Ο ηγέτης οφείλει να προλαμβάνει…

Το σκάνδαλο των υποκλοπών συνεχίζει να κλυδωνίζει την πολιτική ζωή της χώρας και το μόνο σίγουρο είναι πως οι μέχρι τούδε αποκαλύψεις δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου καθόσον στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας πολλά ονόματα-έκπληξη υποψηφίων θυμάτων ή θυμάτων του “νομότυπου” συστήματος υποκλοπής τηλεφώνων της ΕΥΠ ή και του κακόβουλου λογισμικού PREDATOR που, όπως όλα δείχνουν, η ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε έχει προμηθευτεί ή ενοικιάζει από ιδιώτη.

Επίσης, μετά την παραίτηση των Δημητριάδη – Κοντολέοντα και σύμφωνα με το δόγμα «δρυός πεσούσης», τα στόματα έχουν ανοίξει και οι καταγγελίες για τον μετασχηματισμό της ΕΥΠ από Εθνική Υπηρεσία σε κομματικό παρακράτος είναι καθημερινές και αδυσώπητες.

Η δε κριτική από πλευράς Αντιπολίτευσης έχει επικεντρωθεί στην ενδελεχή έρευνα των υπαρχόντων στοιχείων αλλά και στην απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει.

Στο πλαίσιο όλων των ανωτέρω και όπως τουλάχιστον δύο πολιτικές παρατάξεις (ΣΥΡΙΖΑ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ) έχουν ήδη επισημάνει, τόσο στη Βουλή όσο και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, θα πρέπει να ενταχθεί και η αναγκαστική -δια τροπολογίας νόμου που πέρασε νύκτα- μετάταξη 100 περίπου στελεχών της ΕΥΠ προς υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία -εκδικητικώς και με εντελώς αδιαφανή κριτήρια- είχαν χαρακτηρισθεί ως «ανεπιθύμητα».

Πρόκειται για ακόμη ένα κομματάκι στο πάζλ, το οποίο συνθέτει τη μεγάλη εικόνα της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη. Για την ακρίβεια, το σχέδιο απομάκρυνσης ικανών και άρτια καταρτισμένων στελεχών που όμως δεν είχαν κριθεί πρόθυμα να κλείσουν τα μάτια ενώπιον των παρανομιών της Διοίκησης της Υπηρεσίας, δεν αποτέλεσε παρά ένα απαραίτητο βήμα προκειμένου η ΕΥΠ να μετεξελιχθεί σε κομματικό τσιφλίκι με τακτικές παρακράτους.



Αλήθεια, ποιο είναι το υπηρεσιακό προφίλ των στελεχών αυτών και ποια η τύχη που τους επιφύλαξε η ΝΔ μετακινώντας τους βιαίως στην Ελληνική Αστυνομία;

Ήταν 13/12/2021, όταν ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Λευτέρης Οικονόμου, από το βήμα της Βουλής διαβεβαίωνε το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό τι οι εν λόγω μετατάξεις είχαν κριθεί αναγκαίες για την “ενίσχυση του έργου της ΕΛ.ΑΣ. στον τομέα Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών για την πρόληψη απειλών από την εγκληματική δράση ατόμων και ομάδων” καθώς η ΕΛ.ΑΣ. θα χρειαζόταν πάρα πολύ χρόνο να εκπαιδεύσει προσωπικό σε τέτοιο επίπεδο τεχνογνωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου απατώντας στην Αντιπολίτευση για το ζήτημα των μετατάξεων του προσωπικού της ΕΥΠ ανέφερε χαρακτηριστικά, “Το αξιόλογο και έμπειρο αυτό προσωπικό, αναφέρεται ρητώς στην τροπολογία, ότι θα τοποθετηθεί σε υπηρεσίες Ασφαλείας και μάλιστα παρέχεται και η δυνατότητα να δηλώσουν και που επιθυμούν να πάνε”,και πρόσθεσε ότι “οι υπηρεσίες Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, από προσωπικό εκπαιδευμένο σε θέματα Ανάλυσης και Συλλογής Πληροφοριών και ουσιαστικά αναβαθμίζεται το έργο των υπηρεσιών ασφαλείας. Υπό άλλες προϋποθέσεις θα θέλαμε πολύ χρόνο να προσλάβουμε τέτοιο προσωπικό και να το εκπαιδεύσουμε”.

Εξάλλου, στην ίδια την Αιτιολογική Έκθεση της διάταξης του άρθρου της τροπολογίας του νόμου με τον οποίο υλοποιήθηκαν οι μετατάξεις, έχει αναφερθεί πως με την «αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιωκόταν η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της  Ελληνικής Αστυνομίας με μετάταξη σε αυτήν έμπειρου και αξιόλογου πολιτικού προσωπικού της ΕΥΠ που θα διέθετε την απαραίτητη τεχνογνωσία που άπτεται της αποστολής της, όπως Συλλογή και Ανάλυση Πληροφοριών, σχετικών με πρόληψη απειλών από εγκληματική δράση ατόμων και ομάδων, λες και στην ΕΥΠ δεν υπηρετούν ήδη εκατοντάδες αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα κάποιοι ως προϊστάμενοι μεγάλων σχηματισμών της που έχουν εδώ και χρόνια αποσπαστεί στην ΕΥΠ ώστε να επανέλθουν εκπαιδευμένοι κατάλληλα αλλά και αρκετά έμπειροι πλέον στα αντικείμενα της ΕΥΠ στην ΕΛ.ΑΣ. για να την βοηθήσουν σε αυτά που επικαλέστηκε στην Βουλή ο κ. Λευτέρης Οικονόμου.



Έτσι, 100 στελέχη της ΕΥΠ, μεταξύ των οποίων αρκετά με σημαντική προϋπηρεσία και εκπαίδευση, μετατάχθηκαν και τοποθετήθηκαν σε δομές κρατικής ή δημόσιας ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ., όπως ακριβώς προέβλεπε η σχετική τροπολογία νόμου, με την επισήμανση πως από μάχιμοι-επιχειρησιακοί Επιτελείς Πληροφοριών της ΕΥΠ, βαπτίσθηκαν -εν μία νυκτί- στην πράξη, πολιτικοί υπάλληλοι Διοικητικού-Οικονομικού της Αστυνομίας…

Και κάπου εκεί αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι και να καθίσταται σαφές πως ο κ. Οικονόμου προφανώς και εξαπάτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη όταν ισχυριζόταν πως το έμπειρο και αξιόλογο αυτό προσωπικό της ΕΥΠ με ευθύνη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου (που ως αναρμόδιος για την ΕΥΠ δεν ήξερε κανένα από αυτά τα στελέχη) είχε επιλεγεί με σκοπό να ενισχύσει της ΕΛ.ΑΣ. σε επίπεδο τεχνογνωσίας και στο πεδίο που αποτελεί το πραγματικό αντικείμενο της Υπηρεσίας Πληροφοριών…

Διότι απλά, υπάλληλος Διοικητικού-Οικονομικού και επιχειρησιακό έργο είναι δύο έννοιες παντελώς ασύμβατες!

«Σε ό,τι αφορά στα καθήκοντα που δύνανται να εκτελούν οι μεταταχθέντες υπάλληλοι και δεδομένου ότι δεν υφίσταται προσοντολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων της Ελληνικής Αστυνομίας, σας γνωρίζουμε ότι από τις διατάξεις του άρθρου 60 του πδ.17/2014, προβλέπεται ότι το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτελεί εργασίες διοικητικής υποστήριξης του έργου των Υπηρεσιών της..».

Η αφοπλιστική αυτή απάντηση, η οποία έχει δοθεί εγγράφως από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε απάντηση σχετικού ερωτήματος υπαλλήλων της ΕΥΠ που μετατάχθηκαν και αντιμετώπισαν εξαρχής με αμηχανία τα νέα τους υποτιθέμενα καθήκοντα, έρχεται να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους βάση.



Με άλλα λόγια, υπάλληλοι με επιχειρησιακή εμπειρία και εκπαίδευση εντός κι εκτός Ελλάδος, με Πτυχία και Μεταπτυχιακούς τίτλους σε γνωστικά αντικείμενα συναφή με το έργο και την αποστολή της ΕΥΠ, με γλωσσομάθεια χωρών εθνικού ενδιαφέροντος, κλήθηκαν να κάνουν γραμματειακή υποστήριξη στους μη Πανεπιστημιακού επιπέδου ένστολους της ΕΛ.ΑΣ.!

Τη στιγμή που 400 περίπου Αστυνομικοί, κατά βάση υπαξιωματικοί και χαμηλόβαθμοι, έχουν αποσπασθεί και υπηρετούν στην ΕΥΠ!

Οι δε πολιτικοί υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ., ούτε σε Συλλογή ούτε σε Ανάλυση νομιμοποιούνται να προβούν, κατά κοινή παραδοχή όλων των εκεί αρμοδίων.

Αλήθεια, ο κ. Οικονόμου, που έχει προέλθει από τις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. και διετέλεσε αν και δεν εκτέλεσε ποτέ του σοβαρό επιχειρησιακό έργο και Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., δεν το γνώριζε αυτό; Ή μήπως ο ρόλος του ήταν πυροσβεστικός στην τότε αντίδρασης της Αντιπολίτευσης που είχε κάνει λόγο για ξεκάθαρη δίωξη και εκκαθάριση της ΕΥΠ από ανεπιθύμητους υπαλλήλους;

Για την Ιστορία, ο πρώτος που είχε θέσει το ζήτημα εμφατικώς και δημοσίως ήταν ο Χρήστος Σπίρτζης, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από τον Ιούλιο 2021 ενώ και στους επόμενους μήνες έως και τον Δεκέμβριο οπότε και ψηφίσθηκε ο νόμος, είχε κρατήσει το θέμα στην επικαιρότητα με σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων.

Πόσο τυχαίο είναι άραγε ότι τον Νοέμβριο του 2021 δέχθηκε κακόβουλο μήνυμα παγίδα στο κινητό του από το λογισμικό PREDATOR;

Οι μεταταχθέντες υπάλληλοι της ΕΥΠ και πάλι εκδικητικώς και παρά τις εισηγήσεις της Διεύθυνσης Πολιτικού Προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όπως αξιολογηθούν τα προσόντα τους και ορισμένοι εξ αυτών αξιοποιηθούν στις διευθύνσεις του Υπουργείου, τοποθετήθηκαν κυρίως σε Αστυνομικές Υποδιευθύνσεις, αποκεντρωμένες φυσικά.

Βλέπετε οι κύριοι της ΕΥΠ είχαν δώσει οδηγίες να απομακρυνθούν όλοι τους από την Κατεχάκη, προφανώς φοβούμενοι αντιδράσεις και αποκαλύψεις!

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το αστυνομικό προσωπικό που τους υποδέχθηκε, τήρησε στάση αμηχανίας αφενός, διότι, όπως σχολίαζαν, «δεν είχαν τι να τους κάνουν» και αφετέρου επειδή οι μεταταχθέντες αντιμετωπίσθηκαν με την καχυποψία πως είχαν σκοπίμως σταλεί στις δομές της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να παρακολουθούν τους ένστολους και να δίνουν αναφορά στην ηγεσία του Υπουργείου.

Όλα αυτά φυσικά μαζί με ποικίλα επικριτικά σχόλια τύπου «για να τους έδιωξαν από την ΕΥΠ, φαντασθείτε τι είχαν κάνει».

Όπως πληροφορηθήκαμε, ορισμένοι προϊστάμενοι των μεταταχθέντων της ΕΥΠ, βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν όλες τις συμπλεγματικές συμπεριφορές τους έναντι της Υπηρεσίας και επιχείρησαν να παίξουν τους νταήδες με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση του ταξίαρχου της ΔΙΔΑΠ, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στους υπαλλήλους πως είχε την αμέριστη στήριξη του Μαξίμου και του Γρηγόρη Δημητριάδη προσωπικά.

Κάποιοι άλλοι, που μάλιστα είχαν για ένα φεγγάρι υπηρετήσει στην ΕΥΠ (και από εκεί προκύπτει το κόμπλεξ, τύπου «τότε ήμουν υπό τις εντολές πολιτικών υπαλλήλων, τώρα θα πάρω το αίμα μου πίσω), άσκησαν πιέσεις σε άτομα με Πτυχία και εκπαιδεύσεις να ασχοληθούν με εργασίες πρωτοκόλλου και αρχείου.

Πλην όμως, η Διεύθυνση Πολιτικού Προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ είχε νωρίτερα προειδοποιήσει τους μεταταχθέντες πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό της ΕΛ.ΑΣ. Βεβαίως, υπήρξαν και περιπτώσεις αξιοπρεπών αστυνομικών προϊσταμένων που συνειδητοποιώντας ότι οι υπάλληλοι που τους είχαν σταλεί ως υφιστάμενοι είχαν περισσότερα τυπικά και ενίοτε και ουσιαστικά προσόντα από τους ίδιους, έδειξαν στάση υποχωρητική προτρέποντάς τους «να είναι ήρεμοι και απλώς να περνάνε καλά».

Με άλλα λόγια, στελέχη της ΕΥΠ που είχαν διαγράψει μία πορεία στην Υπηρεσία, πολλοί εξ αυτών σε άκρως νευραλγικές θέσεις, είχαν διατελέσει επικεφαλείς ακόμη και αμιγών αστυνομικών ομάδων και κυρίως, είχαν διακριθεί για το έργο τους, στάλθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ., δήθεν για να την ενισχύσουν σε επίπεδο επιχειρησιακό, Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών, στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αξιοποίησή τους αφού μαζί με τη μετάταξη, υπέστησαν και αλλαγή κατηγορίας και ειδικότητας.

Από Επιτελής πληροφοριών σε διοικητικό υπάλληλο που ορθώς δεν προβλέπεται να ασχοληθεί με το αρχείο και το πρωτόκολλο, πλην όμως, ούτε με τη Συλλογή και Ανάλυση, καθόσον μη ένστολος.

Και τι έγινε; Ο Μισθός να πέφτει κάθε μήνα και αλίμονο στον Έλληνα φορολογούμενο που ειδικά φέτος, θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν αδυσώπητο χειμώνα.

Είναι πια κοινό μυστικό πως το κριτήριο απομάκρυνσης των ανωτέρω στελεχών ήταν καθαρώς προσωπικό και εκδικητικό. Όσο για τα παραμύθια του κ. Λ. Οικονόμου στη Βουλή και το αφήγημα περί «μη ύπαρξης υποκειμενικών κριτηρίων στη μετάταξη του προσωπικού της ΕΥΠ», αρκεί απλώς να ειπωθεί πως αποδεδειγμένα έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο εξαιρέσεις, η δε μία αρκετά ηχηρή καθώς, όπως έχει δημοσιευθεί, «πρόκειται για τη σύζυγο εκδότη ακροδεξιάς εφημερίδας».

Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες, η ΕΥΠ έχει σκοπίμως αποφύγει να απαντήσει σε σχετική εισαγγελική παραγγελία που έχουν απευθύνει κάποιοι από τους μεταταχθέντες, διότι «ο κόσμος το χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι».

Και μπορεί η μία εξαιρεθείσα να κάθεται σπίτι της και να πληρώνεται μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με εντολές που έλαβε από την Διοίκηση (είτε για να μην προκαλείται το δημόσιο αίσθημα ή επειδή ακόμη δεν έχουν αποφασίσει πού θα την ξαποστείλουν), ο έτερος ωστόσο, περιφέρεται ξεδιάντροπα στους διαδρόμους της υπηρεσίας και διαλαλεί παντού περιχαρής πως «τη γλύτωσε».

Και για να τελειώνουμε με τα παραμύθια, γιατί μεγάλα παιδιά είμασθε, ο κ. Οικονόμου γνωρίζει καλά τα παραπάνω διότι η εισαγγελική παραγγελία έχει κοινοποιηθεί και στο υπουργείο του! Συνεπώς, έχει επιλέξει συνειδητά να εμπαίζει το Κοινοβούλιο, ακόμη και την ίδια την κοινοβουλευτική του ομάδα και το πανελλήνιο…

Πάντως, ο καιρός εγγύς, διότι μετά την απομάκρυνση Δημητριάδη, στον κύκλο του οποίου ανήκει αλλά και τις αμαρτίες του παρελθόντος που τον βαραίνουν-σκάνδαλο με βίζες και διαγωνισμό για ψηφιακές ταυτότητες-η  αναζήτηση ποινικών ευθυνών είναι πλέον μονόδρομος για τον υφυπουργό-παραμυθά της Χαλιμάς!

Και όπως μαθαίνουμε, οι μεταταχθέντες έχουν ήδη κινήσει διαδικασίες.



Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται  λέει ο πάντα θυμόσοφος λαός μας. Μόνον που στην περίπτωση της ΕΥΠ Μητσοτάκη, η χαρά κράτησε περισσότερο. Η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη και εν αναμονή των λοιπών ηχηρών ονομάτων θυμάτων, εμπλουτίσθηκε με αποκαλύψεις πως μεταξύ των στόχων του PREDATOR της ΕΥΠ, εντοπίζονται και τα ονόματα δύο υπαλλήλων από αυτούς που μετατάχθηκαν υποχρεωτικώς στην ΕΛ.ΑΣ.

Γεγονός που οδηγεί στο εύλογο ερώτημα: αλήθεια, αυτούς τους υπαλλήλους, που αποπειράθηκαν να παγιδεύσουν προφανώς «για λόγους εθνικής ασφάλειας», όπως στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, τους έστειλαν να αναβαθμίσουν την ΕΛ.ΑΣ.; Τι είναι η ΕΛ.ΑΣ. για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μία χαβούζα απορριμμάτων κατά βούληση; Γελάνε και οι πέτρες κύριοι.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι για κάποιο λόγο είχαν κριθεί ως απειλή προς το παρακράτος της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη.

Μπορεί ο ίδιος να μην είχε προσωπική αντίληψη όμως οι διευθύνοντες που η διοίκηση της επιλογής τους είχαν στηρίξει ήταν αυτοί που κατέδειξαν τους υπαλλήλους ως «ασύμμετρη απειλή».

Απειλή ως προς τι; Μαθαίνουμε πως πρόκειται για δύο άξια και τίμια στελέχη με περγαμηνές και προσφορά στην ΕΥΠ. Ποιο ήταν το πρόβλημα λοιπόν; Ότι δεν μπορούσαν να κλείσουν τα μάτια στην παρανομία. Και τώρα κύριοι της Επιτροπής Διαφάνειας και Θεσμών που γνωρίζετε, για ποιο λόγο δεν καλείτε τους υπαλλήλους αυτούς να καταθέσουν και να σας διαφωτίσουν αρμοδίως;

Και ακόμη περισσότερο, εσείς κ. Μητσοτάκη, που δεν γνωρίζατε -κατά δήλωσή σας- ποιόν επέλεγε να επισυνδέσει η ΕΥΠ επί των ημερών σας, τώρα που γνωρίζετε και μαθαίνετε την αλήθεια, τι προτίθεσθε να πράξετε για να αποκαταστήσετε τη ζωή, επαγγελματική και προσωπική, τόσων στελεχών της πολύπαθης υπηρεσίας που απομακρύνθηκαν με εισήγηση εκείνων που εσείς απομακρύνατε ως υπαίτιους ενός σκανδάλου που πριονίζει την καρέκλα σας και έχει εκθέσει την υπηρεσία και τη χώρα διεθνώς;

Ο ηγέτης οφείλει να προλαμβάνει.

Όταν όμως αποτύχει σε αυτό, οφείλει να παραδέχεται το λάθος του και να αποκαθιστά την τάξη. Διότι αν δεν το πράξετε εσείς, θα το κάνουν οι επόμενοι, ως άλλοι «Πεπονήδες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ότι δε αφορά τη διαδικασία αλλά και τα όσα ανέφεραν οι μάρτυρες για την υπόθεση των υποκλοπών στην Βουλή θα επανέλθουμε λίαν συντόμως…