Home Greek News Predatorgate: Η Intellexa μένει στην Ελλάδα

Predatorgate: Η Intellexa μένει στην Ελλάδα

by _
0 comment 255 views
Predatorgate: Η Intellexa μένει στην Ελλάδα
Predatorgate: Η Intellexa μένει στην Ελλάδα

Predatorgate: Η Intellexa μένει στην Ελλάδα

Νέα στοιχεία δείχνουν πώς η εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων αξιοποίησε τον κρίσιμο χρόνο που άφησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να χαθεί, εξασφαλίζοντας παράλληλα την παραμονή της στη χώρα….


Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι και το απόγευμα της 10ης Απριλίου για τους εργαζομένους και τον ισραηλινό επικεφαλής του γραφείου της Intellexa στο Ελληνικό. Την επομένη το πρωί, το inside story θα αποκάλυπτεΠοιος παρακολουθούσε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη; την πρώτη επιβεβαιωμένη παράνομη παρακολούθηση επικοινωνιών ευρωπαίου πολίτη με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, εμπορικής ιδιοκτησίας Intellexa – θύμα ήταν ο επιχειρηματικός και οικονομικός ρεπόρτερ Θανάσης Κουκάκης.

Στους επτά μήνες που έχουν περάσει από την πρώτη αποκάλυψη του inside story, στα πρόσωπα που γνωρίζουμε ότι στοχοποιήθηκαν με το Predator συγκαταλέγονται μέχρι τώρα –εκτός από τον Θανάση Κουκάκη– ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώην υπουργός του ΣYΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης και δύο υπάλληλοι της ΕΥΠΣτο στόχαστρο οι μη αρεστοί | Εφημερίδα των Συντακτών, που όπως έχουν καταγγείλει βρέθηκαν σε δυσμένεια εντός υπηρεσίας. Μία εξεταστική επιτροπή μετά, δεν έχουμε μάθει καμία χρήσιμη πληροφορία για το ποιοι τελικά χρησιμοποιούν στην Ελλάδα το Predator (και εναντίον πόσων και ποιων) – αν όχι η κυβέρνηση ή κάποιος τρίτος για λογαριασμό της (κάτι που αρνείται σθεναρά).

Κατά το ίδιο κρίσιμο χρονικό διάστημα, η κυβερνητική πλειοψηφία, η ελληνική δικαιοσύνη αλλά και η ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας (υπό τον Άγγελο Μπίνη), η οποία ερεύνησε ακροθιγώςΑπό τον Κουκάκη στον Ανδρουλάκη: Νέα τροπή στην υπόθεση του spyware Predator την υπόθεση Κουκάκη και τις άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενες με την παρακολούθησή του εταιρείες, έχουν αφήσει σημαντικές ευκαιρίες να χαθούν ώστε να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις για το ποιος ή ποιοι είναι πίσω από τις παράνομες παρακολουθήσεις με spyware στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία Intellexa, που εμπορεύεται το Predator, φαίνεται ότι δεν άφησε στιγμή να πάει χαμένη και έλαβε μέτρα ήδη από τον Απρίλιο ώστε να «στεγανοποιηθεί».

Ο Γερούν Λέναερς, πρόεδρος της Επιτροπής PEGAΤον λόγο στους Έλληνες δημοσιογράφους δίνει η επιτροπή PEGA για τις υποκλοπές που συγκροτήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διερευνήσει τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών σε κράτη μέλη της ΕΕ, θα επισκεφτεί την Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου και φαίνεται να αντιλαμβάνεται πλήρως τους κινδύνους που εγκυμονεί η στάση της ελληνικής πλευράς. «Υπάρχουν ανησυχίες για την ικανότητα και τη θέληση των εθνικών αρχών να ερευνήσουν γρήγορα και διεξοδικά. Κάθε ημέρα που περνάει, ο κίνδυνος να εξαφανιστούν αποδείξεις ή να καταστραφούν αυξάνεται», έγραφε στις 28 Σεπτεμβρίου σε επιστολή του προς τη Europol.

Σήμερα παρουσιάζουμε νέα στοιχεία για τις κινήσεις που έκανε η εταιρεία για να προστατευθεί, όσο διάστημα βρίσκεται στο προσκήνιο η υπόθεση των νόμιμων και παράνομων παρακολουθήσεων, αξιοποιώντας τον χώρο και τον χρόνο που της δόθηκε.

Μία ασφαλής πληροφορία που έχει σημασία και υπό το πρίσμα της οποίας πρέπει να διαβαστεί το παρόν ρεπορτάζ είναι ότι, παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες στο ελληνικό διαδίκτυο, η Intellexa ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει, με βάση μια συμφωνία που επήλθε μεταξύ της κυβέρνησης και της επιχείρησης πριν από έναν περίπου μήνα, όπως ανέφερε στο inside story πηγή με στενή γνώση των τεκταινόμενων στην εταιρεία.



Αμέσως μετά την αποκάλυψη της παράνομης παρακολούθησης Κουκάκη, τον Απρίλιο του 2022, οι Έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι της Intellexa σταμάτησαν να πηγαίνουν κάθε μέρα στα γραφεία της εταρείας στο Ελληνικό για δουλειά και άρχισαν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Αυτό αποφασίζεται από την ηγεσία της εταιρείας και τον ίδιο τον Ταλ Ντίλιαν, που βρίσκεται στις 12 Απριλίου 2022, μία μέρα μετά το δημοσίευμα, στην Αθήνα.

Λίγα 24ωρα μετά και ενώ έχει μεσολαβήσει η αποκάλυψη των Reporters UnitedΕχθρός του Κράτους: Αποδεικνύουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη | Reporters United για τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ σε προγενέστερο διάστημα της μόλυνσής του από το spyware της Intellexa, υπάλληλοι της εταιρείας που δουλεύουν εκεί καιρό λαμβάνουν εντολή να αδειάσουν τα δύο υπόγεια από τους servers που ήταν εγκατεστημένοι εκεί. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μέρος αυτού του εξοπλισμού μεταφέρθηκε σε έναν χώρο στα βόρεια προάστια και είναι άγνωστο αν παραμένει ακόμη εκεί. Παρά την αναστάτωση στα γραφεία της, η εταιρεία συνεχίζει κανονικά τις προσλήψεις.

Στις 18 Απριλίου 2022 η Intellexa προσλαμβάνει έναν υψηλόβαθμο μηχανικό λογισμικού, αρχές Μαΐου έναν προγραμματιστή λογισμικού, τον Ιούνιο γίνονται άλλες δύο προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού (Python Back End Developer και System Integration Engineer). Τέλη Ιουλίου στη μισθοδοσία προστίθενται ακόμη δύο άτομα ισραηλινής καταγωγής. Η μία από τους δύο υπαλλήλους βρίσκεται στη χώρα μας πολλές εβδομάδες προτού πιάσει δουλειά, έχοντας ήδη κάνει τα χαρτιά της προκειμένου να μπορεί να εργαστεί στην εταιρεία από τον Νοέμβριο του 2021. Στο μεταξύ και ενώ το ρεπορτάζ του inside story προχωράει, αρχίζουν έρευνες για το αν υπάρχει κάποια πηγή εντός της εταιρείας που διαρρέει εσωτερικές πληροφορίες.​​​​​​​

[intellexa.com]

 

Αθροίζοντας το μόνιμο προσωπικό που ξεκίνησε να απασχολεί η Intellexa από τα τέλη του 2020 (δύο άτομα) με τις προσλήψεις του 2021 και τις νέες προσθήκες του 2022, ο αριθμός των εργαζομένων τον Ιούλιο ανέρχεται στα 20 άτομα ελληνικής και ισραηλινής υπηκοότητας. Οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν το 2021, περίπου 10 άτομα. Πρόκειται για την χρονιά κατά την οποία τα κινητά των Κουκάκη, Ανδρουλάκη, Σπίρτζη και των δύο υπαλλήλων της ΕΥΠ (όπως έχουν καταγγείλει οι τελευταίες) δέχτηκαν στοχευμένα μηνύματα που περιείχαν κακόβουλα links από ψευδεπίγραφες ιστοσελίδες που έχουν συνδεθεί με το Predator. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το inside story, το 2021, δηλαδή η πρώτη ολοκληρωμένη χρονιά λειτουργίας στην Ελλάδα, ήταν μια καλή χρονιά για τα έσοδα της εταιρείας. Η Intellexa ΑΕ και δύο συγγενικές με αυτήν εταιρείες [Apollo Technologies, Hermes Technologies] ιδρύθηκαν τον Μάρτιο του 2020 [τον Οκτώβριο του 2020 εγκαταστάθηκε εδώ και η Feroveno Limited]. Για τη χρήση του 2020 οι Intellexa, Apollo Technologies και Hermes Technologies κατέγραψαν αθροιστικά τζίρο της τάξης των €1.512.125. Το 2021 μόνο η Intellexa AE καταγράφει ακαθάριστα έσοδα 5,5 εκατ. ευρώ από τα μόλις 778.000 ευρώ που είχε την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020.



Στις 6 Ιουνίου η μοναδική σύμβουλος-διαχειρίστρια των εταιρειών Intellexa, Apollo Technologies και Hermes Technologies ανακαλεί στο σύνολο της την πληρεξουσιότητα και κάθε εξουσία εκπροσώπησης που είχε χορηγηθεί σε δικηγόρο του Κολωνακίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, η ρήξη επήλθε όταν –μετά τα πρώτα δημοσιεύματα για το Predator– ο δικηγόρος ζήτησε πληροφορίες για τις συμβάσεις πώλησης που έχει συνάψει η εταιρεία.

Στις 7 Ιουλίου οι μέτοχοι των Intellexa, Apollo Technologies και Hermes Technologies αποφασίζουν να μεταφέρουν την έδρα των εταιρειών, η οποία ήταν δηλωμένη στην διεύθυνση του λογιστικού γραφείου του Ηλία Κυριακίδη στην Κηφισιά – ο λογιστής είχε εκφράσει την επιθυμία να απομακρυνθεί. Η νέα έδρα της Intellexa βρίσκεται στο Χαλάνδρι, εκεί όπου στεγάζεται η νέα λογιστική και συμβουλευτική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται πλέον η εταιρεία. Οι άλλες δύο (Apollo και Hermes Technologies) μετέφεραν την έδρα τους στο Μαρούσι, σε διεύθυνση όπου βρίσκεται εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες φορολογικής έδρας και επαγγελματικής διεύθυνσης. Η Feroveno δηλώνει ως έδρα ακόμη τη διεύθυνση όπου λειτουργούσαν τα γραφεία της Intellexa στο Ελληνικό.

Στις 26 Ιουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης περνάει την πόρτα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την απόπειρα μόλυνσής του με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. H απόπειρα πιστοποιήθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έλεγξε το κινητό του. Κάπου εδώ, η Intellexa σταματά να κάνει προσλήψεις.

Με ετεροχρονισμένη ανάρτηση στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου, που δημοσιεύθηκε στις 4 Αυγούστου 2022 (μία ημέρα προτού γίνει γνωστό ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εκτός από την στόχευσή του με Predator ήταν και στο στόχαστρο επισυνδέσεων της ΕΥΠ), βεβαιώνεται πως ο επιχειρηματίας Φέλιξ ΜπίτζιοςPredatorgate: Ο δεύτερος μέτοχος της Intellexa AE, ο οποίος κατείχε από τον Μάιο του 2020 το 35% της Intellexa μέσω της κυπριακής Santinomo που ήταν 100% ιδιοκτησίας του, είχε μεταβιβάσει τη Santinomo στην Thalestris, δηλαδή την ιρλανδική μητρική της Intellexa και μάλιστα 18 μήνες πριν, στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Η μεταβίβαση αυτή, όπως έχει γράψει το inside story, δεν εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις της αγοράστριας εταιρείας, ενώ ο Φέλιξ Μπίτζιος τουλάχιστον μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου του 2022 εξακολουθούσε να εμφανίζεται ως ο Πραγματικός ΔικαιούχοςPredatorgate: Παραμένει μέτοχος της Intellexa ο Φέλιξ Μπίτζιος της κυπριακής Santinomo και άρα μέσω αυτής ακόμη κάτοχος του 35% της ελληνικής Intellexa.



Ο Φέλιξ Μπίτζιος.

 

Ο Αύγουστος αν και ιδιαίτερα πυκνός σε εξελίξεις ως προς την υπόθεση των παρακολουθήσεων (εκτός των άλλων έχουν παραιτηθεί από τις 5 Αυγούστου ο γενικός γραμματέας και ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων), φαίνεται να είναι αδρανής για την Intellexa, μια εταιρεία που κάνει προσλήψεις σχεδόν κάθε μήνα από τον Μάρτιο του 2021. Και ξαφνικά, μεσούσης της πολιτικής αντιπαράθεσης και ενόψει της εξεταστικής επιτροπήςΟι δύο εταιρείες-κλειδιά για την έρευνα της Βουλής για τις υποκλοπές στη Βουλή για τις παράνομες υποκλοπές (με spyware της Intellexa) και τις νόμιμες επισυνδέσεις από την ΕΥΠ (με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας ως δικαιολογία για την άρση του απορρήτου), στις 31 Αυγούστου 2022 η εταιρεία εμφανίζεται να απολύει όλο το προσωπικό της, συνολικά 18 άτομα, πλην της HR manager η οποία αποχωρεί δέκα μέρες αργότερα. Την ίδια ημέρα το inside story σε ρεπορτάζΟι δύο εταιρείες-κλειδιά για την έρευνα της Βουλής για τις υποκλοπές με τίτλο «Οι δύο εταιρείες-κλειδιά για την έρευνα της Βουλής για τις υποκλοπές», που αναφερόταν στην Κρίκελ (του Λαβράνου) και την Intellexa, δημοσιεύει [στις 6:30 το πρωί] λεπτομέρειες για τη σύνθεση του προσωπικού της Intellexa: αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων της εταιρείας, τις μέχρι τότε προσλήψεις αλλά και τις παραιτήσεις, καθώς και την αναλογία ελλήνων και ισραηλινών εργαζομένων.

Tο μεσημέρι της 31ης Αυγούστου η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά την χρήση spyware σε κράτη μέλη της ΕΕ, ανακοινώνει την απόφασή της να πραγματοποιήσει στις 8 Σεπτεμβρίου έκτακτη ακρόαση στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα και το Predator.

Η ιδέα της διοίκησης της εταιρείας είναι για ένα διάστημα να παραμείνει το ελληνικό project της μια «Ωραία Κοιμωμένη». Σύμφωνα με μία πηγή κοντά στην εταιρεία, η λειτουργία ήταν αδύνατη μετά από όσα συνέβησαν τον Αύγουστο «καθώς υπήρχε φόβος ότι θα παγώσουν οι λογαριασμοί της και δεν θα ήταν δυνατόν να κάνει πληρωμές» (σ.σ.: πάντως τέτοια στοιχεία «παγώματος» δεν έχουν προκύψει). Επίσης η συντριπτική πλειονότητα των απολυμένων, παρότι έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας που είχαν με την Intellexa, στα προφίλ τους στο LinkedIn φαίνεται πως εξακολουθούν να εργάζονται στον ίδιο εργοδότη.

«Υπήρχε ένας τρελός, παρανοϊκός φόβος ότι γίνονται διαρροές μέσα από την εταιρεία, που εντάθηκε μετά τις αρχές Αυγούστου. Η απόφαση για την καταγγελία των συμβάσεων –οι αποζημιώσεις δόθηκαν κανονικά και με το παραπάνω– έγινε σε μία λογική “βλέποντας και κάνοντας”, δεν υπήρχε οριστική απόφαση να κλείσει η εταιρεία» λέει πρώην εργαζόμενος στην Intellexa, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος.

Σεπτέμβριο και Οκτώβριο γίνονται πέντε προσθήκες νέων υπαλλήλων. Οι τέσσερις, που αφορούν τεχνικά εξειδικευμένο προσωπικό, διαρκούν μόλις μία ημέρα χωρίς κάποια προφανή εξήγηση. Η πέμπτη νεοπροσληφθείσα υπάλληλος, που φαίνεται να είναι και η μοναδική που παραμένει στην εταιρεία με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αναλαμβάνει τη θέση της HR manager. Με άλλα λόγια η Intellexa απασχολεί ένα μόνο στέλεχος, που στα καθήκοντά του είναι η διαχείριση ανθρώπινων πόρων – σε μια εταιρεία χωρίς ανθρώπους, τουλάχιστον όχι σε μισθολόγιο.


Εικόνα etriantafillou
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.
Εικόνα telloglou
Σπούδασε νομικά κι από το 1986 εργάζεται σε εφημερίδες και κανάλια ως δημοσιογράφος. Εκπομπές-σταθμοί ήταν «Το μαύρο κουτί» (Mega), οι «Φάκελοι» (Mega), οι «Νέοι Φάκελοι» (ΣΚΑΪ), και οι «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ). Τώρα παρουσιάζει την εκπομπή «Special Report» με τον Αντώνη Φουρλή (Ant1).

 

ΠΗΓΗ >> https://insidestory.gr/article/predatorgate-i-intellexa-menei-stin-ellada?token=U47KWF1Q36&ct=t(WeeklyUnregistered_2022_11_05)

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr