Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΤΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ; ΠΟΙΑ ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ;

ΤΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ; ΠΟΙΑ ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ;

by _
0 comment 192 views

ΤΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ;

ΠΟΙΑ ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ;


Καλή ανάγνωση.
⏺ΓΕΝΙΚΑ
🔘H Στεφανί Φραπάρ (Γαλλία) έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών (Γερμανία-Κόστα Ρίκα 4-2)
🔘Το Κατάρ είναι η πρώτη διοργανώτρια χώρα στην ιστορία που χάνει το πρώτο παιχνίδι (Καταρ-Εκουαδόρ 0-2). Ως τώρα οι διοργανώτριες χώρες μετρούσαν 16-6-0.
🔘Το Κατάρ έγινε η πρώτη διοργανώτρια χώρα που δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα παιχνίδι και ταυτόχρονα η πρώτη που αποκλείστηκε τόσο γρήγορα.

🔘Για πρώτη φορά στην ιστορία και οι 6 ήπειροι είχαν τουλάχιστον 1 εκπρόσωπο στους 16 αν υπολογιστεί γεωγραφικά ως η Ωκεανία η Αυστραλία που μετέχει στα προκριματικά της Ασιατικής ζώνης.
🔘Η Βραζιλία χρησιμοποίησε και τους 26 παίχτες της στη διοργάνωση και έγινε η πρώτη που χρησιμοποιεί τόσους σε μία διοργάνωση.
🔘Το Μαρόκο έγινε η πρώτη αφρικάνικη ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί ο πρώτος Αφρικανός προπονητής που μπήκε στους «4».
🔘Στο 2-2 με την Αργεντινή ο Λουίς φαν Χάαλ… ισοφάρισε το σπουδαίο ρεκόρ του Λουίς Φελίπε Σκολάρι μένοντας αήττητος για 12 σερί αγώνες Μουντιάλ (8-4-0). Η διαφορά είναι ότι ο Σκολάρι απώλεσε το σερί το 2006 στην ήττα από τη Γαλλία στα προημιτελικά ενώ ο Ολλανδός δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε 90λεπτο Παγκοσμίου Κυπέλλου!
🔘Η Βραζιλία, στον αποκλεισμό από την Κροατία στα πέναλτι, έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που αποκλείεται ενώ έχει σκοράρει πρώτη στην παράταση!
🔘Η Κροατία (νικώντας 2-1 το Μαρόκο)… στήριξε την παράδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα τελευταία 11 παιχνίδια για την 3η θέση έχει κερδίσει ευρωπαϊκή ομάδα. Το σερί ξεκίνησε μετά τη διοργάνωση του 1978 όταν η Βραζιλία κέρδισε την Ιταλία.
🔘Η Αργεντινή έγινε η δεύτερη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία που έχασε το πρώτο της παιχνίδι (1-2 από τη Σαουδική Αραβία), μετά την Ισπανία το 2010.
🔘Η Αργεντινή έγινε η πρώτη κάτοχος του Copa America στην ιστορία που κατόπιν κατέκτησε το Μουντιάλ!
🔘Τουλάχιστον ένας παίκτης τόσο από την Ίντερ όσο και από την Μπάγερν έχει παίξει σε κάθε έναν από τους τελευταίους 11 τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου (από το 1982 έως το 2022). Αυτή η παράδοση συνεχίστηκε στο Κατάρ χάρη στους Λαουτάρο Μαρτίνες (Αργεντινή/Ίντερ), Νταγότ Ουπαμεκανό και Κίνγκσλεϊ Κομάν (Μπάγερν).
⏺ΓΚΟΛ
🔘Η Αγγλία έκανε 35 πάσες για να δημιουργήσει το 6ο της γκολ (σημείωσε ο Τζακ Γκρίλις) στο 6-2 με το Ιράν. Ο μεγαλύτερος αριθμός για οποιοδήποτε γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1966.
🔘Με το 0-0 με τις ΗΠΑ η Αγγλία έφτασε τις 12 «λευκές» ισοπαλίες στην ιστορία του Μουντιάλ, καμιά δεν έχει περισσότερες (στις 9 η Βραζιλία και 8 η Ουρουγουάη).

🔘Η Πορτογαλία (στο 6-1 εναντίον της Ελβετίας) είναι η πρώτη ομάδα που σκοράρει 6+ γκολ σε αγώνα των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τις 5 Ιουνίου 1938 (Ουγγαρία – Ινδονησία 6-0 και Βραζιλία – Πολωνία 6-5).
🔘Το γκολ του Τεό Ερναντέζ στον ημιτελικό Γαλλία – Μαρόκο έγινε το γρηγορότερο που σημείωσε οποιαδήποτε ομάδα σε ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1958, όταν ο Βαβά σκόραρε μέσα σε 2 λεπτά για τη Βραζιλία εναντίον της Γαλλίας.
🔘Ο τελικός των έξι γκολ (3-3 στην παράταση) μεταξύ Γαλλίας και Αργεντινής σημείωσε ρεκόρ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων με 172 τέρματα να καταγράφονται στο Κατάρ. Το προηγούμενο ρεκόρ σε μία διοργάνωση ήταν 171 γκολ και σημειώθηκε το 1998 και το 2014. Η διοργάνωση του 1998 στη Γαλλία ήταν η πρώτη στην τρέχουσα μορφή των 64 αγώνων και 32 ομάδων. Ένα νέο ρεκόρ είναι πιθανό να σημειωθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, το οποίο επεκτάθηκε σε 48 ομάδες και θα αγωνιστούν είτε σε 80 είτε σε 104 αγώνες.
🔘Ο μέσος όρος των 2,63 γκολ ανά αγώνα στο Κατάρ, πάντως, είναι πολύ χαμηλότερος από το ρεκόρ στην ιστορία των Μουντιάλ με 5,38 γκολ ανά αγώνα το 1954 στην Ελβετία.
⏺ΣΚΟΡΕΡ
🔘Σκοράροντας ενάντια στην Γκάνα με την Πορτογαλία Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που σκόραρε σε 5 διοργανώσεις. Σημείωσε ένα γκολ σε καθένα από τα τουρνουά του 2006, 2010, 2014 και στη συνέχεια τέσσερα το 2018. Τέσσερις παίκτες ακολουθούν με γκολ σε 4 διοργανώσεις: Ούβε Ζέελερ (Γερμανία), Πελέ (Βραζιλία ), Μίροσλαβ Κλόζε (Γερμανία), Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή).
🔘Ο Λιονέλ Μέσι δεν είχε σκοράρει ποτέ σε νοκ άουτ αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από το Μουντιάλ του 2022, αλλά στο Κατάρ έχει ήδη σκοράρει σε όμιλο, φάση «16», προημιτελικό, ημιτελικό και τελικό, ουδείς άλλος πέτυχε κάτι ανάλογο!
🔘Ο Ιβάν Πέρισιτς (Κροατία) συμμετείχε σε 11 γκολ στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου (6 γκολ, 5 ασίστ), τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο παίκτη εκτός από τον Λιονέλ Μέσι (16).
🔘Ο Ανχελ ντι Μαρία είναι ο τέταρτος παίκτης (και ο πρώτος Αργεντινός) που σκοράρει σε τελικό του Copa America και σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τον Έκτορ Κάστρο (Ουρουγουάη), τον Πελέ και τον Ρονάλντο (και οι δύο με τη Βραζιλία).
🔘Ο Άνχελ ντι Μαρία έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, σε ένα ηπειρωτικό πρωτάθλημα (Copa America) και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
🔘Ο Κιλιάν Εμπαπέ έγινε ο δεύτερος παίκτης που σημείωσε χατ-τρικ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τον Τζεφ Χαρστ για την Αγγλία εναντίον της Γερμανίας το 1966, αμφότεροι όμως ολοκλήρωσαν την εν λόγω επίδοση στην παράταση. Ουδείς σημείωσε χατ-τρικ στο 90λεπτο τελικού.
🔘Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δύο καλύτεροι σκόρερ (Εμπαπέ 8, Μέσι 7) εκπροσώπησαν τον ίδιο σύλλογο (Παρί Σεν Ζερμέν).
⏺ΠΕΝΑΛΤΙ
🔘Η Ισπανία έχασε όλα της τα πέναλτι στη σχετική διαδικασία στον αγώνα με το Μαρόκο. Αυτή είναι μόλις η δεύτερη τέτοια περίπτωση στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά την αποτυχία της Ελβετίας εναντίον της Ουκρανίας το 2006.
🔘Για πρώτη φορά στην ιστορία του Μουντιάλ ομάδα απέκλεισε την άλλη δύο φορές στα πέναλτι: η Αργεντινή την Ολλανδία (το 2014 και φέτος).

🔘Ενάντια στην Αγγλία ο Γάλλος γκολκίπερ Ούγκο Γιορίς έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας στη μουντιαλική ιστορία που κλήθηκε πέντε φορές να αποκρούσει πέναλτι στην κανονική διάρκεια, ξεπερνώντας τον Ιρανό Νασέρ Χεσαζί (4, το 1978).
🔘Ο Λιονέλ Μέσι σημείωσε το ρεκόρ στα πέναλτι στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου (χωρίς να υπολογίζονται αυτά στη διαδικασία μετά την παράταση) με 5, φτάνοντας τον Χάρι Κέιν (5).
🔘Πέντε πέναλτι κέρδισε στο Μουντιάλ 2022 η Αργεντινή, καμιά άλλη χώρα δεν κέρδισε περισσότερα σε ένα και μόνο τουρνουά!
🔘Για πρώτη φορά δόθηκαν τρία πέναλτι σε τελικό Μουντιάλ. Ο μόνος προηγούμενος τελικός με πολλά πέναλτι (χωρίς να υπολογίζονται αυτά στη διαδικασία μετά την παράταση) ήταν στη συνάντηση της Γερμανίας εναντίον της Ολλανδίας το 1974 (δύο).
⏺ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
🔘Ο Μανουέλ Νόιερ (Γερμανία) έφτασε τις 19 συμμετοχές στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των Κλούντιο Ταφαρέλ (Βραζιλία) και Ζεπ Μάγερ (Γερμανία) για τα περισσότερα παιχνίδια Μουντιάλ από τερματοφύλακα, ρεκόρ που εντέλει ξεπέρασε ως και τον τελικό ο Γάλλος Ούγκο Γιορίς με 20.
🔘Ο Λιονέλ Μέσι πραγματοποίησε στον τελικό την 26η του εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο ξεπερνώντας τον ιστορικό κάτοχο του ρεκόρ Λόταρ Ματέους.
⏺ΗΛΙΚΙΕΣ
🔘Ο Αγγλος Τζαντ Μπέλινγχαμ έγινε (στο 6-2 με το Ιράν) ο πρώτος παίκτης που γεννήθηκε τον 21ο αιώνα που σκόραρε σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
🔘Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου μια ομάδα (Ουρουγουάη) χρησιμοποίησε 4 παίκτες ηλικίας 35+ ετών στον ίδιο αγώνα (με τη Νότια Κορέα): Ντιέγκο Γκοντίν, Λουίς Σουάρες, Μάρτιν Κασέρες, Έντινσον Καβάνι.
🔘Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο Πορτογαλία – Γκάνα 3-2 έγινε ο δεύτερο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου (37 ετών 292 ημέρες) ξεπερνώντας τον Γκούναρ Γκρεν (Σουηδία, 37 ετών 236 ημερών το 1958). Ο Ροζέ Μιλά (Καμερούν) κατέχει το ρεκόρ (42 χρόνια 39 ημέρες το 1994).
🔘Ο αγώνας Ισπανία – Κόστα Ρίκα 7-0 ήταν ο πρώτος αγώνας Παγκοσμίου Κυπέλλου με 3 βασικούς παίκτες κάτω των 20 ετών (Γκάβι, Πέδρι και Μπένετ) από τότε που η Βραζιλία έπαιξε εναντίον του Καμερούν το 1994 (Σονγκ, Καλά και Φόε).
🔘Σε ηλικία 18 ετών και 110 ημερών, ο Γκάβι έγινε ο νεότερος Ευρωπαίος παίκτης που σκόραρε σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου (στο Ισπανία – Κόστα Ρίκα 7-0) και ο δεύτερος νεότερος σε ηλικία γενικά πίσω από τον Πελέ (το 1958, 17 ετών 239 ημέρες).
🔘Ο Ατίμπα Χάτσινσον (Καναδάς) έγινε ο 2ος γηραιότερος (39 ετών 288 ημέρες) παίκτης εκτός τερματοφυλάκων στο Παγκόσμιο Κύπελλο (πίσω μόνο από τον Ροζέ Μιλά, 42 ετών 39 ημέρες το 1994) και ο 10ος μεγαλύτερος σε ηλικία (μετρώντας τερματοφύλακες).
🔘Ο Λιονέλ Μέσι κατέχει και το ρεκόρ του νεότερου (18 ετών και 357 ημερών) και του γηραιότερου (35 ετών και 155 ημερών) με γκολ και ασίστ στον ίδιο αγώνα Μουντιάλ.
🔘Ο Γκαράνγκ Κουόλ (Αυστραλία) έγινε ο νεότερος παίκτης (18 ετών και 79 ημερών) που αγωνίστηκε σε νοκ άουτ φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον Πελέ το 1958 (17 ετών και 249 ημερών), συνέβη στο 2-1 από την Αργεντινή.
🔘Ο Γκάβι (στο Ισπανία – Μαρόκο) έγινε ο νεότερος παίκτης (18 ετών 123 ημερών) που ξεκίνησε νοκ άουτ αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τον Πελέ το 1958 (17 χρόνια 249 ημέρες).
🔘Ο Πέπε (στο Πορτογαλία – Ελβετία 6-1) έγινε ο γηραιότερος παίκτης που σκόραρε ποτέ σε αγώνα νοκ άουτ σε Παγκόσμιο Κύπελλο (39 χρόνια 283 ημέρες). Ξεπέρασε τον Ροζέ Μιλά (Καμερούν) που σκόραρε σε ηλικία 38 ετών 34 ημερών το 1990 εναντίον της Κολομβίας.
🔘Ο Αργεντινός Χούλιαν Αλβαρες στο 3-0 με την Κροατία έγινε ο νεότερος παίκτης (22 ετών 316 ημερών) που σκόραρε δύο φορές σε ημιτελικό ή τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον Πελέ το 1958 (17 χρόνια 249 ημέρες).
🔘Ο Λούκα Μόντριτς έγινε ο πρώτος παίκτης-εκτός τερματοφυλάκων-σε ηλικία 37+ ετών που έπαιξε και στα 7 ματς σε μια διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Προηγουμένως, μόνο δύο τερματοφύλακες, ο Πίτερ Σίλτον (το 1990) και ο Ντίνο Τζοφ (το 1982), το κατάφεραν τόσο μεγάλοι.
⏺ΧΡΟΝΟΣ
🔘168 λεπτά περίμενε το Κατάρ για να σκοράρει, η μεγαλύτερη αναμονή για γκολ για διοργανώτρια μετά το Μεξικό το 1970 (135 λεπτά) και την Αγγλία το 1966 (127 λεπτά).
🔘Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μια ομάδα (Σερβία, στο ματς με το Καμερούν) σημείωσε δύο γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου του ίδιου αγώνα.
🔘Η Αγγλία σημείωσε στο 3-0 με την Ουαλία δύο γκολ (Μάρκους Ράσφορντ και Φιλ Φόντεν) μέσα σε 1 λεπτό και 36 δευτερόλεπτα, δηλαδή ο μικρότερος χρόνος μεταξύ δύο τερμάτων στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
🔘Ο Λιονέλ Μέσι κατέρριψε φέτος το ρεκόρ του θρύλου της Ιταλίας Πάολο Μαλντίνι των 2.217 λεπτών. Ο Μέσι που είχε αγωνιστεί 2.194 λεπτά στο Μουντιάλ πριν τον τελικό, έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα λεπτά μόλις πέρασε 23 λεπτά στο γήπεδο.


⏺ΑΣΣΙΣΤ
🔘Ο Λιονέλ Μέσι έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου με ασίστ σε πέντε διαφορετικά τουρνουά (2006-22).
🔘Ο Μέσι έφτασε τις 8 ασίστ, όσες έχουν σε όλα τα Μουντιάλ ο Πελέ και ο Ντιέγκο Μαραντόνα.
🔘Για πρώτη φορά, δύο αμυντικοί (Ντάλεϊ Μπλιντ και Ντένζελ Ντάμφρις) δίνουν ασίστ ο ένας στον άλλον σε έναν αγώνα σε ολόκληρη την ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έγινε στο Ολλανδία – ΗΠΑ 3-1.
🔘Ο Ντένζελ Ντάμφρις έγινε ο πρώτος αμυντικός στην ιστορία που σημείωσε γκολ και έδωσε 2 ασίστ σε νοκ άουτ αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου (στο Ολλανδία – ΗΠΑ 3-1).
⏺ΟΜΙΛΟΙ
🔘Με τις νίκες επί Σερβίας και Ελβετίας η Βραζιλία έκανε ρεκόρ με σερί διαδοχικών αγώνων χωρίς ήττα (17) στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
🔘Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 σημείωσε το νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των ισοπαλιών χωρίς γκολ στην πρώτη αγωνιστική (4 από 16 αγώνες). Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τρία ματς 0-0 στη διοργάνωση του 1982 (από 12 αγώνες).
🔘Ο Κόντι Γκάκπο (Ολλανδία) έγινε στον αγώνα εναντίον Κατάρ (2-0) μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που άνοιξε το σκορ σε κάθε ένα από τα 3 παιχνίδια της ομάδας του στην ίδια φάση των ομίλων, μετά τον Αλεσάντρο Αλτομπέλι (Ιταλία) το 1986.
🔘Το Εκουαδόρ έγινε μόλις η δεύτερη ομάδα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που αποκλείεται στη φάση των ομίλων μετά τη νίκη στον εναρκτήριο αγώνα μιας διοργάνωσης, μετά τη Γαλλία το 1930.

 

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr