Home Greek News RT: Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο

RT: Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο

by _
0 comment 391 views

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο

από το RT

10 Δεκεμβρίου 2022, 9:45 π.μ

Η Εύα Καϊλή είχε επαινέσει το Κατάρ για τα «εργατικά δικαιώματα».

Η Ελληνίδα πολιτικός Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνελήφθη την Παρασκευή στο Βέλγιο, στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας για υποτιθέμενες δωροδοκίες που προσφέρθηκαν σε πολιτικούς της ΕΕ από τον διοργανωτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Κατάρ.

Η Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία του Βελγίου (PJF) υποπτεύεται ότι «μια χώρα του Κόλπου» επηρεάζει ευρωβουλευτές με «σημαντικά χρηματικά ποσά» ή «σημαντικά δώρα» σε τρίτους που ασκούν επιρροή στους νομοθέτες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Η αστυνομία έχει κατασχέσει πάνω από 600.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα».

Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης έχουν ταυτοποιήσει τη χώρα του Κόλπου ως Κατάρ και έναν από τους κρατούμενους ως Καϊλή, 44 ετών, πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια που είναι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), από το 2014.

Πραγματοποιήθηκαν δεκαέξι έρευνες σε πολλές βελγικές πόλεις και τέσσερα άτομα προσήχθησαν για ανάκριση. Η επιχείρηση «στόχευσε ιδιαίτερα τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir ταυτοποίησε τα άτομα που αναφέρονται αναλυτικά ως Kaili (Καϊλή), o βοηθός της F.G, το πρώην αφεντικό της βοηθού και πρώην ευρωβουλευτή Pier-Antonio Panzeri και o νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Luca Visentini.

Τον περασμένο μήνα, η Καϊλή αντιτάχθηκε σε ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδικάζει το Κατάρ για το θάνατο εργαζομένων που κατασκεύαζαν τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και «άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αντ’ αυτού αποκαλώντας τη μοναρχία του Κόλπου «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα». Είχε επισκεφθεί το Κατάρ νωρίτερα τον Νοέμβριο, συναντώντας τον υπουργό Εργασίας του, μεταφέροντας παράλληλα τις καλύτερες ευχές της ΕΕ για το τουρνουά.

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε στην είδηση ανακοινώνοντας την αποπομπή της Καϊλή, ανέφερε η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή. Ο Όμιλος S&D δήλωσε ότι είναι «συγκλονισμένος» από τους ισχυρισμούς και θα «συνεργαστεί πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές». Το μπλοκ ζήτησε επίσης «την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr