Home ΗΠΑ Sell οff στη Wall Street – Βαριές απώλειες 1.200 μονάδων για τον Dow Jones

Sell οff στη Wall Street – Βαριές απώλειες 1.200 μονάδων για τον Dow Jones

by _
0 comment 238 views
Sell οff στη Wall Street – Βαριές απώλειες 1.200 μονάδων για τον Dow Jones
Sell οff στη Wall Street – Βαριές απώλειες 1.200 μονάδων για τον Dow Jones

Sell οff στη Wall Street – Βαριές απώλειες 1.200 μονάδων για τον Dow Jones

Με… σπασμένα τα φρένα διαπραγματεύτηκε την Τρίτη η Wall Street, όπου οι δείκτες υπέστησαν «πανωλεθρία», μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού, με τους επενδυτές να θεωρούν πλέον βέβαιη τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, η οποία συνεδριάζει στις 21 Σεπτεμβρίου.

Υπό αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε βαριές απώλειες της τάξεως των 1.276 μονάδων ή 3,94% και διαμορφώθηκε στις 31.104 μονάδες. Μία ανάσα από το να σημειώσει τη χειρότερη μέρα του 2022 βρέθηκε ο S&P 500, με τον δείκτη βαρόμετρο να κάνει βουτιά 4,33% στις 3.932 μονάδες. Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και ο Nasdaq, ο οποίος υποχώρησε 5,16% στις 11.633 μονάδες.

Ο δείκτης φόβου VIX εκτινάχθηκε κατά 13,36%, έχοντας νωρίτερα καταγράψει άνοδο 17,3%, μία ακόμη ένδειξη της κλιμακούμενης αστάθειας των χρηματαγορών.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε 8 μονάδες βάσης στο 3,42%.

Η νέα μεγάλη «βουτιά» στους αμερικανικούς δείκτες επέρχεται στον απόηχο των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγούστου, ο οποίος ανήλθε στο 8,3% σε ετήσια βάση και στο 0,1% σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη επιβράδυνση (+8% και -0,1% αντίστοιχα), δεδομένης της μερικής αποκλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών.

Για τη Federal Reserve όλα τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να ληφθούν υπόψη στην κρίσιμη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, στην οποία θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού.



Το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο εύρος 2,25% – 2,50%, με τους αναλυτές να αναμένουν την περαιτέρω αύξησή του κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης (στο 3% – 3,25%), καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών δεν αποκλιμακώθηκε τον Αύγουστο στα επιθυμητά ή προσδοκώμενα επίπεδα.

Ως εκ τούτου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες θα επιμείνουν στις επιθετικές επιτοκιακές παρεμβάσεις (προς 3η συνεχόμενη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης), κάτι το οποίο εύλογα επιδρά αρνητικά τόσο στις μετοχές, όσο και στα κρατικά ομόλογα (στο 3,44% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ).

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Νewmoney.gr

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr