Home Greek News Σκάνδαλο Υποκλοπών: Η Krikel, οι κουμπαριές και η… ασυλία – Τα τιμολόγια της Ιονίας Τεχνικής που «καίνε»

Σκάνδαλο Υποκλοπών: Η Krikel, οι κουμπαριές και η… ασυλία – Τα τιμολόγια της Ιονίας Τεχνικής που «καίνε»

by _
0 comment 437 views
Σκάνδαλο Υποκλοπών: Η Krikel, ο…
Σκάνδαλο Υποκλοπών: Η Krikel, ο…

Σκάνδαλο Υποκλοπών: Η Krikel, οι κουμπαριές και η… ασυλία – Τα τιμολόγια της Ιονίας Τεχνικής που «καίνε»

Στην πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Πολιτικής για τα δικαιώματα των πολιτών και τις συνταγματικές υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έγινε για λογαριασμό της Επιτροπής PEGA και αφορά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περίπτωση της Ελλάδας και τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί. Η αποτύπωση της δαιδαλώδους διαδρομής του Predator και η χρήση του από την ΕΥΠ (κάτι για το οποίο είναι πεπεισμένοι στην Ευρώπη) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πρόσωπα και τα σχήματα που συμμετέχουν. Ο πίνακας που περιλαμβάνεται στη μελέτη είναι, αν μη τι άλλο, διαφωτιστικός.

Πριν από περίπου έναν μήνα σε σχετική έρευνα των Reporters United και της «Εφ.Συν.» («Σκάνδαλο υποκλοπών: πώς στήθηκε ο ιστός κυβέρνησης – Λαβράνου», 12-11.2022), ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος μιλούσε για πρώτη φορά μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Εως εκείνη τη στιγμή, είχε αρνηθεί πως έχει την οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Krikel, παρά το γεγονός ότι ήδη είχαν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα ηλεκτρονικά μηνύματα (τα οποία είχε αποκαλύψει το tvxs.gr) που αποδείκνυαν την εμπλοκή του στην εν λόγω εταιρεία.

Στη συνέντευξη που είχε δώσει τότε, επέμενε ότι δεν έχει σχέση με το Predator και τις υποκλοπές αλλά και ότι δεν έχει «μετοχική» σχέση με την εταιρεία Krikel που εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Είχε παραδεχτεί ότι συνεργάζεται με την Krikel και πως έχει συμφέρον η εταιρεία «να πηγαίνει καλά», καθώς η δική του δραστηριότητα αφορά το «system integration», δηλαδή την ενοποίηση συστημάτων που εμπορεύεται ή εκπροσωπεί η Krikel.

Εκείνη η έρευνα είχε αποκαλύψει και κάτι άλλο, ίσως πιο σημαντικό. Το γεγονός ότι στην εταιρεία Electrum Technologies του κ. Λαβράνου κι έπειτα από αλλαγές στο Δ.Σ. εμφανίζονταν δύο πρόσωπα ιταλικής καταγωγής, τα οποία, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, έφεραν ταυτότητες που ήταν κλεμμένες, γεγονός που σημαίνει πως τα δύο αυτά πρόσωπα είτε ήταν «κατασκευασμένα» είτε υπήρχαν αλλά χρησιμοποιούσαν κλεμμένες ταυτότητες. Ταυτόχρονα, η έρευνα είχε αποκαλύψει και το γεγονός πως κυκλοφορούσε επίσης μια ταυτότητα που έφερε φωτογραφία του κ. Λαβράνου με το ιταλικό όνομα Τζιάνι Μπέρτι.

Το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» στις 12/11/2022

Ο κ. Λαβράνος δήλωσε τότε πως αγνοούσε την ύπαρξή της και πως είχε ήδη κινηθεί νομικά με μήνυση κατά αγνώστων. Αυτό που δεν εξηγήθηκε, ωστόσο, ήταν το γεγονός ότι σε επικοινωνία με τη λογίστρια που υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας Electrum αποκαλύφθηκε (όπως υποστήριξε η ίδια) ότι η υπογραφή ήταν πλαστή και δεν ήταν δική της, ενώ δήλωσε πως δεν γνωρίζει ούτε τον κ. Λαβράνο αλλά ούτε και τον έναν εκ των Ιταλών μελών του Δ.Σ. της εταιρείας (το άτομο που συνυπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις).

Πλέον, από μια περίεργη ιστορία με πλαστές ταυτότητες έχουμε περάσει σε μια ιστορία με εικονικά τιμολόγια. Οπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο κ. Λαβράνος δεν απάντησε ποτέ στα ερωτήματα που του θέσαμε αναφορικά με τη σχέση της Krikel και της «Ιονία Τεχνική». Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να απολαμβάνει την προστασία του ελληνικού κράτους με όλους τους τρόπους. Υπενθυμίζεται ότι η «Εφ.Συν.» και οι Reporters United αποκάλυψαν ότι διαθέτει αστυνομική προστασία, κάτι που δεν διαψεύστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. ή το αρμόδιο υπουργείο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση τον έχει προστατέψει από κάθε άβολη διαδικασία του Κοινοβουλίου στην οποία ζητήθηκε η παρουσία του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Ισως όλο αυτό να οφείλεται στις… κουμπαριές του. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Λαβράνος είναι κουμπάρος με τον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη, τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη, τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνο Τσουβάλα, αλλά κυρίως, με τον πρωθυπουργικό ανιψιό Γρηγόρη Δημητριάδη. Κάπως έτσι εξηγείται αυτή η περίεργη ασυλία.

Τα τιμολόγια της Ιονίας Τεχνικής που «καίνε» την Krikel

Μέσω εταιρείας-βιτρίνας με αντικείμενο τις οικοδομικές εργασίες και την πώληση ακινήτων, εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια που αφορούσαν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ για το Predator στην Αγία Παρασκευή ● Πλήθος τα ερωτήματα για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την ΑΑΔΕ, που δεν εντόπισαν τις συναλλαγές ύψους 5,3 εκατ. ευρώ ● Η σιωπή των στελεχών της Krikel και του Γιάννη Λαβράνου στα ερωτήματα της «Εφ.Συν.».

Ενα μωσαϊκό από εικονικά τιμολόγια αξίας εκατ. ευρώ, μια εταιρεία «βιτρίνα» που χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για να δικαιολογηθεί η αγορά του τεχνολογικού εξοπλισμού τού Predator (ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ) και ο κομβικός ρόλος σε αυτή τη διαδικασία της εταιρείας Krikel, του επίσημου προμηθευτή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έρχονται σήμερα στο φως από την «Εφ.Συν.».

Τις προηγούμενες μέρες γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε από την κυβέρνηση ότι το κακόβουλο λογισμικό Predator λειτουργούσε σε χώρο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή. Δημοσιεύματα από το «Βήμα της Κυριακής», το Inside Story, το «Documento» έδωσαν σαφείς λεπτομέρειες για τον συγκεκριμένο χώρο, για τα στελέχη της Intellexa που ήρθαν από το Ισραήλ προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους Ελληνες χειριστές του συστήματος, ενώ διαβάσαμε έως και τα αρχικά των ονομάτων των αστυνομικών που ήταν αποσπασμένοι στην ΕΥΠ και δούλεψαν πάνω στις παρακολουθήσεις μέσω Predator.

Τον Οκτώβριο του 2019, η «Ιονία Τεχνική» αλλάζει επωνυμία. Παρά τις συναλλαγές εκατομμυρίων που φέρεται να έχει το επόμενο διάστημα, το 2021 εισέρχεται σε καθεστώς αναστολής καταχώρησης από το ΓΕΜΗ, καθώς, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, αυτή δεν έχει καν αρχίσει

Σήμερα, αποκαλύπτουμε πώς φαίνεται να έγινε η αγορά του εξοπλισμού του λογισμικού παρακολούθησης για λογαριασμό της εταιρείας Krikel και πώς στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ. Μια αγορά που θα μπορούσε να την έχει ανακαλύψει και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στον έλεγχο που πραγματοποίησε πριν από λίγους μήνες στην εταιρεία Krikel, αν δεν αποδεικνυόταν προκλητικά προσχηματικός εξαιτίας της σχετικής εντολής που έδωσε ο τότε διοικητής της Υπηρεσίας, Αγγελος Μπίνης, και αν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή στα στοιχεία που είχε προσκομίσει ο δημοσιογράφος-θύμα παρακολούθησης Θανάσης Κουκάκης. Αξίζει να σημειωθεί πως τα εν λόγω στοιχεία που δημοσιεύουμε σήμερα έχουν ήδη περιέλθει σε γνώση των δύο εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση των υποκλοπών.

Η Ιονία Τεχνική και τα τιμολόγια

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», την τελευταία τετραετία η εταιρεία Krikel, με την οποία έχει σχέση ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, είχε μεγάλου ύψους συναλλαγές με μια κατασκευαστική εταιρεία με την επωνυμία «Ιονία Τεχνική Κατασκευαστική Εμπορική Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» (η αρχική της ονομασία ήταν Ιωνία Τεχνική Χωματουργική και το όνομά της άλλαξε το 2019).

Αναζητώντας τα στοιχεία της Ιονίας Τεχνικής στο ΓΕΜΗ διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για μια εταιρεία που έχει βασικό της αντικείμενο τις οικοδομικές εργασίες όπως επίσης και την πώληση και εκμετάλλευση ακινήτων. Ως ιδιοκτήτης της εταιρείας εμφανίζεται από το 2011 ο Λάμπρος Τσιονάρας. Ωστόσο, αναζητώντας περισσότερα πράγματα στο ΓΕΜΗ διαπιστώνουμε ότι η εταιρεία εμφανίζεται να βρίσκεται υπό εκκαθάριση.

Μάλιστα στις 26 Ιουλίου του 2021 παρήλθε ο χρόνος της διάρκειάς της και παράλληλα φαίνεται να είναι εταιρεία σε καθεστώς αναστολής καταχώρησης καθώς δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό έναρξης εκκαθάρισης. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως η εν λόγω εταιρεία από το 2011 που συστάθηκε και για σειρά ετών δεν υπέβαλλε φορολογικές δηλώσεις και είχε μηδενικά εισοδήματα. Ας δούμε τώρα πώς εμπλέκεται με αυτήν η Krikel.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις εξόδων της Krikel δείχνουν πως το 2018 η Ιονία Τεχνική εξέδωσε 5 τιμολόγια προς την εταιρεία συμφερόντων Λαβράνου για υπηρεσίες συνολικού ύψους 730.000 ευρώ, στις οποίες αναλογούσε ΦΠΑ ύψους 175.200 ευρώ. Την επόμενη χρονιά, το 2019, εκδίδει άλλα 5 τιμολόγια προς την Krikel για υπηρεσίες συνολικού ύψους 1.230.000 ευρώ, στις οποίες αναλογούσε ΦΠΑ 295.200 ευρώ. Το 2020 η Ιονία εκδίδει 9 τιμολόγια προς την Krikel ύψους 2.401.230 ευρώ στα οποία αναλογούσε φόρος 576.295 ευρώ. Και το 2021 η Ιονία φαίνεται πως εξέδωσε νέα τιμολόγια προς την Krikel ύψους 1 εκατ. ευρώ με αντίστοιχο φόρο περίπου 240.000 ευρώ.

Εν ολίγοις, μέσα σε μία τετραετία η Ιονία εξέδωσε τιμολόγια προς την Krikel ύψους 5.361.230 ευρώ με τον αντίστοιχο φόρο να φτάνει το 1.286.695 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, στις συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων της εταιρείας Ιονία Τεχνική.

Ας κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα εδώ, για να βρεθούμε στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές. Aφού είχε λήξει η διαδικασία και είχαν βγει τα πορίσματα, η Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε στην εξεταστική, κατόπιν σχετικού αιτήματος, τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών της Krikel στις τράπεζες Optima και Alpha. Στους εν λόγω λογαριασμούς δεν φαίνεται πουθενά συναλλαγή μεταξύ της Krikel και της Ιονία Τεχνική. Το συμπέρασμα που βγαίνει εδώ είναι ότι όλες αυτές οι συναλλαγές –για τις οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι η Krikel εισέπραξε επιστροφή ΦΠΑ– ήταν εικονικές.

Παρά το γεγονός ότι μέσα σε 4 χρόνια οι δύο εταιρείες είχαν μεταξύ τους συναλλαγές ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, πουθενά δεν φαίνεται να υπάρχουν οι αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές. Το συμπέρασμα περί εικονικών συναλλαγών ενισχύεται από το γεγονός ότι η Ιονία είναι μια εταιρεία που όπως είπαμε είχε ήδη σχεδόν μηδενικό τζίρο τα προηγούμενα χρόνια και παρουσίαζε εξαιρετικά μικρές δαπάνες. Yπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι υπηρεσίες τέτοιου χρηματικού ύψους που φαίνεται ότι παρείχε στην Krikel.

Μάλιστα, εδώ πρέπει να πούμε ότι η ξαφνική ενεργοποίηση της Ιονία Τεχνική χτύπησε καμπανάκι στην Εφορία. Και αυτό επειδή το 2020 οι εκπρόσωποί της δηλώνουν στην Εφορία για το έτος 2019 ακαθάριστα έσοδα 708.500 και ζημιές χρήσης 56.899 ευρώ. Αν και γίνεται έλεγχος από τη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας, δεν εντοπίζονται τα εικονικά τιμολόγια που είχε εκδώσει η εταιρεία. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι κάτι που πρέπει να απαντήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ο εξοπλισμός

Ωστόσο, η υπόθεση δεν σταματάει εκεί. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως τα τιμολόγια που έκοψε η οικοδομική εταιρεία προς την Krikel δεν αφορούσαν οικοδομικές ή χωματουργικές εργασίες, αλλά τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως server, μνήμες και λοιπά εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξαιρετικά εξιδεικευμένα.

Πιο συγκεκριμένα, το 2019 η Ιονία έκοψε τιμολόγια που αφορούσαν περισσότερα από 10 τέτοια μηχανήματα, ενώ το 2020 έκοψε τιμολόγια για περισσότερα από 100 τέτοια μέρη υπολογιστών. Πέραν αυτού, το ρεπορτάζ μάς λέει ότι τα τιμολόγια του 2019 αφορούσαν εξοπλισμό υποστήριξης του συστήματος Tetra, με το οποίο προμηθεύει την ΕΛ.ΑΣ. η Krikel, ενώ εκείνα του 2020 σχετίζονται με εξοπλισμό που φέρεται να αξιοποιήθηκε προκειμένου να γίνουν οι υποκλοπές από την ΕΥΠ μέσω του Predator στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής. Ειδικότερα, ο εν λόγω εξοπλισμός αφορά servers για συγκλίνοντα δίκτυα, racks, brigde boards, duplexers, cpu boards κ.ά.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία αναφέρει ότι η Ιονία Τεχνική είχε κόψει το 2018 άλλο ένα τιμολόγιο ύψους 3.000 ευρώ σε μια άλλη εταιρεία συμφερόντων Λαβράνου, την Ιονική Τεχνολογική (πρώην Elecrtrum Technologies), διαχειριστής της οποίας είναι ο στενός συνεργάτης του επιχειρηματία, Νίκος Λιόλιος. H τελευταία έχει έδρα στην οδό Σικελιανού στο Ψυχικό και είναι γνωστό ότι τα γραφεία της επισκεπτόταν μεταξύ άλλων η πρώην υποδιευθύντρια της ΕΥΠ Ευαγγελία Γεωργακοπούλου.

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως η Ιονία Τεχνική ουδέποτε αγόρασε τον εξοπλισμό και ουδέποτε τον παρέδωσε στην Krikel. Ωστόσο, τα τιμολόγια των 5,3 εκατ. ευρώ εκδόθηκαν, ενώ ο εξοπλισμός είχε ήδη αγοραστεί και χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ. Αυτό που φαίνεται να συνέβη είναι ότι οι επιχειρηματίες δεν ήθελαν να συνδέσουν το όνομά τους με την αγορά τέτοιου εξοπλισμού που θα κατέληγε για χρήση από την ΕΥΠ και γι’ αυτό τον σκοπό επιλέχθηκε μια άλλη επιχείρηση, εν προκειμένω η Ιονία Τεχνική, προκειμένου να καλυφθούν τα ίχνη. Τα δε χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά φαίνεται ότι προέρχονται από τις περίφημες απόρρητες δαπάνες της Krikel με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από τα κρυφά κονδύλια της ΕΥΠ.

Η σύμβαση με την ΕΥΠ

Υπενθυμίζεται ότι το Inside Story αρχικά και το «Βήμα» στη συνέχεια είχαν αναφερθεί στη σύμβαση της ΕΥΠ η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για τη χρήση του Predator. Κι εδώ επίσης πρέπει να ξεκαθαριστεί άλλο ένα σημείο: Aν και τα φορολογικά στοιχεία μεταξύ Krikel και Ιονίας Τεχνικής αποτυπώνουν σχέση μεταξύ τους, αυτό δεν φαίνεται στις τραπεζικές συναλλαγές τους. Στον αντίποδα, όσο και αν έχουν ήδη αποδειχτεί οι τραπεζικές συναλλαγές μεταξύ Krikel και Inellexa (η εταιρεία εμπορίας του Predator), δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να σχετίζει τις δύο εταιρείες φορολογικά.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η Krikel έχει περάσει διάφορα εμβάσματα προς την Inellexa, πέραν εκείνου της 22ας Ιουλίου του 2020 που είχε αποκαλύψει το Inside Story. Στις συναλλαγές αυτές φαίνεται πως υπάρχει και μία εξαιρετικά μεγάλου ύψους, η οποία δεν ολοκληρώθηκε καθώς το σχετικό έμβασμα θεωρήθηκε ύποπτο και η τράπεζα αντέστρεψε τη συναλλαγή. Πάντως, πληροφορίες που προέρχονται από δύο συγκεκριμένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Λαβράνος πραγματοποιούσε και πληρωμές της Krikel μέσω χρημάτων που έφερνε από την Ιταλία. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες εξετάζονται ήδη από τις Αρχές και αναζητείται σύνδεση με το σύστημα παρακολούθησης της RCS Lab που έχει προμηθευτεί η ΕΥΠ και στην οποία είχε άμεση εμπλοκή η Krikel ως συνεργάτης των Ιταλών στην Ελλάδα.

Καμία απάντηση

Γιάννης Λαβράνος

Για όλα αυτά η «Εφ.Συν.» έστειλε γραπτά ερωτήματα μέσω μέιλ στον Γιάννη Λαβράνο, τον συνεργάτη του στην Ιονική Τεχνολογική κ. Λιόλιο, όπως επίσης και στους κυρίους Τρίμπαλη και Ντάλα, που είναι στελέχη της εταιρείας Krikel (ο πρώτος φέρεται να είναι ο διαχειριστής και ιδιοκτήτης της). Τους ρωτήσαμε αν γνωρίζουν την εταιρεία Ιονία Τεχνική, αν είχαν συναλλαγές μαζί της και με ποιον τρόπο την πλήρωσαν για τις υπηρεσίες που φέρεται να τους παρείχε. Τους ζητήσαμε επίσης να μας φέρουν σε επαφή με τον κ. Τσιονάρα, τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, καθώς όσο κι αν ψάξαμε δεν κατέστη δυνατό να τον βρούμε. Ακολούθως τους ενημερώσαμε για το αίτημά μας με μήνυμα και στα κινητά τους τηλέφωνα. Δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Τα ερωτήματα

Για τις οικονομικές συναλλαγές της Krikel με την Ιονία Τεχνική θα πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις η ΑΑΔΕ και ο διοικητής της κ. Πιτσιλής. Κυρίως πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πώς ο επίσημος και προνομιακός προμηθευτής συστημάτων ασφαλείας του Δημοσίου, όπως είναι η Kirkel, φέρεται να είναι λήπτης εικονικών τιμολογίων. Καλό θα ήταν, επίσης, να δοθούν απαντήσεις αναφορικά με τον έλεγχο που είχε γίνει στην εταιρεία Ιονική Τεχνολογική του κ. Λαβράνου από το 2014, αλλά και γιατί δεν βρέθηκαν τα εικονικά τιμολόγια που είχε εκδώσει η Ιονία Τεχνική προς την Krikel στον έλεγχο που έγινε το 2019.

Πέραν αυτών, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και για τα οικονομικά της εταιρείας Krikel. Η αναντιστοιχία, άλλωστε, της ρευστότητας και των τραπεζικών κινήσεων της Krikel σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της είναι ακόμη μία ένδειξη πως από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας περνούσαν και περνούν χρήματα που δεν καταγράφονταν στις οικονομικές της καταστάσεις. Ακόμη και εάν αθροιστεί σε αυτές τις κινήσεις και ο τραπεζικός δανεισμός που έχει λάβει η Krikel. Ενδεικτικά, το διάστημα 2018-2021 η Krikel είχε αθροιστικά τζίρους ύψους 9 εκατ. ευρώ περίπου, όταν μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Σεπτεμβρίου 2022 το σύνολο των εισερχομένων εμβασμάτων στους τραπεζικούς της λογαριασμούς σε Optima και Alpha Bank ξεπερνά, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, τα 20 εκατ. ευρώ!

Τι σημαίνει αυτό; Πως η εταιρεία, που εμφανίζει στις συγκεντρωτικές της καταστάσεις ως μοναδικό μεγάλο πελάτη της το Δημόσιο και συγκεκριμένα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει και άλλους «κρυφούς» πελάτες που δεν εμφανίζει τις συναλλαγές μαζί τους, αλλά αυτές προκύπτουν από τα τραπεζικά εμβάσματα.

Δημήτρης Τερζής

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr