Home ΔΙΕΘΝΗ Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ψάχνει ευθύνες για το «πιο θανατηφόρο χτύπημα» των Ουκρανών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ψάχνει ευθύνες για το «πιο θανατηφόρο χτύπημα» των Ουκρανών

by _
0 comment 198 views
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ψάχνει ευθύνες για το «πιο θανατηφόρο χτύπημα» των Ουκρανών
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ψάχνει ευθύνες για το «πιο θανατηφόρο χτύπημα» των Ουκρανών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ψάχνει ευθύνες για το «πιο θανατηφόρο χτύπημα» των Ουκρανών

Για 63 νεκρούς μιλά η Μόσχα, 400 υπολογίζει το Κίεβο- Ήταν κέντρο νεοσυλέκτων Ρώσων που χτυπήθηκε απο πύραυλο

Δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από το ουκρανικό πλήγμα στο Ντονέτσκ το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Ρώσων και η Μόσχα για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου μιλάει δημόσια για τις απώλειες της στο πεδίο των μαχών. Μάλιστα η παραδοχή των απωλειών προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση εθνικιστικών blogger οι οποίοι ζητούν την τιμωρία των στρατιωτικών διοικητών επειδή οι τελευταίοι επέλεξαν να πραγματοποιηθεί η στέγαση των στρατιωτών δίπλα σε αποθήκη πυρομαχικών.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν 63 στρατιώτες, ενώ τόνισε ότι το κατάλυμα που είχε μετατραπεί σε στρατώνα χτυπήθηκε από  τέσσερις πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS, υποστηρίζοντας ότι άλλοι δύο πύραυλοι καταρρίφθηκαν.

Από την άλλη, πηγή της κατοχικής διοίκησης του Ντονέτσκ, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου,υπάρχουν λιγότεροι από 100 νεκροί μέχρι στιγμής».

Από την πλευρά του το Κίεβο, όπως αναφέρει το Reuters ανέφερε ότι ο αριθμός των Ρώσων ανέρχεται σε σχεδόν 400, αν και αξιωματούχοι της ρωσικής κατοχικής διοίκησης χαρακτήρισαν υπερβολικό αυτόν τον απολογισμό. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι Ρώσοι στρατιωτικοί blogger ότι η τεράστια καταστροφή οφείλεται στο γεγονός ότι επέλεξαν για στρατώνα κτίριο που βρισκόταν δίπλα σε αποθήκη πυρομαχικών. Και όλα αυτά τη ώρα που οι στρατιωτικοί διοικητές γνώριζαν  ότι ήταν εντός της εμβέλειας των ουκρανικών πυραύλων.



Στο μεταξύ νωρίτερα τη Δευτέρα το Κίεβο ανακοίνωσε την κατάρριψη και των 39 drones που εξαπέλυσε η Ρωσία σε μια άνευ προηγουμένου τρίτη συνεχόμενη νύχτα αεροπορικών επιδρομών εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επσήμαναν ότι η επιτυχία των ουκρανικών δυνάμεων αποτελεί απόδειξη ότι η τακτική της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές με στόχο να αχρηστεύσει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας αποτυγχάνει ολοένα και περισσότερο καθώς το Κίεβο ενισχύει την αεράμυνά του.

«Κάθε λάθος έχει όνομα»

Από την άλλη πλευρά πλάνα που δεν έχουν επαληθευθεί και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο δείχνουν ένα τεράστιο κτίριο στη Μακιίβκα να έχει μετατραπεί σε συντρίμμια και μέσα από αυτό αναδύονται πυκνοί καπνοί.

Ο πρώην διοικητής των φιλορωσικών στρατευμάτων, στην ανατολική Ουκρανία, Ιγκόρ Γκίρκιν, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους εθνικιστές στρατιωτικούς blogger μίλησε για εκατοντάδες νεκρούς. Όμως λίγο αργότερα επεξεργάστηκε την ανάρτησή του και πρόσθεσε τους τραυματίες. Όπως επεσήμανε στο σημείο είχαν αποθηκευτεί πυρομαχικά και ο ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός δεν ήταν καμουφλαρισμένος, είπε.

Ένας άλλος εθνικιστής blogger, ο Ριμπάρ, είπε ότι περίπου 70 στρατιώτες είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί και περισσότεροι από 100 οι τραυματίες. Ακόμη ένας στρατιωτικός blogger, ο Archangel Spetznaz Z, έγραψε πως «αυτό που συνέβη στη Μακιίβκα είναι φρικτό». Μάλιστα ο εν λόγω blogger διαθέτει στο Telegram πάνω από 700.000 ακόλουθους.

«Ποιος σκέφτηκε να τοποθετήσει τόσο πολυάριθμο προσωπικό σε ένα κτίριο, όπου ακόμη και ένας ανόητος καταλαβαίνει ότι ακόμη και αν χτυπήσουν με πυροβολικό, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες ή νεκροί;» έγραψε. Οι διοικητές «δεν νοιάστηκαν καθόλου» για τα πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα σε αταξία στο πεδίο της μάχης, είπε.



Αξίζει να επισημανθεί ότι από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 όταν και ξεκίνησε η ρωσική εισβολή αυτή είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα αναγνωρίζει ότι έχει δεκάδες θύματα σε ένα περιστατικό στο πεδίο της Μάχης. Και αυτό διότι όποτε κάνει ανακοινώσεις για απώλειες συνήθως παραθέτει έναν μικρό αριθμό. Επί παραδείγματι αναγνώρισε μόνο έναν θάνατο στο πλήρωμα που είχε εκατοντάδες μέλη όταν η Ουκρανία βύθισε τον Απρίλιο τη ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό Moskva.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα εξαπέλυσε την Πρωτοχρονιά νυχτερινές επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις γραμμές του μετώπου. Οι νυχτερινές επιδρομές σηματοδοτούν μια αλλαγή τακτικής, μετά από μήνες κατά τους οποίους η Μόσχα συνήθως έκανε τέτοια πλήγματα με διαφορά περίπου μίας εβδομάδας.

Μετά την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων στις 31 Δεκεμβρίου, η Ρωσία εκτόξευσε δεκάδες ιρανικά drones Shahed την 1η και την 2α Ιανουαρίου. Ωστόσο, το Κίεβο ανέφερε σήμερα ότι κατέρριψε και τα 39 drones στο τελευταίο κύμα, συμπεριλαμβανομένων 22 που καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο της πρωτεύουσας. Το Κίεβο είπε ότι η νέα τακτική ήταν σημάδι απόγνωσης της Ρωσίας καθώς η ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της έχει βελτιωθεί.

«Τώρα αναζητούν κατευθύνσεις και απόπειρες να μας χτυπήσουν με κάποιο τρόπο, αλλά οι τρομοκρατικές τους τακτικές δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Ο ουρανός μας θα μετατραπεί σε ασπίδα», δήλωσε ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Άντριι Γιέρμακ στο Telegram.

Χθες το βράδυ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε τους Ουκρανούς για την ευγνωμοσύνη που δείχνουν προς τα στρατεύματα και ο ένας στον άλλον και είπε ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας θα αποδειχθούν άχρηστες. «Drones, πύραυλοι, όλα τα άλλα δεν θα τους βοηθήσουν», είπε για τους Ρώσους. «Επειδή είμαστε ενωμένοι. Τους ενώνει μόνο ο φόβος», κατέληξε.

https://www.protothema.gr/world/article/1324622/polemos-stin-oukrania-orgi-sti-rosia-gia-to-htupima-sto-donetsk-gia-63-nekrous-mila-i-rosia-400-leei-to-kievo/

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr