Home Greek News Nordic Monitor: Τούρκοι διπλωμάτες – κατάσκοποι σε Νορβηγία, Ολλανδία και Ελλάδα

Nordic Monitor: Τούρκοι διπλωμάτες – κατάσκοποι σε Νορβηγία, Ολλανδία και Ελλάδα

by _
0 comment 215 views
Nordic Monitor: Τούρκοι διπλωμάτες – κατάσκοποι σε Νορβηγία, Ολλανδία και Ελλάδα
Nordic Monitor: Τούρκοι διπλωμάτες – κατάσκοποι σε Νορβηγία, Ολλανδία και Ελλάδα

Nordic Monitor: Τούρκοι διπλωμάτες – κατάσκοποι σε Νορβηγία, Ολλανδία και Ελλάδα

Του Abdullah Bozkurt/Stockholm

Απόρρητα έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους φέρνουν στο φως νέες αποκαλύψεις για την κατασκοπευτική δραστηριότητα της Άγκυρας.

Οι Τούρκοι διπλωμάτες δεν έχουν παύσει την παράνομη πρακτική της συλλογής πληροφοριών επικριτών και αντιπάλων στην Ευρώπη, αποκαλύπτει ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ στο Nordic Monitor.

Πρόκειται για Τούρκο αυτοεξόριστο δημοσιογράφο – διαχειριστή της ανεξάρτητης ιστοσελίδας «Nordic Monitor», η οποία έχει προβεί σε σοβαρές αποκαλύψεις και καταγγελίες Τούρκο Πρόεδρο και την κυβέρνησή του. Το «Nordic Monitor» έχει ασχοληθεί και με περιπτώσεις που, έμμεσα ή άμεσα, αφορούν την Ελλάδα.

Ο Μποζκούρτ ζει στη Σουηδία, όπου έχει λάβει πολιτικό άσυλο από το 2016, όταν η τουρκική κυβέρνηση, ξεκίνησε άνευ προηγουμένου καταστολή σ’ ανεξάρτητα και επικριτικά μέσα ενημέρωσης, κλείνοντας σχεδόν 200 από αυτά, και φυλακίζοντας εκατοντάδες δημοσιογράφους και εργαζόμενούς τους.

Ποιους «καίει» το έγγραφο – «φωτιά»;



Όπως αποκαλύπτει αυτή τη φορά, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και τα σκάνδαλα σε Ελβετία και Γερμανία, οι Τούρκοι πράκτορες πάλι «έβαλαν στο μάτι» την Ελλάδα. Ανάμεσα στους νέους στόχους τους για το 2022 είναι η Νορβηγία και η Ολλανδία.

Το εν λόγω έγγραφο, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2022, φέρει τη σφραγίδα «απόρρητο». Εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας (Emniyet), η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στο ντοκουμέντο αναγράφεται ότι οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην Emniyet από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις 2 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι το υπουργείο συγκέντρωσε τα ονόματα από αναφορές που εστάλησαν στα κεντρικά γραφεία οι τουρκικές πρεσβείες και τα προξενεία.

Το έγγραφο υπεγράφη από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet, και διανεμήθηκε σε 74 τουρκικές επαρχίες σε ένα απόρρητο μήνυμα για περαιτέρω αστυνομική δράση εναντίον Τούρκων υπηκόων που έχουν αναγνωριστεί από διπλωμάτες στο εξωτερικό.

Ο Καρτάλ αναφέρθηκε στην πηγή των πληροφοριών ως «το πληροφοριακό σημείωμα που ελήφθη από το συνδεδεμένο ίδρυμα (V)». Ο λατινικός αριθμός V θεωρείται κωδικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το επίμαχο έγγραφο



Το έγγραφο, με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2022, ανέφερε πληροφορίες που προέρχονταν από ένα επαρχιακό αστυνομικό τμήμα στις 8 Ιουνίου, το οποίο στην πραγματικότητα είχε προέλθει από την Emniyet μια μέρα νωρίτερα. Ανέφερε ότι έξι άτομα εντοπίστηκαν στη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Ελλάδα και διέταξε τις κατάλληλες νομικές ενέργειες εναντίον τους.

Δεν είναι σαφές πόσα άτομα κατασκοπεύτηκαν από Τούρκους διπλωμάτες. Το συνημμένο έγγραφο, με την πλήρη λίστα των ονομάτων που διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, λείπει. Ωστόσο, η διανομή του καταλόγου σε 74 επαρχίες μαρτυρά ότι εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να έχουν χαρακτηριστεί ως επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό.

Εκτιμάται ότι αυτοί συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν. Η οργάνωση ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν σε μια σειρά ζητημάτων, από τη διάχυτη διαφθορά μέχρι τη βοήθεια της Τουρκίας σε ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες.



Προκειμένου να αποφευχθεί διπλωματική αντίδραση και προβλήματα σε διμερές επίπεδο, σε περίπτωση που αποκαλυφθούν οι παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες διπλωματών, ο Καρτάλ προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διαβιβάζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών «δεν πρέπει να κοινοποιηθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα ή ιδρύματα».

Διαβάστε περισσότερα και δείτε επίμαχα έγγραφα στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr