Home ΔΙΕΘΝΗ Ο ΟΠΕΚ+ έκανε το χατίρι του Πούτιν και ανακοίνωσε δραστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου!

Ο ΟΠΕΚ+ έκανε το χατίρι του Πούτιν και ανακοίνωσε δραστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου!

by _
0 comment 108 views
Ο ΟΠΕΚ+ έκανε το χατίρι του Πούτιν και ανακοίνωσε δραστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου!
Ο ΟΠΕΚ+ έκανε το χατίρι του Πούτιν και ανακοίνωσε δραστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου!

_______________

Ο ΟΠΕΚ+ έκανε το χατίρι του Πούτιν και ανακοίνωσε δραστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου!

Ο ΟΠΕΚ+ (ο οποίος περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία), αποφάσισε σήμερα την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που πιθανότατα θα ισχύσει από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες έλεγαν ότι η μείωση αυτή θα ήταν κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια, γεγονός που καθιστά την συγκεκριμένη απόφαση ως συντριπτικό χτύπημα στην πολιτική των ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι ο ΟΠΕΚ+ έκανε το χατίρι του Πούτιν ο οποίος επιδίωξε την συγκεκριμένη κίνηση έπειτα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, ενώ στις ΗΠΑ επικρατεί οργή.

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεζαν τα κράτη – μέλη του οργανισμού και ειδικά τη Σαουδική Αραβία να μην λάβουν αυτή την απόφαση, καθώς σημαντικό ρόλο στην συγκράτηση των τιμών είχε παίξει και η απόφαση Μπάιντεν να ρίξει στην αγορά τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ.

Η απάντηση του Λευκού Οίκου λοιπόν ήρθε άμεσα, με την ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να ρίχνει στην αγορά ποσότητες πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ οι ποσότητες αυτές θα καθοριστούν ανάλογα με την διακύμανση των τιμών. Η αμερικανική κυβέρνηση πηγαίνει αυτή τη φορά ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας ότι θα φέρει το θέμα στο αμερικανικό Κογκρέσο, προκειμένου να επιβληθούν συγκεκριμένες κυρώσεις και να αναζητηθούν τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να μειωθεί η εξουσία του ΟΠΕΚ+ επάνω στην διακύμανση των τιμών.

Να σημειωθεί ότι η πολιτική Μπάιντεν με την πώληση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ για την συγκράτηση των τιμών, έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις εντός των τειχών, ενώ ανακύπτει και θέμα εθνικής ασφάλειας σύμφωνα με όσους διαφωνούν με την συγκεκριμένη πολιτική.

10,372 Opec Images, Stock Photos & Vectors | Shutterstock

Πηγές ανέφεραν ότι παραμένει ασαφές εάν οι μειώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόσθετες εθελοντικές περικοπές από μέλη όπως η Σαουδική Αραβία ή εάν οι περικοπές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την υπάρχουσα υποπαραγωγή από την ομάδα.



Ο ΟΠΕΚ+ υποπαράγει πάνω από 3 εκατομμύρια bpd και η συμπερίληψη αυτών των βαρελιών θα μείωνε τον αντίκτυπο των νέων περικοπών.

«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, εάν οδηγηθούν από σημαντικές περικοπές παραγωγής, πιθανότατα θα ενοχλήσουν την Κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω πολιτικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων απελευθερώσεων στρατηγικών αποθεμάτων μαζί με ορισμένους μπαλαντέρ, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω προώθησης ενός νομοσχεδίου NOPEC», δήλωσε η Citi, αναφερόμενη σε ένα αντιμονοπωλιακό νομοσχέδιο των ΗΠΑ κατά του ΟΠΕΚ+.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμαχικοί παραγωγοί (ΟΠΕΚ+) έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν να αποτρέψουν την αστάθεια και όχι να στοχεύσουν σε μια συγκεκριμένη τιμή πετρελαίου.



Χθες Τρίτη, το διεθνές αργό αναφοράς Brent αυξήθηκε 3% πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι [O/R].

Η Δύση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οπλίζει την ενέργεια καθώς η Ευρώπη υποφέρει από σοβαρή ενεργειακή κρίση και ενδέχεται να αντιμετωπίσει διανομή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα σε ένα πλήγμα για τη βιομηχανία της.

Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι οπλίζει το Δολάριο και χρηματοπιστωτικά συστήματα όπως το SWIFT σε αντίποινα για την αποστολή στρατευμάτων από τη Ρωσία στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι εισέβαλε στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία την αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στα ρωσόφωνα παλαιά εδάφη της.

Η Ρωσία αποτελεί μέρος της λέσχης OPEC+ από το 2016. Ο όμιλος έχει μειώσει και αυξήσει την παραγωγή για τη διαχείριση της αγοράς πετρελαίου, αλλά σπάνια έχει κάνει περικοπές όταν η αγορά είναι σφιχτή.



Αυτή η σημαντική μείωση εξοργίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν πιέσει τη Σαουδική Αραβία να αντλήσει περισσότερα για να πιέσει τις τιμές του πετρελαίου και να μειώσει τα έσοδα για τη Ρωσία.

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας και οι σχέσεις είναι τεταμένες μεταξύ του Βασιλείου και της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ταξίδεψε στο Ριάντ φέτος, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει σταθερές δεσμεύσεις συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr