Home Greek News SPUTNIK: Οι Έλληνες πολίτες ανησυχούν για τις υψηλές τιμές ενέργειας, κατηγορούν τις πολιτικές της ΕΕ

SPUTNIK: Οι Έλληνες πολίτες ανησυχούν για τις υψηλές τιμές ενέργειας, κατηγορούν τις πολιτικές της ΕΕ

by _
0 comment 200 views
SPUTNIK: Οι Έλληνες πολίτες ανησυχούν για τις υψηλές τιμές ενέργειας, κατηγορούν τις πολιτικές της ΕΕ
SPUTNIK: Οι Έλληνες πολίτες ανησυχούν για τις υψηλές τιμές ενέργειας, κατηγορούν τις πολιτικές της ΕΕ

SPUTNIK: Οι Έλληνες πολίτες ανησυχούν για τις υψηλές τιμές ενέργειας, κατηγορούν τις πολιτικές της ΕΕ

11:00 GMT 31.12.2022

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, Ελλάδα (Sputnik) – Οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο νησί της Κρήτης ανησυχούν για τις υψηλές τιμές της ενέργειας ενώ κατηγορούν επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση για κακή διαχείριση της ενεργειακής της πολιτικής, οδηγώντας, κατά τη γνώμη τους, στην τρέχουσα κατάσταση, σύμφωνα με τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα Σπούτνικ.

Από το 2021, οι τιμές της ενέργειας στις χώρες της ΕΕ αυξάνονται ως μέρος μιας παγκόσμιας τάσης. Μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και την υιοθέτηση πολλών πακέτων κυρώσεων κατά της Μόσχας από την ΕΕ, οι τιμές της ενέργειας επιτάχυναν την ανάπτυξή τους, τοποθετώντας την ενεργειακή ασφάλεια ψηλά τόσο στην παγκόσμια όσο και στην εθνική ατζέντα και ωθώντας πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταφύγουν σε διάφορα έκτακτα μέτρα.



Στα τέλη Δεκεμβρίου, η ΕΕ υιοθέτησε έναν μηχανισμό για τη διόρθωση της αγοράς φυσικού αερίου με κυμαινόμενο όριο τιμής αφού τα κράτη μέλη συμφώνησαν για ένα ανώτατο όριο τιμής στα 180 ευρώ (191 $) ανά μεγαβατώρα (MWh). Θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν η τιμή του επόμενου μήνα στο TTF υπερβεί τα 180 ευρώ ανά MWh για τρεις εργάσιμες ημέρες και όταν αυτή η τιμή είναι 35 ευρώ υψηλότερη από την τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αισθάνονται ήδη την ανατριχιαστική επίδραση της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για τις ζωές των Ευρωπαίων.

Ο Μανώλης, ένας 67χρονος συνταξιούχος και βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας, σημείωσε σημαντική μείωση στη σύνταξή του που προηγουμένως μπορούσε να φτάσει τα 1.300 ευρώ το μήνα, αλλά τώρα δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ το μήνα, από τα οποία σχεδόν τα μισά από αυτά πηγαίνουν για την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.

«Τώρα, είναι χειμώνας και χρησιμοποιώ το ρεύμα περισσότερο για να ζεσταθώ, καθώς χρησιμοποιώ ηλεκτρικά πάνελ θέρμανσης στο σπίτι μου και δεν θέλω καν να σκεφτώ ποιοι θα είναι οι λογαριασμοί στο τέλος του χειμώνα. Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνω ειδική συνεννόηση με τον πάροχο ρεύματος για να τα πληρώσω σε δόσεις για να τα ξεπληρώσω αυτά που θα κάψω φέτος τον χειμώνα, οπότε θα χρωστάω ήδη τον επόμενο χειμώνα για τον προϋπολογισμό θέρμανσης και τον επόμενο ο χειμώνας θα είναι ακόμα χειρότερος», είπε ο Μανώλης.

Εν τω μεταξύ, ο Νίκος, ένας 32χρονος Κρητικός δικηγόρος, είπε στο Sputnik ότι πληρώνει ήδη τα διπλάσια για θέρμανση από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, παρόλο που δεν έχει ανοίξει πολύ τη θέρμανση λόγω του ήπιου χειμώνα.

Από την άλλη, ο Γιώργος, ένας 42χρονος διαιτολόγος, δεν έχει παρατηρήσει ότι η καθημερινότητά του αλλάζει τόσο πολύ, μια εξαίρεση είναι τα λιγότερα χριστουγεννιάτικα φωτάκια φέτος για εξοικονόμηση ενέργειας. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι η κατάσταση με τις τιμές της ενέργειας έχει βελτιωθεί ελαφρώς.

Όταν ρωτήθηκε για τους λόγους της σημερινής δεινής κατάστασης, ο Νίκος ξεχώρισε την «τρομερή» και «φρικτή» διαχείριση της ενεργειακής ασφάλειας από την ΕΕ.



«Δεν μπορώ να δεχτώ ως Ευρωπαίος πολίτης ότι αγοράζουμε ορυκτά καύσιμα και ειδικά LNG σε αυτή τη φάση σε 5- ή 7 φορές υψηλότερη τιμή από αυτή που είναι στη μέση τιμή στην αγορά τώρα, από προμηθευτές που είναι μακροχρόνιοι σύμμαχοι και εταίρους της ΕΕ», είπε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι «υπερβαίνει την πολιτική, πρόκειται για μια μακροοικονομική αυτοκτονία για την Ευρώπη και η πώληση LNG σε μια περίοδο κρίσης με τόσο τεράστια αύξηση στην τιμή, μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί μια εχθρική ενέργεια, ειδικά από έναν σύμμαχο».

Στη συνέχεια σχολίασε ότι το αυξανόμενο κόστος της εισαγόμενης ενέργειας θα υπονομεύσει σε μεγάλο βαθμό το βιοτικό επίπεδο του μέσου Ευρωπαίου, καθώς θα είναι οι φορολογούμενοι της ΕΕ και όχι οι ελίτ που θα πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό.

«Η ΕΕ δεν πρέπει να επιβάλει ανώτατα όρια τιμών ή εμπάργκο σε ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, η ΕΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την ενέργεια στην πολιτική», δήλωσε ο Νίκος.

Ο Μανώλης, από την πλευρά του, επέστησε την προσοχή στις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και στο ερώτημα πώς το μπλοκ θα μπορεί να πάρει αρκετό φυσικό αέριο στο μέλλον.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ρεαλιστική και να αναζητήσει προμηθευτές που θα είναι σε θέση να παρέχουν την ενέργεια που απαιτείται για το χειμώνα, αλλά γενικά είναι απαράδεκτο για την ΕΕ με την παγκόσμια επιρροή της να μην μπορεί να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια στους πολίτες της και να ζητά οι πολίτες να φορούν περισσότερα τζάμπερ για να αντεπεξέλθουν στο κρύο Η Ευρώπη γίνεται πρόσφατα ο Τρίτος Κόσμος του Δυτικού Κόσμου», κατέληξε ο Μανώλης.

ΠΗΓΗ: https://sputniknews.com/20221231/greek-citizens-concerned-about-high-energy-prices-blame-eu-policies-1105943958.html

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr