Home ΣΤΡΑΤΟΣ / ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ / ΕΥΠ ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ – ΠΟΤΕ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ;

ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ – ΠΟΤΕ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ;

by _
0 comment 313 views
ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ – ΠΟΤΕ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ;
ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ – ΠΟΤΕ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ;

ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ – ΠΟΤΕ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ;

από Fantomas  20/11/2022

Η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, στην οποία το κράτος στηρίζει τη «νομιμότητα» των υποκλοπών, ξεκινάει από το ίδιο το Σύνταγμα, που στο άρθρο 19 επικαλείται λόγους «εθνικής ασφάλειας» γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.


Με βάση αυτήν τη συνταγματική πρόβλεψη και τους νόμους που την ακολουθούν, η εκάστοτε δικαστική αρχή που υποτίθεται ότι ελέγχει τη «νομιμότητα» της δράσης των κρατικών μυστικών υπηρεσιών μπορεί να περιορίζεται σε τυπικές εγκρίσεις των αιτημάτων για υποκλοπές και παρακολουθήσεις, ερμηνεύοντας διασταλτικά την επίκληση της «εθνικής ασφάλειας». Είναι αποκαλυπτικό ότι στο σχετικό αίτημα για παρακολούθηση δεν είναι υποχρεωτικό να γράφεται ούτε ο λόγος για τον οποίο κάποιος επιλέχθηκε ως στόχος.


Ακόμα κι αν δεχτεί κανείς όμως ότι «εθνική ασφάλεια» είναι η αντιμετώπιση απειλών από εξωτερικούς εχθρούς, κατασκόπους και τρομοκράτες, πώς εξηγείται η παρακολούθηση και υποκλοπή χιλιάδων Ελλήνων πολιτών κάθε χρόνο, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία (πάνω από 100.000 εγκρίσεις στόχων σε μια δεκαετία);


Η ΑΔΑΕ περιορίζεται κατά κανόνα σε έναν περιοδικό τυπικό έλεγχο στην ΕΥΠ και στους παρόχους τηλεφωνίας. Αρκείται σε μια αντιπαραβολή των εγκρίσεων που έδωσε ο επόπτης εισαγγελέας στην ΕΥΠ και αυτών που έφτασαν στα γραφεία των παρόχων τηλεφωνίας για να διεκπεραιωθούν οι επισυνδέσεις.


Εκτός από τις λεγόμενες «νόμιμες συνακροάσεις», αυτές δηλαδή που κάνει η ΕΥΠ με την κάλυψη εισαγγελικής εντολής, υπάρχουν και παρακολουθήσεις που γίνονται έξω από το σύστημα των επισυνδέσεων. Αυτές έχουν να κάνουν με προηγμένα λογισμικά υποκλοπής, που παγιδεύουν κυρίως ,τα «έξυπνα» τηλέφωνα και έχουν τη δυνατότητα να αποσπούν τεράστιο όγκο πληροφοριών που, εκτός από τη φωνή και τα γραπτά μηνύματα, ανταλλάσσονται και μέσω εφαρμογών του διαδικτύου.


Είχε δρομολογηθεί από Ελληνική κυβέρνηση η αγορά ενός νέου συστήματος με λογισμικό που παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες, ιδιαίτερα για τις παρακολουθήσεις δημοφιλών εφαρμογών όπως Viber, Messenger, WhatsApp κ.λπ., για τις «ανάγκες» της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ.;


Είχε εξετάσει η προηγούμενη και η τωρινή Ελληνική κυβέρνηση, την εφαρμογή τέτοιου λογισμικού στην Αγγλία και στην Ιταλία, όπως και την προμήθεια ειδικού λογισμικού από το Ισραήλ;


Τελικά, ολοκληρώθηκε αυτή η «έρευνα αγοράς» από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2020, με την προμήθεια λογισμικού «Pegasus» και «Hrisaoras»;

Στη χώρα μας, σημαντικό ρόλο στις υποκλοπές έπαιξε η ίδρυση της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) το 2014, που αποτελεί τον κεντρικό κόμβο ενός πανελλαδικού δικτύου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών με δυνατότητα χιλιάδων υποκλοπών ταυτόχρονα.


Είναι γνωστό ότι η ΔΙΔΑΠ οργανώθηκε με βρετανική – κυρίως – καθοδήγηση, ενσωματώνοντας τη σχετική τεχνογνωσία, ενώ, αναγνωρίζοντας τη σημασία για το ευρωπαϊκό δίκτυο παρακολουθήσεων, η ΕΕ χρηματοδότησε την υπηρεσία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για προμήθεια εξοπλισμού διασύνδεσης βάσεων δεδομένων.


Ένα άλλο ερώτημα είναι αν το Ελληνικό κράτος έχει αγοράσει το περιβόητο Predator «τοποθετώντας» το σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ.


Σύμφωνα με δημοσίευμα, το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε αρχικά εναντίον «ξένων στόχων». «Όμως το πράγμα ξέφυγε και άρχισε να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, στην αρχή παράλληλα με στόχους του εξωτερικού και μετά όλο και περισσότερο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Τον Ιούλιο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρέδωσε την έκθεσή της στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, σχετικά με τη δική του παρακολούθηση με Predator, σημειώνοντας ότι δεν βρήκε κάποια σχέση του Δημοσίου με την Intellexa. Ο δημοσιογράφος, στην αναφορά που έκανε στην ΕΑΔ τον Μάιο, είχε ζητήσει από την αρχή να προχωρήσει σε άρση τραπεζικού απορρήτου όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση εταιρειών, δηλαδή των Intellexa, Apollo Technologies, Hermes Technologies, Feroveno και Κρίκελ. Κάτι που η αρχή δεν έκανε για τις εταιρείες αυτές.
Αν είχαν συσχετιστεί οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών τότε θα είχε προκύψει η ακριβής εικόνα, πράγμα που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν ήταν στις προθέσεις της ΕΑΔ.


Στο Ισραήλ παρακολουθούν την κατάσταση με αγωνία για το μέλλον των σχέσεων των εταιρειών ανάπτυξης ειδικού λογισμικού με τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Πηγές κοντά στην εταιρεία που προώθησε το Pretador θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν πως αποκλειστική ευθύνη για την καταστροφική διαχείριση του Predator, έχουν οι άνθρωποι που ανέλαβαν να διαχειριστούν το σύστημα για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να έχει ευθύνες η εταιρεία.

____________

ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ , ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ , ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ , ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ , ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ , ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ , ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ , PREDATOR , ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ , ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ , ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ , ΕΥΠ , ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ , ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών, αδαείς, ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ, Predator, Δεμίρης, Pegasus, Υπόθεση παρακολουθήσεων, Oz, Nova/Helios, Nova, Helios, Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, λογισμικά κατασκοπίας, PEGA, Ελλάδα, Predatorgate, Intellexa

 

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr