Home Greek News Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο «Telegraph»… βρήκε και τα ανταλλάγματα που θα δώσει η Ελλάδα για την επιστροφή τους

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο «Telegraph»… βρήκε και τα ανταλλάγματα που θα δώσει η Ελλάδα για την επιστροφή τους

Ενώ η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών στους Βρετανούς, ένα νέο βρετανικό δημοσίευμα... βλέπει ως αντάλλαγμα ακόμα και τον «Τζόκεϊ του Αρτεμισίου» (φωτογραφία)

by _
0 comment 194 views
Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο «Telegraph»… βρήκε και τα ανταλλάγματα που θα δώσει η Ελλάδα για την επιστροφή τους
Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο «Telegraph»… βρήκε και τα ανταλλάγματα που θα δώσει η Ελλάδα για την επιστροφή τους

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο «Telegraph»… βρήκε και τα ανταλλάγματα που θα δώσει η Ελλάδα για την επιστροφή τους

Ενώ η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών στους Βρετανούς, ένα νέο βρετανικό δημοσίευμα… βλέπει ως αντάλλαγμα ακόμα και τον «Τζόκεϊ του Αρτεμισίου» (φωτογραφία)

Ένα βήμα… παραπέρα από το ρεπορτάζ για τις συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα προχωράει, με δημοσίευμά του, ο βρετανικός «Telegraph».

Την ώρα που, από πλευράς Βρετανικού Μουσείου, επιβεβαιώνεται, για πρώτη φορά, ότι συμμετέχει σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού διαμηνύει ότι δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα στους Βρετανούς, ο «Telegraph»… αποκαλύπτει ακόμα και το τι θα μπορούσε να δώσει η Αθήνα ως αντάλλαγμα για την επιστροφή των Γλυπτών.



telegraph

Σε δημοσίευμα, με τίτλο «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με χάλκινο άγαλμα αναβάτη ηλικίας 2.000 ετών», η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στον «Τζόκεϊ του Αρτεμισίου», που ανασύρθηκε σε κομμάτια το 1928 και το 1937 από τη θάλασσα, κοντά στο ακρωτήριο Aρτεμίσιο της Eύβοιας, και φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ειδικότερα, υπογραμμίζεται πως «η συμφωνία θα μπορούσε να δει αρχαία έργα τέχνης, που δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα, να δανείζονται στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του Τζόκεϊ του Αρτεμισίου, ενός γλυπτού που απεικονίζει ένα νεαρό αγόρι πάνω σε ένα άλογο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τα σημαντικότερα κομμάτια της συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, για να γλυκάνει οποιαδήποτε συμφωνία για κάποια από τα Ελγίνεια Μάρμαρα».

Μάλιστα, αναφέρεται ότι θα μπορούσαν να δανειστούν στο Βρετανικό Μουσείο ακόμα και το ηλικίας 3.600 ετών προσωπείο του Αγαμέμνονα, καθώς και το θρυλικό κύπελλο του Νέστορα.

kypello-nestora
Το κύπελλο του Νέστορα
prosopeio_agamemnona
Το προσωπείο του Αγαμέμνονα

Το βρετανικό δημοσίευμα, επικαλούμενο ελληνικές πηγές, εκτιμά ότι η ανταλλαγή αντικειμένων θα μπορούσε να ξεκινήσει «μάλλον νωρίτερα, παρά αργότερα».

«Τα αντικείμενα που πήρε ο λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και πουλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα και να επανενωθούν με τους άλλους θησαυρούς που δημιουργήθηκαν για να κοσμήσουν το ναό του Παρθενώνα, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 432 π.Χ..» καταλήγει το ρεπορτάζ.

Ο «Τζόκεϊ του Αρτεμισίου» (ή ο Μικρός Ιππέας του Αρτεμισίου)



jokey_mesa

Το ναυάγιο με το άγαλμα ανακαλύφθηκε το 1926 μαζί με το περί το 460 π.Χ. χάλκινο Αρτεμίσιον, ένα άγαλμα ύψους δύο μέτρων, που απεικόνιζε είτε τον Δία είτε τον Ποσειδώνα. Είναι το μεγαλοπρεπέστερο χυτό άγαλμα αλόγου με αναβάτη, που σώζεται από την ελληνική αρχαιότητα. Ανασύρθηκε σε κομμάτια και έχει συμπληρωθεί στην ουρά και στο κέντρο του κορμού.

Το άλογο αποδίδεται σε έντονο καλπασμό τη στιγμή του αγώνα. Στο δεξιό μηρό του υπάρχει εγχάρακτη μορφή Νίκης, που κρατάει στεφάνι στα ανυψωμένα χέρια της, σφράγισμα σύνηθες σε καθαρόαιμα άλογα στην αρχαιότητα.

Η κίνηση και η ανατομία του ζώου αποδίδονται με τρόπο απόλυτα ρεαλιστικό. Ο αναβάτης είναι μικρός σε ηλικία και διαστάσεις, και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δείχνουν ότι πρέπει να ήταν μαύρος. Η μικροσκοπική μορφή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το υπερήφανο, μεγαλόσωμο ζώο.

Στρέφει προς τα αριστερά το κεφάλι του και τα μαλλιά του είναι ατημέλητα. Φορά σανδάλια και χιτωνίσκο που ανεμίζει από την ταχύτητα, ενώ στο αριστερό χέρι θα κρατούσε τα ηνία και στο δεξί το μαστίγιο.

Το άγαλμα, έργο άγνωστου γλύπτη, πρέπει να ήταν αφιερωμένο σε κάποιο σημαντικό ιερό.

Υπουργείο Πολιτισμού για τα Γλυπτά: Δεν αναγνωρίζουμε νομή, κατοχή και κυριότητα στους Βρετανούς

Νωρίτερα σήμερα, σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που κρατά στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, εξαπέλυσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Με αφορμή τη νέα ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Πολιτισμού κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προτάσσει τα μικροκομματικά οφέλη και τον στόχο της φθοράς της κυβέρνησης αδιαφορώντας αν οι θέσεις του προκαλούν ζημιά στη χώρα.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει την πάγια θέση ότι η χώρα μας δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής.



Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΥΠΠΟΑ επισημαίνονται τα ακόλουθα

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα σήμερα μετά και το τελευταίο δημοσίευμα των TIMES για την επιστροφή των Γλυπτών, η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για «κρυφή διπλωματία αλά 19ου αιώνα, μεταξύ μεγιστάνων και άλλων «μεγάλων κεφαλών» για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Αναγνωστοπούλου: «οι πολιτιστικοί θησαυροί και η ιστορία αυτού του τόπου δεν είναι τσιφλίκι κανενός και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι επικοινωνιακό παιχνιδάκι για τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ. Είναι πρωτίστως μια πράξη ηθικής διευθέτησης που παίρνει οικουμενική διάσταση».

Σημείωσε ακόμα ότι «είναι ανεπίτρεπτο ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού, μόνοι τους και με κρυφές συνεννοήσεις να διευθετούν αυτό το κορυφαίο διεθνώς ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς  και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει σε συμφωνίες εν κρυπτώ με τις οποίες ο δανεισμός και η εκχώρηση του εθνικού μας πλούτου βαφτίζονται «επιστροφή» και «επαναπατρισμός».

ΠΗΓΗ > https://www.protothema.gr/culture/article/1325705/glupta-tou-parthenona-o-telegraph-vrike-kai-ta-adallagmata-pou-tha-dosei-i-ellada-gia-tin-epistrofi-tous/

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr