Home Greek News ΑΠΕΙΛΗ Πλεύρη: «Αντιμέτωποι με πειθαρχικό οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που θα παραβιάσουν τα πρωτόκολλα επιστροφής στο ΕΣΥ»

ΑΠΕΙΛΗ Πλεύρη: «Αντιμέτωποι με πειθαρχικό οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που θα παραβιάσουν τα πρωτόκολλα επιστροφής στο ΕΣΥ»

«Δεν υπάρχει θέμα αμοιβών για τους μήνες που δεν εργάστηκαν» ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας

by _
0 comment 36 views
Προειδοποίηση Πλεύρη: «Αντιμέτωποι με πειθαρχικό οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που θα παραβιάσουν τα πρωτόκολλα επιστροφής στο ΕΣΥ»
Προειδοποίηση Πλεύρη: «Αντιμέτωποι με πειθαρχικό οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που θα παραβιάσουν τα πρωτόκολλα επιστροφής στο ΕΣΥ»

Προειδοποίηση Πλεύρη: «Αντιμέτωποι με πειθαρχικό οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που θα παραβιάσουν τα πρωτόκολλα επιστροφής στο ΕΣΥ»

«Δεν υπάρχει θέμα αμοιβών για τους μήνες που δεν εργάστηκαν» ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας

Με πειθαρχικό αδίκημα θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί παραβιάσουν το πρωτόκολλο επιστροφής τους στα νοσοκομεία από 1/1 2023 όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μετά από συνεδρίαση τα μέλη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκαν προς τον υπουργό Υγείας το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών από 01.01.2023 μετά από το πράσινο φως που άναψε το ΣτΕ.

Εισήγηση που τελικώς έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας αν και ο ίδιος είχε ζητήσει από τους επιστήμονες να εκδώσουν αυστηρότερο πρωτόκολλο για τους ανεμβολίαστους γιατρούς καθώς είναι εκείνοι που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείςΑναλυτικότερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα γυρίσουν στα νοσοκομεία με τα εξής μέτρα:

  • Δυο τεστ την εβδομάδα
  • Υποχρεωτικά μάσκα υψηλής προστασίας
  • Τα τεστ να γίνονται κατά τρόπο που θα διασφαλίζεται η αυξημένη αξιοπιστία και καταγραφής με χρέωση τους
  • Να επιτηρούνται αν τηρούν τα μέτρα
  • Να μην εργάζονται σε ΜΕΘ, Μοναδες Εντατικής Νεογνών και όπου υπάρχουν ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (και να κρίνει η επιτροπή λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου)
  • Για τους διοικητικούς θα ισχύσουν τα ίδια πλην του σημείου 5.

Τυχόν παραβίαση των μέτρων θα συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.

Στην ερώτηση που τέθηκε από βουλευτές τι μέλλει γενέσθαι με τις αμοιβές τους για το διάστημα που τέθηκαν εκτός υπηρεσίας, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει θέμα αμοιβών. Επιστρέφουν και αρχίζουν να πληρώνονται».

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το μέτρο, δεν έκρινε την τελευταία παράτασή του, είπε επίσης ο κ. Πλεύρης.

Όπως επισήμανε, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «διαγράφεται το πρόστιμο στους άνω των 60 που δεν εμβολιάστηκαν και μετά την επιβολή του προστίμου, εμβολιάστηκαν».

«Πραγματικά, είναι ένα σκληρό μέτρο. Δεν υπάρχει υπουργός που θέλει να βάζει πρόστιμα, αλλά έτσι ο εμβολιασμός πήγε από το 55% στο 80%. Μόλις προβλέφθηκε το πρόστιμο υπήρξαν 250.000 πολίτες που εμβολιάστηκαν σε αυτές τις ηλικίες. Άρα το πρόστιμο ήταν αποτελεσματικό», είπε ο υπουργός Υγείας.

Δωρεάν οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας

«Θεσμοθετείται στη χώρα μας, με μεγάλη καθυστέρηση, ένα οργανωμένο σύστημα παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας που αφορά 135.000 ανθρώπους. Αν σκεφτούμε τις οικογένειες τους, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει έντονο κοινωνικό αποτύπωμα», είπε ο Θάνος Πλεύρης, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για το ολοκληρωμένο σύστημα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.Με το νομοσχέδιο, ανέφερε ο υπουργός, καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για τις δομές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που μπορούν να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, οι οποίες υπηρεσίες θα είναι δωρεάν, είτε στις δημόσιες δομές αλλά και στο πλαίσιο των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Κατά το πρότυπο που υφίσταται και σε άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες που συνδέονται με ευάλωτο πληθυσμό, δεν θα υπάρχουν συμμετοχές και θα καλύπτεται συνολικά το νοσήλιο από τον ΕΟΠΥΥ, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Στόχος είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ιατρικής κάλυψης και ιατρικής φροντίδας γιατί δεν μπορεί να απουσιάζει η ανακουφιστική ιατρική, είπε ο κ. Πλεύρης.

Πότε όμως θα υπάρξει αυτό το ολοκληρωμένο πλαίσιο. Σε πρώτη φάση, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, υπάρχουν δομές για την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας που θα μπορούν να προσαρμοστούν και παράλληλα θα είναι δυνατό να αναπτυχθούν και άλλες, ώστε «γρήγορα να έχουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ανακουφιστικής φροντίδας».

Ο κ. Πλεύρης αναφερόμενος στις λοιπές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επισήμανε ότι ανανεώνονται οι συμβάσεις του συνόλου του επικουρικού προσωπικού που μπήκε στο σύστημα λόγω covid. «Δεν υπάρχει άλλη διαδικασία, αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν μόνιμα στο σύστημα υγείας, πέρα από τη διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων και των προκηρύξεων που προβλέπουν αυξημένη μοριοδότηση λόγω της εμπειρίας τους. Διαδικασία αυτόματης αλλαγής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου δεν υπάρχει», είπε ο κ. Πλεύρης. Επίσης σε εκείνους που μπήκαν να δουλέψουν στο ΕΣΥ, στην πιο δύσκολη καμπή, και δεν θα παρέμεναν στις θέσεις τους λόγω της επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, δίνεται, όπως είπε, και σε αυτούς η δυνατότητα να γίνουν επικουρικοί, αρχικά με την ανανέωση εξαμήνου.

Ο υπουργός είπε ότι το επόμενο διάστημα προωθείται στη Βουλή το νέο πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις και το σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία.

ΠΗΓΗ >> https://primenews.press/proeidopoiisi-plevri-antimetopoi-me-peitharchiko-oi-anemvoliastoi-ygeionomikoi-pou-tha-paraviasoun-ta-protokolla-epistrofis-sto-esy

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr