.Credit…Paulo Whitaker/Reuters

GreekNewsOnDemand.com: Άρθρο-καταπέλτης των New York Times για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδος: Η κυβέρνηση Μπάιντεν δηλώνει ότι δεν ευνοεί την Τουρκία έναντι της Ελλάδας


New York Times: Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει αντίσταση στο σχέδιο πώλησης F-16 στην Τουρκία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικοινώνησε με το Κογκρέσο σχετικά με σημαντικές συμφωνίες όπλων για την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά ένας εξέχων γερουσιαστής είναι σθεναρά αντίθετος στην πώληση στην Άγκυρα

Του Michael Crowley και Edward Wong

13 Ιανουαρίου 2023


ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ — Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι θέλει να συζητήσει τις προτεινόμενες μεγάλες πωλήσεις όπλων για την Τουρκία και την Ελλάδα, σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά ήδη αντιμετωπίζει αντίσταση στο Καπιτώλιο στο αίτημα της Άγκυρας για νέα και αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Το πακέτο όπλων των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Τουρκία θα περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 79 κιτ αναβάθμισης για την ανακαίνιση του υπάρχοντος στόλου γηρασμένων F-16 της χώρας. Η Ελλάδα ζητά να αγοράσει τουλάχιστον 30 μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα πιο σύγχρονα αεροπλάνα στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ.



Το ελληνικό αίτημα είναι αδιαμφισβήτητο και πολύ πιθανό να εγκριθεί. Όμως, ενώ η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, αυτό το πακέτο αντιμετωπίζει σκεπτικισμό από μέλη του Κογκρέσου που είναι εξοργισμένα με τον αυταρχικό πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ άλλων για την παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών και την άρνησή του μέχρι στιγμής να εγκρίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. για τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Οι δύο ουδέτερες σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά την κίνηση προς την έγκριση του Κογκρέσου που αναφέρθηκε από την Wall Street Journal την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός του Νιου Τζέρσεϊ και επί μακρόν επικριτής του κ. Ερντογάν, εξέδωσε μια καυστική δήλωση.

Ενώ δήλωσε ότι καλωσόρισε την πώληση των F-35 επόμενης γενιάς στην Ελλάδα, ο κ. Μενέντεζ – η θέση του οποίου του δίνει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τέτοιες πωλήσεις στην επιτροπή του – είπε ότι «αντίστατο σθεναρά» στην πώληση «νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία».

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει σημαντικές πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ σε ξένους συμμάχους και η απόρριψη ή η αδράνεια θα σκοτώσει την πρόταση του Προέδρου Μπάιντεν.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην Τουρκία και εναντίον γειτονικών συμμάχων του ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Μενέντεζ. «Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό —μεταξύ άλλων με την απελευθέρωση δημοσιογράφων και της πολιτικής αντιπολίτευσης— και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτήν την πώληση».

Μιλώντας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τον Οκτώβριο, ο κ. Ερντογάν απέρριψε τις προηγούμενες επικρίσεις του κ. Μενέντεζ, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «η αντίρρηση του Μενέντεζ από μόνη της δεν μπορεί να σταματήσει» μια τέτοια συμφωνία, αν και δεν ήταν σαφές τι εννοούσε. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο κ. Ερντογάν παραδέχτηκε ότι η προμήθεια των τζετ θα ήταν «πολύ ευκολότερη» εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδιζαν την πλειοψηφία στη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, κάτι που δεν συνέβη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση. Ωστόσο, πρόσφατα έκανε το διαδικαστικό βήμα να ειδοποιήσει το Κογκρέσο ότι είναι έτοιμο να συζητήσει τα αιτήματα, τα οποία υποβλήθηκαν χωριστά από την Άγκυρα και την Αθήνα πριν από αρκετούς μήνες και τα οποία απαιτούν ψήφο έγκρισης από το Κογκρέσο.



Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή η κοινοποίηση δεν ήταν ακόμη οριστική, είπε την Παρασκευή ότι το υπουργείο δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες πωλήσεις ή μεταφορές όπλων έως ότου η κυβέρνηση ζητήσει επίσημα έγκριση από το Κογκρέσο.

Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε μια σφοδρή διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορά τους και ο κ. Ερντογάν υπαινίσσεται την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης εναντίον του συναδέλφου μέλους του ΝΑΤΟ, αν και λίγοι περιμένουν ότι θα ακολουθήσει μια τέτοια δραματική ενέργεια. Συνδέοντας τα δύο πακέτα όπλων, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να σηματοδοτεί ότι δεν ευνοεί την Τουρκία έναντι της Ελλάδας.

Σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το περασμένο καλοκαίρι, ο κ. Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι υποστήριζε τις πωλήσεις F-16 στην κυβέρνηση του κ. Ερντογάν. «Θα πρέπει να πουλήσουμε», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσω να το κάνω και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε».

Πρόσθεσε ότι μια τέτοια πώληση δεν θα ήταν «quid pro quo» για την έγκριση της Τουρκίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, κάτι που απαιτείται σύμφωνα με την πολιτική της συμμαχίας να λαμβάνει αποφάσεις με ομόφωνη συναίνεση.

Αλλά πολλοί ειδικοί στην Τουρκία πιστεύουν ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την επέκταση του ΝΑΤΟ, την οποία ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε μεγάλη στρατηγική ήττα για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας, εκτός εάν είναι βέβαιος ότι τα νέα και αναβαθμισμένα αεροπλάνα είναι στα χέρια του. Ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει εκλογές αυτή την άνοιξη εν μέσω οικονομικής αναταραχής στη χώρα του.

Η Τουρκία λέει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έδειξαν πολύ συμπάθεια προς το P.K.K., ένα κουρδικό εθνικιστικό κίνημα που η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.



Μεταξύ άλλων αιτημάτων, Τούρκοι αξιωματούχοι επέμειναν να εκδώσει η Σουηδία πολλά Π.Κ.Κ. μέλη και άλλους που η κυβέρνηση της Σουηδίας λέει ότι δεν θα παραδώσει. Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσαν να επιλυθούν τέτοιες διαφορές. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι βέβαιοι ότι η Τουρκία θα εγκρίνει τελικά την επέκταση της συμμαχίας.

Η Ουγγαρία είναι το μόνο άλλο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν ενέκρινε τους νέους αιτούντες, αλλά οι ηγέτες της είπαν ότι θα το κάνουν στις αρχές του έτους.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν είναι το μόνο εμπόδιο που αντιμετωπίζει το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο. Ο κ. Μενέντεζ και άλλοι επέκριναν δριμύτατα το αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης του κ. Ερντογάν, το οποίο τα τελευταία χρόνια περιλάμβανε σκληρή καταστολή των μέσων ενημέρωσης, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και άλλων πηγών διαφωνίας.

Έχουν επίσης καταγγείλει τις σχετικά φιλικές σχέσεις του κ. Ερντογάν με τον κ. Πούτιν. Ο Τούρκος ηγέτης αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ κατά της αγοράς του προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος S-400 της Ρωσίας και δεν έχει ενταχθεί στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας. Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκαλούν την Τουρκία ζωτικό σύμμαχο σε μια στρατηγική τοποθεσία και ο κ. Ερντογάν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για να επιτραπεί η εξαγωγή ουκρανικού σιτηρού στον έξω κόσμο.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν έχουν επίσης προειδοποιήσει αυστηρά την Τουρκία να μην ακολουθήσει μια επαπειλούμενη εισβολή στη βόρεια Συρία για να πολεμήσει εκεί κουρδικές ομάδες, λέγοντας ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια περιορισμού του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Eric Schmitt συνέβαλε στην αναφορά.

Ο Μάικλ Κρόουλι είναι διπλωματικός ανταποκριτής στο γραφείο της Ουάσιγκτον. Εντάχθηκε στους Times το 2019 ως ανταποκριτής του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση Τραμπ και έχει καταθέσει φακέλους από δεκάδες χώρες. @michaelcrowley

Ο Έντουαρντ Γουόνγκ είναι διπλωματικός ανταποκριτής που γράφει στους Times για περισσότερα από 22 χρόνια, με έδρα τη Νέα Υόρκη, τη Βαγδάτη, το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον. Έλαβε ένα βραβείο Livingston και συμμετείχε σε μια ομάδα φιναλίστ του Βραβείου Πούλιτζερ για την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ. Υπήρξε υπότροφος Nieman στο Χάρβαρντ και επισκέπτης καθηγητής δημοσιογραφίας στο Princeton και στο U.C. Μπέρκλεϋ. @ewong

ΠΗΓΗ: https://www.nytimes.com/2023/01/13/us/politics/us-turkey-f16s.html?auth=login-email&login=email&searchResultPosition=5

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr