Home Greek News BBC: Οι ισχυρισμοί για υποκλοπές και spyware στην Ελλάδα περικυκλώνουν τον Μητσοτάκη – Γουότεργκεϊτ με στεροειδή το σκάνδαλο υποκλοπών

BBC: Οι ισχυρισμοί για υποκλοπές και spyware στην Ελλάδα περικυκλώνουν τον Μητσοτάκη – Γουότεργκεϊτ με στεροειδή το σκάνδαλο υποκλοπών

by _
0 comment 140 views
BBC: Οι ισχυρισμοί για υποκλοπές και spyware στην Ελλάδα περικυκλώνουν από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη
BBC: Οι ισχυρισμοί για υποκλοπές και spyware στην Ελλάδα περικυκλώνουν από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΟΡΤΖΙΝΗΣ/AFP / Ο Έλληνας δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ισχυρίζεται ότι κατασκοπεύτηκε από το κράτος με το spyware Predator

BBC: Οι ισχυρισμοί για υποκλοπές και spyware στην Ελλάδα περικυκλώνουν τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη

Τους Κώστα Καλλέργη & Κώστα Κουκουμάκα
Σε Βρυξέλλες και Αθήνα

Ο Έλληνας δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος κίνησε νομική υπόθεση αφού ισχυρίστηκε ότι κατασκοπεύτηκε από κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιώντας λογισμικό κατασκοπείας Predator, φτάνει στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Αθήνα, στις 16 Αυγούστου 2022

Έχει ονομαστεί το ελληνικό Watergate (Γουότεργκεϊτ). Αυτό που ξεκίνησε ως παρακολούθηση ενός ελάχιστα γνωστού δημοσιογράφου στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε μια σειρά από αποκαλύψεις που περιφέρονται γύρω από την ελληνική κυβέρνηση.

Η ιστορία προέκυψε την περασμένη άνοιξη, όταν ο Θανάσης Κουκάκης ανακάλυψε ότι το τηλέφωνό του είχε μολυνθεί με spyware που μπορεί να εξαγάγει δεδομένα από μια συσκευή. Ανακάλυψε επίσης ότι είχε παρακολουθηθεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της ΕΥΠ της Ελλάδας μέσω πιο παραδοσιακών τηλεφωνικών υποκλοπών.

Στη συνέχεια, προέκυψε ότι το τηλέφωνο ενός Έλληνα ευρωβουλευτή είχε επίσης υποκλαπεί προτού γίνει αρχηγός του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Ελλάδας.

Την Πέμπτη, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν σε μια εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχε επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της χρήσης spyware παρακολούθησης στην ΕΕ. Ο Κουκάκης θα καταθέσει στην επιτροπή για τη χρήση spyware σε μια προσπάθεια να μάθει την αλήθεια γιατί στοχοποιήθηκε και από ποιον. Η κυβέρνηση της Αθήνας επιμένει ότι δεν χρησιμοποιεί λογισμικό υποκλοπής spyware, αν και οι τηλεφωνικές υποκλοπές επιτρέπεται με τη συγκατάθεση εισαγγελέα.



«Όλα πηγαίνουν τρία χρόνια πίσω, όταν άρχισα να ερευνώ μια σειρά αδικημάτων που αφορούσαν τις ελληνικές τράπεζες και τα χρήματα της ΕΕ που χρησιμοποιήθηκαν για να τις σώσουν από τη χρεοκοπία στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης», είπε ο Κουκάκης στο BBC.

Μετά τις αρχικές του αναφορές, άρχισε να εξετάζει μια πιθανή συγκάλυψη – ένα έργο που περιλάμβανε συνομιλία με μέλη του δικαστικού σώματος. Πιστεύει ότι ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη που αποφάσισε να τον θέσει υπό παρακολούθηση για να κρυφακούει τις ανταλλαγές του με δικαστές και τους βοηθούς τους.

Έγινε καχύποπτος όταν το τηλέφωνό του άρχισε να συμπεριφέρεται παράξενα. Η μπαταρία εξαντλείτο γρηγορότερα από το κανονικό, ενώ οι κλήσεις που έκανε απαντούνταν πριν προλάβει να ακούσει τον ήχο κλήσης.

Ο Κουκάκης επικοινώνησε με την ανεξάρτητη Αρχή Επικοινωνίας, Ασφάλειας και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ελλάδας (ADAE) για να μάθει αν παρακολουθείται, αλλά η υπηρεσία χρειάστηκε ένα χρόνο για να επικοινωνήσει μαζί του. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση είχε ψηφίσει νόμο που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να αποκαλύψει εάν η παρακολούθηση είχε γίνει για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Στην περίπτωσή του, λέει ότι η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε για έξι εβδομάδες από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Αυγούστου 2020, την ημέρα που προσέγγισε την ΑΔΑΕ . Η κυβέρνηση ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι τέθηκε υπό παρακολούθηση.



Λίγο πριν επικοινωνήσει μαζί του η ΑΔΑΕ, έλαβε ένα περίεργο μήνυμα από άγνωστο αριθμό. «Θανάση, ξέρεις αυτή την ιστορία;» διάβαζε το κείμενο, συνοδευόμενο από έναν σύνδεσμο που τον οδήγησε σε ένα ψεύτικο σάιτ. Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο, εγκατέστησε εν αγνοία του το λογισμικό κατασκοπείας Predator στο τηλέφωνό του.

Όμως ο Κουκάκης δεν ήταν ο μόνος στόχος. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, ο ίδιος σύνδεσμος εστάλη στον Νίκο Ανδρουλάκη, Έλληνα ευρωβουλευτή. Το κείμενο έγραφε: “Ας πάρουμε αυτό το θέμα στα σοβαρά φίλε. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε.” Σε αντίθεση με τον δημοσιογράφο, ο ευρωβουλευτής δεν έκανε κλικ στον σύνδεσμο και ο Predator δεν εγκαταστάθηκε ποτέ στο τηλέφωνό του. Το αντιμετώπισε ως μήνυμα από έναν ξένο και το αγνόησε. Μόνο όταν προσέγγισε τους ειδικούς πληροφορικής της ΕΕ τον Ιούλιο του 2022 ανακάλυψε ότι είχε γίνει μια προσπάθεια εγκατάστασης του Predator στο τηλέφωνό του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε αμέσως αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας. Μέσα σε λίγες μέρες διαπίστωσε ότι η ΕΥΠ είχε υποκλέψει το τηλέφωνό του μέσω του παρόχου κινητής τηλεφωνίας του. Η παρακολούθηση σταμάτησε μόνο όταν εξελέγη επικεφαλής του κεντροαριστερού Κινήματος Αλλαγής Πασόκ της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2021.

Η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε ότι η ΕΥΠ χρησιμοποιεί spyware Predator. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πίσω από τη χρήση του Predator στην Ελλάδα βρίσκονται άλλοι ιδιώτες παίκτες και ούτε η κυβέρνηση ούτε η ΕΥΠ το γνώριζαν.

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννης Βράιλας, έγραψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένοντας ότι η ΕΥΠ δεν είχε αγοράσει ή χρησιμοποιήσει ποτέ λογισμικό Predator ή οποιοδήποτε άλλο παράνομο σύστημα παρακολούθησης.

Όμως ο πρωθυπουργός δέχτηκε πιέσεις για την υπόθεση, επειδή ήταν δική του απόφαση να θέσει την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του όταν ανέβηκε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019.

Σε τηλεοπτική του ομιλία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν γνώριζε ότι στοχοποιήθηκε πολιτικός της αντιπολίτευσης. Ενώ ήταν νόμιμο, είπε ότι δεν έπρεπε να συμβεί: «Όταν ενημερώθηκα για αυτό, δεν δίστασα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος».



Το σκάνδαλο που κλιμακώνεται έχει ήδη δύο μεγάλα θύματα. Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, όπως και ο κορυφαίος βοηθός και ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Το γραφείο του πρωθυπουργού ήταν ανένδοτο ότι ο βοηθός δεν είχε παραιτηθεί λόγω της υπόθεσης spyware, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν είχαν σχέση με αυτό. Όμως, η παραίτηση του αρχηγού κατασκοπείας συνδέθηκε με «λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία της νόμιμης παρακολούθησης».

Τρεις ημέρες μετά την παραίτησή του, ο κ. Δημητριάδης ξεκίνησε μια σειρά αγωγών με στόχο καταγγελίες μέσων ενημέρωσης που τον συνδέουν με την ιστορία του Predator. Μήνυσε επίσης τον Θανάση Κουκάκη επειδή δημοσίευσε στο Twitter έναν σύνδεσμο για τα ίδια δημοσιεύματα.

Εξεταστική επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου ελπίζει να ρίξει περαιτέρω φως στην υπόθεση Ανδρουλάκη. Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: εάν οι κρατικές αρχές δεν χρησιμοποίησαν λογισμικό κατασκοπείας Predator, ποιοι το έκαναν;

Ο Κουκάκης είπε στο BBC ότι περισσότεροι άνθρωποι ήταν έτοιμοι να βγουν με ιστορίες παρόμοιες με τις δικές του. Έχει παραπέμψει την υπόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά πιστεύει ότι τελικά θα είναι οι δημοσιογράφοι που θα αποκαλύψουν τι συνέβη.



Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, η οποία συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα σχετικά με τη χρήση spyware στην Ευρώπη, η οποία, όπως λέει, θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ.

Σύμφωνα με αυτήν, μόνο 14 χώρες της ΕΕ έχουν χρησιμοποιήσει λογισμικό υποκλοπής Pegasus:

“Έπειτα, υπάρχει το Predator, υπάρχει το Tykelab στην Ιταλία, υπάρχει ένα άλλο υποκατάστημα στην Αυστρία με συνδέσεις με τη Ρωσία. Η Κύπρος και πιθανώς η Βουλγαρία είναι οι κόμβοι για τις εξαγωγές και η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των ροών χρημάτων”, είπε στο BBC.

Τέσσερις κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν κατηγορηθεί ότι κατασκοπεύουν τους πολίτες τους για πολιτικούς λόγους, λέει:

“Τότε γνωρίζουμε ότι η Επιτροπή έχει επίσης στοχοποιηθεί. Αυτό είναι μεγάλο χάος: είναι το Watergate με στεροειδή.”



 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr