Home Greek News Η Ελλάδα επιδεικνύει νεοαφιχθέντα εκσυγχρονισμένα F-16 από τις ΗΠΑ, εξοργισμένη η Τουρκία

Η Ελλάδα επιδεικνύει νεοαφιχθέντα εκσυγχρονισμένα F-16 από τις ΗΠΑ, εξοργισμένη η Τουρκία

by _
0 comment 233 views

Upgraded F-16 Vipers delivered to airbase near Athens Tuesday, via AP.

Η Ελλάδα επιδεικνύει νεοαφιχθέντα εκσυγχρονισμένα F-16 από τις ΗΠΑ, εξοργισμένη η Τουρκία

ΤΟΥ ΤΥΛΕΡ ΝΤΡΕΝΤΕΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 – 11:15 ΠΜ

Σύμφωνα με το μεγάλο αμερικανικό σάιτ ZeroHedge.com: 

Η Ελλάδα παρέλαβε το πρώτο ζεύγος αναβαθμισμένων στρατιωτικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέρος ενός προγράμματος 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της, με άλλα τέσσερα να αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους. Συνολικά, η συμφωνία αφορά 83 F-16 που θα εκσυγχρονιστούν με προηγμένα ραντάρ, όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα έως το 2027.

Η εγκεκριμένη από τις ΗΠΑ συμφωνία της Lockheed Martin με την Αθήνα έχει εξοργίσει την Τουρκία, ενώ ο αρχηγός του στρατού της Ελλάδας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος χαιρέτισε την επιτυχία σε αυτό το «ύψιστης εθνικής σημασίας ζήτημα». Τη στιγμή που οι εντάσεις βράζουν με την Τουρκία για τους ισχυρισμούς της Ανάκαρας ότι τα ελληνικά νησιά «στρατιωτικοποιούνται» παράνομα κατά παράβαση ιστορικών συνθηκών, ο ανώτατος Έλληνας στρατηγός προειδοποίησε ότι «κάθε ενδεχόμενος επιτιθέμενος θα πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές ή τρεις φορές πριν δοκιμάσει την τύχη του».

Τον περασμένο Μάιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον και μίλησε στο Κογκρέσο. Φαινόταν να ασκεί ενεργά πιέσεις στους αμερικανούς νομοθέτες ενάντια στο αίτημα της Τουρκίας για τα δικά της κιτ εκσυγχρονισμού F-16. Αυτό εξόργισε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στη συνέχεια είπε ότι ο Μητσοτάκης “δεν υπάρχει πια γι’ αυτόν” – δεδομένου ότι το Κογκρέσο στη συνέχεια μπλόκαρε τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16.

Χωρίς αμφιβολία, η τελετή παράδοσης της Τρίτης των νεοεξοπλισμένων ελληνικών F-16 στην αεροπορική βάση της Τανάγρας βορειοδυτικά της Αθήνας είναι ένα εξαιρετικά συμβολικό χτύπημα στα μάτια στην Άγκυρα.

Τις προηγούμενες μέρες οι εντάσεις έχουν αυξηθεί, αφού ο Ερντογάν πριν από μια εβδομάδα εξέπεμψε μια αραιά καλυμμένη απειλή στρατιωτικής δράσης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος ρωτήθηκε το Σαββατοκύριακο για το ενδεχόμενο άμεσων συγκρούσεων στην ανατολική Μεσόγειο, στην οποία απάντησε:



Ερωτηθείς την Κυριακή από το Associated Press εάν η πρόσφατη κλιμάκωση της ρητορικής από την Τουρκία θα μπορούσε να είναι το προοίμιο μιας ένοπλης σύγκρουσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί ποτέ», είπε. Και αν, προς Θεού, συνέβαινε, η Τουρκία θα λάμβανε μια απολύτως καταστροφική απάντηση».

Η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έχει αυξήσει δραματικά τις αμυντικές δαπάνες, δεδομένου ιδίως ότι βρισκόταν επίσης σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση με την Τουρκία για τα θαλάσσια δικαιώματα. Η Τουρκία διεκδικεί σταθερά δικαιώματα έρευνας και γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο και σε ύδατα που υπάγονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας (ΑΟΖ).

Όπως σημειώνει το AP, «Μετά από χρόνια αναγκαστικής αποταμίευσης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2010-2018, η Ελλάδα ξεκίνησε ένα ξεφάντωμα δαπανών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της. Έχει αγοράσει ή παραγγείλει γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και φρεγάτες FDI και σχεδιάζει για την αγορά μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ».



Ταυτόχρονα, η Τουρκία είχε αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35 μετά την υπόθεση κράτησης του πάστορα Μπράνσον και καθώς οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν προοδευτικά, ειδικά δεδομένης της μεταφοράς των ρωσικών S-400 από τη Ρωσία, για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ >> https://www.zerohedge.com/geopolitical/greece-shows-newly-transferred-upgraded-f-16s-us-angering-turkey

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr