Home Greek News «Φορτώνει» στον… Κοντολέοντα τις υποκλοπές ο Δημητριάδης

«Φορτώνει» στον… Κοντολέοντα τις υποκλοπές ο Δημητριάδης

by _
0 comment 459 views
«Φορτώνει» στον… Κοντολέοντα τις υποκλοπές ο Δημητριάδης
«Φορτώνει» στον… Κοντολέοντα τις υποκλοπές ο Δημητριάδης

«Φορτώνει» στον… Κοντολέοντα τις υποκλοπές ο Δημητριάδης

Βγάζει «λάδι» τον ίδιο και τον Πρωθυπουργό για τις «νόμιμες επισυνδέσεις» και δείχνει ως μοναδικό υπεύθυνο τον τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών


Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η εξέταση του Γρηγόρη Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνεις της Βουλής. Ο τέως Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης και ανιψιός του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του λέγοντας πως «δεν γνώριζε, ούτε ο ίδιος ούτε ο Πρωθυπουργός για τις επισυνδέσεις» και έδειξε διά της ατόπου απαγωγής ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα…

Ο πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ρωτήθηκε για την παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη, επικαλέστηκε το απόρρητο και αρνήθηκε να απαντήσει.

Το απόρρητο φέρεται να το επικαλέστηκε μόνο όταν τα Μέλη της Επιτροπής του έθεσαν θέματα που σχετίζονται με τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ.

Όσον αφορά τις παρακολουθήσεις των προσώπων που περιλαμβάνονται στις λίστες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει ενώ την ίδια «γραμμή» τήρησε τόσο για το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator όσο και για τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες που εμπλέκονται (βλέπε: Krikel, Intellexa) αλλά και για το ΚΕΤΥΑΚ.

Ο Γρ. Δημητριάδης, παραδέχθηκε τη γνωριμία μόνο με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο.

Ο κ. Δημητριάδης φέρεται να υπήρξε κατηγορηματικός, λέγοντας ότι καμία κρατική υπηρεσία δεν έχει προμηθευτεί κακόβουλα λογισμικά, σημείωσε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει τους Φέλιξ Μπίτζιο και Ταλ Ντίλιαν ενώ είπε ότι παραιτήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου με δική του πρωτοβουλία. Ανέφερε δε ότι δεν γνωρίζει τα πρόσωπα που έχουν στελεχώσει το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) αλλά μπορεί να διαβεβαιώσει πως η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν χρησιμοποίησε κακόβουλες μεθόδους παρακολούθησης. Η απάντηση του πρώην κυβερνητικού στελέχους προκάλεσε την αντίδραση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη ο οποίος σχολίασε «Όταν εγώ είχα την ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και ενέκρινα τον κανονισμό παροχών του, ήξερα… από που κλάνει το μπαρμπούνι στον ΕΟΠΥΥ».

Τι υποστηρίζει η ΝΔΠηγές προσκείμενες στη Νέα Δημοκρατία ανέφεραν μετά το τέλος της συνεδρίασης: «Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο τέως Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Γρηγόρης Δημητριάδης όχι μόνο προσήλθε παρά τις αντίθετες κραυγές της Αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Επίσης, τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον Διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα και ελάχιστα ως καθόλου με άλλα πρόσωπα.

Ο κ. Δημητριάδης αποσαφήνισε επίσης ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την Κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες. Δεν επιβεβαίωσε επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του. Σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση. Και από την σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator. Τέλος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή, η αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν προκειμένου να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής».

Ομερτά διαβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκλος κατηγόρησε την ΝΔ για «ομερτά» και παρεμπόδιση της διαλεύκανσης της υπόθεσης αναφέροντας ότι «η ίδια η συσχέτιση από την πλειοψηφία της Επιτροπής, των ιδιωτών που κλήθηκαν και είναι πλέον δεδομένη η διασύνδεση τους με το λογισμικό Predator και την ΕΥΠ (…) νομίζω ότι αποτελεί την καλύτερη ομολογία εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς ότι ΕΥΠ και Predator ήταν σε ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων».

Ο πρώην Υπουργός και μέλος της Επιτροπής δεν καλύφθηκε από την κατάθεση του μοναδικού που προσήλθε (Γρηγόρης Δημητριάδης) λέγοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν κάλυψαν τα πολύ πραγματικά ερωτηματικά και κυρίως τις αποκαλύψεις που η δημοσιογραφική έρευνα έχει φέρει στο φως».

Παράλληλα, ο κ. Νίκος Βούτσης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ετέθησαν όλες οι ερωτήσεις για πρόσωπα, υπηρεσίες, ΕΥΠ και εταιρείες. Σε όλα απάντησε ο κ. Δημητριάδης λέγοντας ότι δεν γνωρίζει, δεν έχει γνώση, δεν γνωρίζει πρόσωπα, εταιρείες, δεν γνωρίζει να συνέβη οτιδήποτε μεμπτό. Ήταν κατηγορηματικός πως γνωρίζει ότι από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες δεν υπάρχει ούτε κτήση ούτε χρήση κακόβουλων λογισμικών. Του εντοπίσθηκε η αντίφαση ότι ενώ λέει πως δεν γνωρίζει το προσωπικό πώς είναι τόσο κατηγορηματικός για την ύπαρξη ή μη κακόβουλων λογισμικών;».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η δήλωση του Εισηγητή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.«Διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Άνομες ενέργειες που είτε οφείλονται σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε ιδιώτες.» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και προσέθεσε:

«Σήμερα έφτασε στο απόγειο της δόξας της. Αρνήθηκε τη δημοσιότητα της συνεδρίασης. Αρνήθηκε τη βίαιη προσαγωγή ιδιωτών οι οποίοι δεν εξετέλεσαν το καθήκον τους να προσέλθουν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και αυτό το έκανε με έναν τρόπο ο οποίος ήταν απόλυτα εξευτελιστικός για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ίδια την Βουλή. Και με έναν κανιβαλισμό της νομικής επιστήμης που δεν αντέχει στην στοιχειώδη πρακτική. Όλα λοιπόν, στο σκοτάδι και όχι στο φως για την κυβέρνηση».

Τέλος, η Αντιπολίτευση, παρά την προσπάθεια του Προέδρου της Επιτροπής, Θανάση Μπούρα, να εμποδίσει το αίτημα της Αντιπολίτευσης για τη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων που δεν παρουσιάστηκαν (σ.σ. χρησιμοποίησε ένα πρωτοφανές τέχνασμα: ζήτησε να εγερθούν όσοι στηρίζουν τις προτάσεις αυτές. Έτσι σηκώθηκαν οι 9 βουλευτές της αντιπολίτευσης που τάχθηκαν υπέρ, ενώ δεν έγινε ψηφοφορία για να φανεί η θέση των βουλευτών της Ν.Δ.) επέμεινε να έρθουν και να καταθέσουν οι κ.κ. Μπίζιος, Λαβράνος και Ντίλιαν προκειμένου «να μην έχουμε την γελοιοποίηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα επιδιώξει η πλειοψηφία να απαντήσουν γραπτά».

 

Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator - R•U

 

Διαβάστε τις αρμοδιότητες που είχε ο κ. Δημητριάδης σύμφωνα με Απόφαση του Πρωθυπουργού στο ακόλουθο ΦΕΚ:

Παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, παρά τον διεθνή διασυρμό της χώρας, το Μέγαρο Μαξίμου -και ειδικότερα το σύστημα Μητσοτάκη- δεν φαίνεται να αποκλίνει στο ελάχιστο από την αρχική του γραμμή να κουκουλώσει το σκάνδαλο. Κοντά στον νου κι η γνώση ότι στην ίδια γραμμή κινήθηκε και σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε συγκλίνει και η επιλογή να αντικατασταθεί ο έμπειρος Βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, οι απόψεις του οποίου για τη διαλεύκανση του σκανδάλου βρίσκονται στον αντίποδα των απόψεων του Πρωθυπουργού.

Συνεπώς, χωρίς εκπλήξεις και η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καθώς είχαν κληθεί να καταθέσουν οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος και Ταλ Ντίλιαν για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των υποκλοπών.Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητεί τη φυσική παρουσία των προαναφερόμενων προσώπων στην Επιτροπή, ακόμη και τη βίαιη προσαγωγή τους για όσους δεν προσήλθαν.

Την αντίθετη ακριβώς άποψη, όμως, έχει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, ο οποίος αντιτίθεται στη βίαιη προσαγωγή και κατά συνέπεια στη φυσική παρουσία τους, προϊδεάζοντας ότι θα γίνουν δεκτά τα υπομνήματα όσων επιλέξουν να καταθέσουν με αυτόν τον τρόπο.

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τη βίαιη προσαγωγή καθώς δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή Θεσμών να εξετάσει πρόσωπα «με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147», δηλαδή με τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας Εξεταστικής Επιτροπής η οποία έχει «όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών».

Επομένως, πρόβλημα νομικό δεν υπάρχει. Αν υπάρχει πρόβλημα, αυτό είναι πολιτικό και αφορά αποκλειστικά την Κυβέρνηση. Και όπως φαίνεται, τέτοιο πρόβλημα υπάρχει.

Όλα δείχνουν πως βίαιη προσαγωγή δεν θα υπάρξει. Η εξέταση μέσω υπομνημάτων για όσους επιλέξουν αυτόν τον τρόπο θα γίνει δεκτή και ο κ. Δημητριάδης, που προσήλθε, όταν χρειάστηκε επικαλέστηκε το απόρρητο και δεν είπε τίποτα. Θα έχουμε πάλι, κατά τα φαινόμενα, μία από τα ίδια. Που είναι μεν κουραστικά στην επανάληψή τους αλλά ταυτόχρονα και άκρως αποκαλυπτικά της κυβερνητικής εμπλοκής και ενοχής σε ένα σκάνδαλο που ουδείς, πλέον, αρνείται την ύπαρξή του.

 

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr