Home Greek News Υδρογονάνθρακες: Απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία το λιβυκό Κοινοβούλιο

Υδρογονάνθρακες: Απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία το λιβυκό Κοινοβούλιο

by _
0 comment 210 views
Υδρογονάνθρακες: Απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία το λιβυκό Κοινοβούλιο
Υδρογονάνθρακες: Απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία το λιβυκό Κοινοβούλιο

Υδρογονάνθρακες: Απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία το λιβυκό Κοινοβούλιο

Τσαβούσογλου και Λίβυα ΥΠΕΞ συμφώνησαν τουρκικές εταιρείες να μπορούν να κάνουν έρευνες στην ξηρά και τη θάλασσα της Λιβύης – «Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου» έχει διαμηνύσει η Αθήνα

03.10.2022, 17:06


Λίγη ώρα αφότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε ότι υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη, βάσει του οποίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι έρευνες στην ΑΟΖ της τελευταίας, το Λιβυκό κοινοβούλιο – όπως έχει γίνει γνωστό – απέρριψε τη συμφωνία με την Άγκυρα, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη.

Όπως μεταδίδει το The Libya Update, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».

Η συμφωνία αυτή απορρίπτεται από το κοινοβούλιο ως «παράνομη» καθώς δεν διαθέτει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος, δηλαδή του Κοινοβουλίου.

Όπως κατέστησε, ακόμη, σαφές το Κοινοβούλιο «η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής δικαίωμα για το πετρέλαιο».



Υπενθυμίζεται πως το Λιβυκό Κοινοβούλιο, το μοναδικό εκλεγμένο σώμα στη χώρα, έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και κατά συνέπεια δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του.

Τι προβλέπει η συμφωνία Άγκυρας-Λιβύης

Συμφωνία (Μνημόνιο Κατανόησης) υπέγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Λιβύη, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνες στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία «κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Twitter του.



Νωρίτερα σύμφωνα με τις πληροφορίες είχε διαρρεύσει πως η εν λόγω συμφωνία θα αφορούσε σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου» γνωστοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό πλήρως το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Δείτε την ανάρτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ >> https://www.protothema.gr/politics/article/1291602/udrogonanthrakes-aporriptei-ti-sumfonia-me-tin-tourkia-to-livuko-koinovoulio/

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr