Home ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Ουκρανοί βουλευτές προτείνουν την απαγόρευση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Ουκρανοί βουλευτές προτείνουν την απαγόρευση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Οι βουλευτές πίσω από το νομοσχέδιο προτείνουν ότι αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για τη χώρα

by _
0 comment 475 views

Ουκρανοί βουλευτές προτείνουν την απαγόρευση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Οι βουλευτές πίσω από το νομοσχέδιο προτείνουν ότι αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για τη χώρα

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, το Verkhovnaya Rada, ενέκρινε νομοσχέδιο που επιδιώκει να καταστήσει εντελώς παράνομες τις δραστηριότητες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ROC) στο έδαφος της Ουκρανίας, καθώς οι νομοθέτες επιμένουν ότι η εκκλησία αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και τάξη της Ουκρανίας.

Το νομοσχέδιο ξεκίνησε από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης του πρώην προέδρου Πιότρ Ποροσένκο, του οποίου η συμπρόεδρος, Ιρίνα Γκεραστσένκο, ανακοίνωσε την κίνηση στο Facebook την Τρίτη. Πρότεινε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «δεν ήταν εκκλησία, αλλά μια ιδεολογική οργάνωση που προάγει τον «ρωσικό κόσμο». Κατηγόρησε επίσης το Πατριαρχείο Μόσχας ότι χρησιμοποίησε το μοναστήρι του Κιέβου Pechersk Lavra – το κύριο ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι της Ουκρανίας – ως «αντι-ουκρανικό πυρήνα του Κρεμλίνου».

Η προτεινόμενη νομοθεσία επιδιώκει να θέσει εκτός νόμου τις δραστηριότητες όλων των θρησκευτικών οργανώσεων και ιδρυμάτων που αποτελούν μέρος ή αναγνωρίζουν την υποταγή στη Ρωσική Εκκλησία «σε κανονικά, οργανωτικά και άλλα θέματα».

«Η απελευθέρωση της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένα ακόμη βήμα προς μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία», κατέληξε ο συμπρόεδρος.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη επικρίνει το νομοσχέδιο, με τη γερουσιαστή Όλγα Κοβιτίδη να δηλώνει ότι σηματοδοτεί την «αρχή του τέλους» για την Ουκρανία και θα ήταν μοιραίο λάθος για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι εάν εγκριθεί.

Καθώς το νομοσχέδιο υποβαλλόταν στη Ράντα, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, η SBU, εξαπέλυσε επιδρομή με στόχο το μοναστήρι της Λαύρας του Κιέβου Πετσέρσκ, υποστηρίζοντας ότι Ρώσοι σαμποτέρ και όπλα μπορούσαν να στεγαστούν εκεί. Η SBU ανέφερε την Τετάρτη ότι βρήκε «φιλορωσική λογοτεχνία», εκατομμύρια σε μετρητά και «ύποπτους Ρώσους πολίτες» κατά τη διάρκεια της επιδρομής της. Πάνω από 50 άτομα φέρεται να υποβλήθηκαν σε «εις βάθος ανακρίσεις αντικατασκοπείας», συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πολυγράφου.Το Πατριαρχείο Μόσχας καταδίκασε την επιδρομή, λέγοντας ότι ήταν μια ακόμη προσπάθεια «εκφοβισμού» των ορθοδόξων πιστών. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία «βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσική Εκκλησία» και ότι η επιδρομή της SBU ήταν «ένας άλλος κρίκος στην αλυσίδα των στρατιωτικών ενεργειών κατά της Ρωσικής Ορθοδοξίας».

Η Ουκρανία έχει βιώσει εδώ και καιρό θρησκευτικές εντάσεις, με πολλές μη αναγνωρισμένες και ημι-αναγνωρισμένες οντότητες να ισχυρίζονται ότι είναι η αληθινή Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και να αμφισβητούν την εξουσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Οι δύο κύριες φατρίες είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (UOC), η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα νωρίτερα αυτό το έτος, επικαλούμενη τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη χώρα, και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU), η οποία ιδρύθηκε το 2018 με τη βοήθεια του τότε προέδρου Pyotr Poroshenko και θεωρείται από την ROC σχισματική.

ΠΗΓΗ >> https://www.rt.com/russia/567045-ukraine-russian-orthodox-church-ban/

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr