Home ΔΙΕΘΝΗ Ο Ζελένσκι στερεί την ουκρανική υπηκοότητα από ορθόδοξους ιερείς

Ο Ζελένσκι στερεί την ουκρανική υπηκοότητα από ορθόδοξους ιερείς

by _
0 comment 218 views

Πίστωση εικόνας: Ethan Swope/Getty Images

Ο Ζελένσκι στερεί την ουκρανική υπηκοότητα από ορθόδοξους ιερείς

από το RT

8 Ιανουαρίου 2023, 10:26 π.μ

Το Κίεβο έβαλε στο στόχαστρο τους κληρικούς για υποτιθέμενη υποστήριξη της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι αφαίρεσε την υπηκοότητα της χώρας από 13 ιερείς της κανονικής Η UOC (Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Ukrainian Orthodox Church), ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα Levy Bereg (Αριστερή Όχθη), επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Το προεδρικό διάταγμα που στοχεύει τους κληρικούς υποτίθεται ότι υπογράφηκε από τον Ζελένσκι στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά δεν έχει δημοσιευθεί επίσημα, καθώς περιέχει τα προσωπικά δεδομένα των ιερέων των οποίων η υπηκοότητα αφαιρέθηκε.

Αργότερα, ωστόσο, η εφημερίδα κυκλοφόρησε μια λίστα με τα άτομα που επλήγησαν. Για παράδειγμα, περιλαμβάνει τον Ionafan, τον μητροπολίτη της επισκοπής Tulchin στην περιοχή Vinnitsa, ο οποίος έγινε στόχος της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) τον περασμένο Οκτώβριο.

Η εγχώρια υπηρεσία ασφαλείας κατηγόρησε τον κληρικό ότι σπέρνει θρησκευτική διχόνοια και υποστηρίζει τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι είχε κατασχέσει ενοχοποιητικό υλικό, συμπεριλαμβανομένου διάφορου «έντυπου φιλορωσικού περιεχομένου και προπαγανδιστικής λογοτεχνίας». Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τον υφιστάμενο του εφημέριο, επίσκοπο Σεργκέι, ο οποίος φέρεται να υπηρετεί ως «φροντιστής» της αμφίβολης προέλευσης περιουσίας του Ιοναφάν, σημείωσε η εφημερίδα.

Το διάταγμα περιελάμβανε επίσης αρκετούς ιερείς που είχαν ουσιαστικά διακόψει τους δεσμούς τους με την Ουκρανία εδώ και πολύ καιρό, έχοντας αυτομολήσει στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, ο Λάζαρ, μητροπολίτης Συμφερούπολης και Κριμαίας, στερήθηκε την ουκρανική υπηκοότητα. Η Μητρόπολη της Κριμαίας, η οποία περιλαμβάνει αρκετές επισκοπές της Κριμαίας, ιδρύθηκε και υποβλήθηκε στον άμεσο έλεγχο του Πατριαρχείου Μόσχας το περασμένο καλοκαίρι, επικαλούμενη αταξία στην ουκρανική εκκλησία και έλλειψη επαφής με το Κίεβο.

Η UOC (Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Ukrainian Orthodox Church), η οποία υπαγόταν στο Πατριαρχείο Μόσχας, κήρυξε την ανεξαρτησία της νωρίς στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα, ωστόσο, προφανώς δεν γλίτωσε την UOC από μια νέα επίθεση από την ουκρανική κυβέρνηση. Τους τελευταίους μήνες, οι τοποθεσίες της UOC δέχθηκαν επανειλημμένα επιδρομές από το SBU για υποτιθέμενους δεσμούς με τη Ρωσία, ενώ ο Ζελένσκι διακήρυξε ανοιχτά την ανάγκη να διαφυλαχθεί η «πνευματική ανεξαρτησία» του έθνους από τη Μόσχα.

Η Ουκρανία έχει βιώσει εδώ και καιρό θρησκευτικές εντάσεις, με μια σειρά από σχισματικές και αυτοαποκαλούμενες οντότητες να ισχυρίζονται ότι είναι η αληθινή και μοναδική Ορθόδοξη Εκκλησία στη χώρα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU, Orthodox Church of Ukraine), η οποία ιδρύθηκε το 2018 με άμεση εμπλοκή του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Pyotr Poroshenko, έχει γίνει ο μεγαλύτερος αντίπαλος της UOC (Ukrainian Orthodox Church) και αμφισβητεί τους θρησκευτικούς χώρους που ελέγχει. Η OCU φαίνεται να ευνοείται και από το Κατεστημένο της Ουκρανίας.

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr