Home ΣΤΡΑΤΟΣ / ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ / ΕΥΠ Τα οπλικά συστήματα που θα έρθουν το 2023 στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τα οπλικά συστήματα που θα έρθουν το 2023 στις Ένοπλες Δυνάμεις

by _
0 comment 328 views
Τα οπλικά συστήματα που θα έρθουν το 2023 στις Ένοπλες Δυνάμεις
Τα οπλικά συστήματα που θα έρθουν το 2023 στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τα οπλικά συστήματα που θα έρθουν το 2023 στις Ένοπλες Δυνάμεις

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Εξοπλιστικά προγράμματα χρόνων που τρέχουν κι άλλα που προωθούνται με ταχύτατες διαδικασίες και θα έρθουν άμεσα από τον Ιανουάριο στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η νέα χρονιά βρίσκει τις Ένοπλες Δυνάμεις ενισχυμένες σε σημαντικό βαθμό τη στιγμή που υπάρχουν εν εξελίξει προγράμματα, που τρέχουν βάση της Δομής Δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ, που έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ.

Το enikos.gr παρουσιάζει ορισμένα από τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, που πρόκειται να ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.



f-16

Πολεμική Αεροπορία

Η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, με την έλευση επιπλέον μαχητικών Rafale. Ταυτόχρονα τα μαχητικά F-16 Viper αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κι ως το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα μία μοίρα από τις «οχιές του Αιγαίου».

Όμως, μέσα στην χρονιά αναμένεται να παραληφθούν και τα πρώτα εκπαιδευτικά Μ-346 που θα αντικαταστήσουν τα ταλαιπωρημένα Τ-2 στο Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Στρατός Ξηράς

Το 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η παραλαβή των ΤΟΜΠ Μ-1117, φθάνοντας τα 1.200, που έρχονται δωρεάν από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ήδη έχουν έρθει και ενσωματωθεί πάνω από 800 και η διαφορά στα νησιά του Αιγαίου αλλά και τον Έβρο είναι εμφανής.

Ταυτόχρονα, τρέχει το πρόγραμμα αναβάθμισης των επιθετικών ελικοπτέρων Apache AH-64A, από το Ισραήλ που θα τα καταστήσει σχεδόν εφάμιλλα – αν όχι ανώτερα – με τα “D” ενώ στα σκαριά είναι η απόκτηση επιπλέον 9+9 “E” από την Boeing, μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.



Μέσα στο 2023 αναμένεται να παραληφθούν και τα υπόλοιπα έξι ελικόπτερα ΝΗ-90, με καθυστέρηση 13 χρόνια (!).

Από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων η ηγεσία του ΓΕΣ έχει εντοπίσει και δεσμεύσει αρκετές ευκαιρίες σε οχήματα γενικής χρήσης.

Πρόκειται για βυτιοφόρα, οχήματα περισυλλογής, αρματοφορείς και τρέιλερ. Οχήματα πολύτιμα για την μεταφορά υλικών και οχημάτων, διευκολύνοντας το έργο των δυνάμεων πρώτης γραμμής στο πεδίο.

 

Πολεμικό Ναυτικό

Ο Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να παραλάβει 4 πλοία κλάσης Island από τις ΗΠΑ, τα οποία – όπως γράψαμε πρόσφατα στο enikos.gr – αναμένεται να βρίσκονται στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας κάπου στις αρχές του δεύτερου 6μήνου του 2023.

Ως το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα αρχίσει και η σταδιακή παραλαβή των νέων τορπίλων βαρέως τύπου για τα υποβρύχια του ΠΝ, που θα φέρουν τα πάνω κάτω στο Αιγαίο.



Ταυτόχρονα, αν και είναι έτοιμα, καθυστέρησε τελικά η παραλαβή των πρώτων τριών «φονιάδων των υποβρυχίων» ελικοπτέρων ΜΗ-60R, από το σύνολο των 7 που θα έχουν παραληφθεί ως το 2024. Η τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως έχουν έρθει τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Τέλος, σε ένα πρόγραμμα που αφορά τους δύο από τους τρείς κλάδους (Στρατό και Ναυτικό), αυτό της προμήθειας των Spike NLOS αναμένεται να έχει κλείσει η συμφωνία – απαλλαγμένη από τα παρατράγουδα των κατασκευαστών – μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου και ως το τέλος του χρόνου να εντάσσονται σταδιακά.

ΠΗΓΗ  >> https://www.enikos.gr/politics/ta-oplika-systimata-pou-tha-erthoun-to-2023-stis-enoples-dynameis/1906325/

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr