Home ΔΙΕΘΝΗ Τον λένε Χαλίφα Χαφτάρ και ετοιμάζει χουνέρι στην Άγκυρα-Θα ανακηρυχθεί αυτόνομη ολόκληρη η Κυρηναϊκή-Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Τον λένε Χαλίφα Χαφτάρ και ετοιμάζει χουνέρι στην Άγκυρα-Θα ανακηρυχθεί αυτόνομη ολόκληρη η Κυρηναϊκή-Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

by _
0 comment 189 views
Τον λένε Χαλίφα Χαφτάρ και ετοιμάζει χουνέρι στην Άγκυρα-Θα ανακηρυχθεί αυτόνομη ολόκληρη η Κυρηναϊκή-Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;
Τον λένε Χαλίφα Χαφτάρ και ετοιμάζει χουνέρι στην Άγκυρα-Θα ανακηρυχθεί αυτόνομη ολόκληρη η Κυρηναϊκή-Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Αφρική 

 Ενημερώθηκε στις: 

Τον λένε Χαλίφα Χαφτάρ και ετοιμάζει χουνέρι στην Άγκυρα-Θα ανακηρυχθεί αυτόνομη ολόκληρη η Κυρηναϊκή-Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Σύμφωνα με λιβυκές και αρμενικές πηγές ο Λίβυος Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, θα ανακηρύξει την Κυρηναϊκή ως αυτόνομη περιοχή, ενώ το ίδιο αναφέρουν και λιβυκά ΜΜΕ, τα οποία τονίζουν ότι Λίβυος Στρατάρχης αναμένεται να ανακηρύξει την ανατολική και νότια Λιβύη ως αυτόνομες περιοχές που θα διοικούνται από την κυβέρνηση του, δήλωσαν παρατηρητές και κάτοικοι της περιοχής.



Αυτό σημαίνει ότι διαφοροποιούνται τα τουρκικά σχέδια τόσο για την “Γαλάζια Πατρίδα”, όσο και σε ότι αφορά το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο και την δήθεν κοινή ΑΟΖ ( Λιβύης-Τουρκίας), η οποία  “ακουμπά” όλως τυχαίως στην Κυρηναϊκή, που ετοιμάζεται να κηρυχθεί “αυτόνομη”.

Το μόνο σίγουρο σε όλα αυτά είναι ότι η Αίγυπτος παίζει σαφώς ρόλο στις κινήσεις του Στρατάρχη, ενώ από όλη αυτήν την κυοφορούμενη διαδικασία θα ευνοηθεί και η Ελλάδα, που στο πρόσωπο του Χαφτάρ βλέπει έναν “φίλο” του ελληνισμού.

Τα σχέδια της Άγκυρας για την λιβυκή ΑΟΖ ώς νότια της Κρήτης, (εφόσον αύριο Σάββατο, λάβει χώρα η ανακοίνωση της αυτονομίας της Κυρηναϊκής), θα λάβουν και νομικά τέλος μαζί  με όλα τα τουρκικά σχέδια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη πέταξαν πρόσφατα στην δυτική Λιβύη, για να μεταφέρουν άγνωστο στρατιωτικό υλικό και προσωπικό στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο Χαφτάρ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Κούρδων του HDP  

“Στη Λιβύη, η οποία είναι σημαντική για τον αγώνα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, καταδικάζουμε έντονα αυτή τη συνάντηση με τον πραξικοπηματία Χάφταρ, τον εχθρό της σταθερότητας στη Λιβύη”, αναφέρει τουρκική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.



Τι έλαβε χώρα και εξοργίστηκε η Άγκυρα

Ο βουλευτής του κουρδικού κόμματος HDP, Tülay Hatimogulları και η συνοδευτική αντιπροσωπεία του, επισκέφτηκαν το αρχηγείο του αρχηγού των στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Λιβύη, Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη.

Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ότι στελέχη του HDP είπαν ότι απορρίπτουν την ναυτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Τουρκία και ψευδοκράτος απειλούν Ελλάδα και Κύπρο με θερμό επεισόδιο το 2023 στη ΝΑ Μεσόγειο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αντιπροσωπεία του HDP ανέφερε: «Δεν αποδεχόμαστε τη μονομερή πολιτική του Ερντογάν στη Λιβύη, ειδικά την ναυτική συμφωνία».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το ιδρυτικό μέλος του Χάφταρ, Δρ. Abdulhadi El Huvej, είπε: “η Τουρκία δεν αφορά μόνο τις πολιτικές του Ερντογάν. Η αντιπολίτευση στην Τουρκία δυναμώνει. Μοιραζόμαστε ιδέες προς την ίδια κατεύθυνση μαζί τους”.

Έτοιμος να τα βάλει με τους Τούρκους είναι ο Λίβυος Στρατάρχης 

Ο Γενικός Διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Khalifa Haftar, δήλωσε πρόσφατα  κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή Al Jufra ότι δεν θα επιτρέψει στην χώρα του να «γίνει μια έκταση» για τους ( Τούρκους) αποικιοκράτες.



Έτσι θα προκαλέσουν! Ο Τούρκος Αντιναύαρχος Τ.Γιατσί ανέφερε σχέδιο ανακήρυξης ΑΟΖ από την Τουρκία πρώτα στην Ανατολική Μεσόγειο

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Λιβύη να γίνει μια έκταση για τους αποικιοκράτες που προσπαθούν να λύσουν την επιδεινούμενη κρίση σε βάρος του πλούτου των Λίβυων.

Εάν αποτύχουν όλες οι ειρηνικές προσπάθειες για την απόσυρση των ( Τούρκων) κατακτητών από τη χώρα, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να εμπλακούμε σε μια αποφασιστική απελευθερωτική μάχη!», είχε τονίσει ο Στρατάρχης.

Σύμφωνα με τον Χάφταρ, ο στρατός του LNA είναι έτοιμος να ξεκινήσει πόλεμο «χωρίς δισταγμό», χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.

«Δεν είμαστε υποστηρικτές του πολέμου, είμαστε υποστηρικτές της ειρήνης, υποστηρικτές της συνεργασίας μεταξύ των εθνών που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Ο υποστηρικτής του πολέμου σήμερα είναι αυτός που έστειλε τον στρατό του και τους μισθοφόρους του στη Λιβύη( Ερντογάν), θέλοντας να υφαρπάξει τον πλούτο μας, και αυτός που έκανε επαίσχυντες συμφωνίες με αυτούς που πούλησαν την τιμή τους», είχε αναφέρει πρόσφατα ο Λίβυος στρατάρχης.

Ο Χαφτάρ βλέπει ότι ο Ερντογάν, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο “σφιχταγκαλιάζει την χώρα του”, και γνωρίζει πολύ καλά, ότι οι Τούρκοι δεν θα φύγουν μελλοντικά από το λιβυκό έδαφος, για αυτό και κινείται για να προκαταλάβει τις εξελίξεις.

ΠΗΓΗ >> https://www.pentapostagma.gr/kosmos/afriki/7139729_ton-lene-halifa-haftar-kai-etoimazei-hoyneri-stin-agkyra-tha-anakiryhthei

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr