Home Greek News Κονέκτικατ ΗΠΑ: Πανεπιστήμιο δημιούργησε αντίγραφο ανοιχτού αρχαίου θεάτρου και μουσείο για την αρχαία Σπάρτη

Κονέκτικατ ΗΠΑ: Πανεπιστήμιο δημιούργησε αντίγραφο ανοιχτού αρχαίου θεάτρου και μουσείο για την αρχαία Σπάρτη

Με την συνδρομή του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού - Η βράβευση της Λίνας Μενδώνη και οι συζητήσεις για νέες συνεργασίες με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης

by _
0 comment 414 views
Κονέκτικατ ΗΠΑ: Πανεπιστήμιο δημιούργησε αντίγραφο ανοιχτού αρχαίου θεάτρου και μουσείο για την αρχαία Σπάρτη
Κονέκτικατ ΗΠΑ: Πανεπιστήμιο δημιούργησε αντίγραφο ανοιχτού αρχαίου θεάτρου και μουσείο για την αρχαία Σπάρτη

Κονέκτικατ ΗΠΑ: Πανεπιστήμιο δημιούργησε αντίγραφο ανοιχτού αρχαίου θεάτρου και μουσείο για την αρχαία Σπάρτη

Με την συνδρομή του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού – Η βράβευση της Λίνας Μενδώνη και οι συζητήσεις για νέες συνεργασίες με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης

Η καρδιά του ελληνικού πολιτισμού χτυπά δυνατά σε ένα μακρινό από τη χώρα μας σημείο του χάρτη, το Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Εκεί, στο πανεπιστήμιο UConn, πόλο έλξης χιλιάδων φοιτητών από ολόκληρο τον κόσμο, έχει στηθεί μια γέφυρα μέσω της οποίας μεταφέρονται και διδάσκονται σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά «κεφάλαια«» της Ελλάδας.

Konektiak_-_Spartiako_Mouseio
Το Μουσείο της Αρχαίας Σπάρτης στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ

Μέσα από τέσσερις, άψογα διαμορφωμένους χώρους, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας, το αρχαίο ελληνικό θέατρο, αλλά και την πλούσια ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης. Όλα αυτά αποτελούν μέρη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο και περιλαμβάνει

το Εκπαιδευτικό Κτίριο «Μακεδονία», όπου γίνεται η διδασκαλία, το χωρητικότητας 700 θέσεων ανοιχτό θέατρο «Μέγας Αλέξανδρος», το οποίο αποτελεί ακριβές μαρμάρινο αντίγραφο των αρχαίων ελληνικών θεάτρων, το Ελληνορθόδοξο Παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών αλλά και το Μουσείο της Αρχαίας Σπάρτης. Στο Μουσείο αυτό μάλιστα θα φιλοξενείται από δω και στο εξής μια μόνιμη έκθεση η οποία περιέχει ακριβή αντίγραφα εκθεμάτων βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτη.

Όλα τα παραπάνω έγιναν πραγματικότητα χάρη στη στενή συνεργασία του Πανεπιστημίου με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το οποίο στάθηκε σημαντικός αρωγός στην σημαντική αυτή προσπάθεια. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την στήριξη αυτή το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» απένειμε στην Λίνα Μενδώνη τον τίτλο του Ευεργέτη κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην οποία έδωσαν το παρών η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Έλληνας πρόξενος στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι πρυτανικές αρχές του UConn, ομογενείς βουλευτές, επικεφαλής ομογενειακών οργανώσεων, καθηγητές και φοιτητές του UConn.

Konektiat_-_Mendoni_-_Tomazos_-_spoudastes
Η Λίνα Μενδώνη με τον Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», καθηγητή Ηλία Τομάζο και τους σπουδαστές
«Η αναγνώριση της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» αντικατοπτρίζει την εξαιρετική σχέση μεταξύ των Κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, οι δεσμοί μας έχουν γίνει στενότεροι, με συνέργειες που καλύπτουν πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του Πολιτισμού. Άλλωστε, πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, αφού η Δημοκρατία που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα υιοθετήθηκαν στις ιδρυτικές αρχές του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή την Δημοκρατία οφείλουμε να υπερασπιστούμε σήμερα με κάθε τρόπο» σημείωσε κατά την ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και πρόσθεσε: «Από την περίοδο που υπηρέτησα ως Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», που, με αφοσίωση, επιμονή και επιστημονική επάρκεια, προβάλλει τον Ελληνικό Πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, ο πολιτισμός και η γλώσσα μας, που σήμερα υπηρετούνται από την Ομογένεια, να μορφώσουν και τις νεότερες γενιές των ομογενών μας, ως συγκολλητική ουσία με την πατρίδα. Ο θαυμασμός για τα επιτεύγματα της πρώτης γενιάς των Ελλήνων, που έφτασαν μετανάστες στην δεύτερη πατρίδα τους, στις αρχές του 20ΟΥ αιώνα, χωρίς εφόδια και μεγαλούργησαν, πρέπει να αποτελεί τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα στην Αμερική και την Ελλάδα».



Η Λίνα Μενδώνη εντυπωσιάστηκε από τις άρτιες και άψογα οργανωμένες υποδομές του Μουσείου Αρχαίας Σπάρτης στο οποία η Ελλάδα παραχώρησε τα αντίγραφα εκθεμάτων που ζητήθηκαν το 2019, μια σημαντική συνεργασία που προστέθηκε στον παραγωγικό «διάλογο» που έχουν αναπτύξει οι δύο πλευρές από το 2012 με την παραχώρηση κτηρίου στη Ρόδο όπου στεγάστηκαν εκπαιδευτικές δράσεις των Αμερικανών φοιτητών.

«Δημιουργήσαμε το Κέντρο με αγάπη και η Υπουργός αποδεικνύει σταθερά την αγάπη της στο έργο μας, στους Ελληνες που ζουν μακριά από την Ελλάδα, στα παιδιά μας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», καθηγητής Ηλίας Τομάζος.

Σε εξέλιξη η συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης

Στο μεταξύ, την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, μετά την υπογραφή της πρόσφατης συμφωνίας για τις κυκλαδικές αρχαιότητες της συλλογής Στερν συζήτησαν κατά την συνάντησή τους η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον επιμελητή Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών του μουσείου Sean Hemingway.

stern_1
Κυκλαδικές αρχαιότητες από την συλλογή Στερν

Η εν λόγω συμφωνία, εκτός από τον σταδιακό επαναπατρισμό σε βάθος χρόνου των άγνωστων μέχρι σήμερα αρχαίων κυκλαδικών θησαυρών, προβλέπει επίσης την χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες επιστήμονες, τη δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων (Corpus), τη διοργάνωση συμποσίου με θέμα τον έλεγχο και τη διαπίστωση της αυθεντικότητας και της προέλευσης των αρχαιοτήτων αλλά και τη σύμπραξη σε συστηματική ανασκαφική έρευνα που θα πραγματοποιηθεί σε προϊστορική θέση των Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Κυκλάδων.

Παράλληλα, οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συμπράξουν στο σχέδιο της δημιουργίας ενός «Κέντρου Έρευνας και Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού» το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Μουσείου της Νάξου που υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμο μέχρι το 2026.

Επιπλέον, ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και ΜΕΤ διερευνούν το ενδεχόμενο διοργάνωσης και άλλων εκθέσεων οι οποίες θα φιλοξενηθούν τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και σε μουσεία της χώρας μας.

ΠΗΓΗ >>

https://www.protothema.gr/culture/article/1313315/konektikat-ipa-panepistimio-dimiourgise-adigrafo-anoihtou-arhaiou-theatrou-kai-mouseio-gia-tin-arhaia-sparti/

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr