Home Greek News ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΥΠ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΥΠ

by _
0 comment 163 views

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΥΠ


-Του ερευνητή – δημοσιογράφου Ιωάννη Κουντούρη | 03 Σεπτ. 2022 | 10:32 | ΑΘΗΝΑ | Βρείτε με και στα Social Media!: Facebook • Twitter • Instagram • LinkedIn • Youtube


Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μας έκανε πολύ πιο σοφούς σύμφωνα βέβαια με αυτά που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν από την απόρρητη αυτή Επιτροπή. Βοήθησαν σε αυτό τα μάλα και οι δύο τύποι που αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις, οι δύο πρώην υπάλληλοι, ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ κ. Παναγιώτης Κοντολέων  και ο τέως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης. Υπενθυμίζουμε πως η ιδιότητα του δεύτερου είναι, βασικά, «ανιψιός του Πρωθυπουργού». Είναι της οικογενείας δηλαδή ο άνθρωπος… Βοήθησαν επίσης σε αυτό και οι πρώην Διοικητές της ΕΥΠ κ.κ. Θεόδωρος Δραβίλλας και Ιωάννης Ρουμπάτης που έπεσαν σε αντιφάσεις αλλά και ο νυν Διοικητής της κ. Δεμίρης και η Εισαγγελέας της ΕΥΠ κα Βλάχου…

Τα συμπεράσματα από χθες είναι πολλά κι ενδιαφέροντα…

Με βάση τις πληροφορίες από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκύπτουν κάποια βασικά συμπεράσματα αλλά και ερωτήματα… Ας τα δούμε:

  • Η κυβέρνηση αγωνίζεται σκληρά για να μην πέσει η «γραμμή Μαζινό»,  της συγκάλυψης του σκανδάλου με τον περιορισμό του στις γνωστές περιπτώσεις: το βασικό της μέλημα είναι  να βγει ο κ. Μητσοτάκης από το κάδρο και να μην αποκαλυφθούν άλλα ονόματα πολιτικών που παρακολουθούσε. Αυτό πολιτικά δεν θα μπορούσε να το αντέξει.
  • Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν και άλλοι πολιτικοί και πιθανότατα ρεπόρτερ υπό παρακολούθηση. Οι Κοντολέων – Δημητριάδης δεν το απέκλεισαν όταν ρωτήθηκαν. «Δεν σας λέω ούτε ναι ούτε όχι, επικαλούμαι το απόρρητο», απάντησε ο δεύτερος.
  • Επιβεβαιώθηκε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν είχε καμία σχέση με την Εθνική Ασφάλεια. Αναζητούσαν στοιχεία από την προσωπική του ζωή για να επηρεάσουν την εκλογή στο ΠΑΣΟΚ μάλλον υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου ή ακόμα και του ΓΑΠ που είναι πολύ εύκολοι αντίπαλοι. Και αν αυτό δεν ήταν δυνατό, να τον εκβιάζουν μετά την εκλογή του.
  • Για την παρακολούθηση Κουκάκη επίσης ακολούθησαν την πολιτική της σιωπής. Ο κ. Δημητριάδης παραδέχθηκε ότι γνωρίζει τον επιχειρηματία κ. Λαβράνο, τον οποίο ερευνούσε ο Θ. Κουκάκης, αλλά όχι τον Φέλιξ. Μπίτζιο. Αλλά είναι γνωστό ότι με τον αδελφό του είχε συνεχείς συναλλαγές και με τον ίδιο τουλάχιστον έμμεσες. Ο οδηγός του Φέλιξ πούλησε την εταιρεία Canalis στον Δημητριάδη.
  • Ο κ. Δημητριάδης εμφανίστηκε θορυβημένος και μίλησε ελάχιστα. Αντίθετα η Εισαγγελέας της ΕΥΠ κυρία Βλάχου κράτησε την πιο επιθετική στάση, υποστηρίζοντας ότι έκανε τη δουλειά της και δεν δίνει λογαριασμό.
  • Επίτευγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τη συνεδρίαση προέκυψε ότι όλα τα κόμματα έχουν στραφεί εναντίον της. Δεν πρέπει να αισθάνεται σίγουρη ούτε για τη στάση των Βουλευτών της ΝΔ, ιδιαίτερα με τη διαφοροποίηση Τζαβάρα και την αποστασιοποιημένη στάση άλλων. Για τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την στάση του θα αναφερθούμε στο μέλλον
  • Καθώς η Δικαιοσύνη αποφεύγει να κάνει τη δουλειά της και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ερευνά πώς διέρρευσαν οι παρακολουθήσεις, είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη  προσπάθεια για το σβήσιμο των αποδεικτικών στοιχείων. Ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ, Πρέσβης κ. Θ. Δεμίρης, εμφανίζεται να δηλώνει ότι η υπηρεσία του δεν είναι υποχρεωμένη να διατηρεί αρχείο των παρακολουθήσεων.
  • Με νύχια και με δόντια, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης προσπαθούν να βγάλουν έξω από την εξέταση το περιβόητο σύστημα “Predator”. Απαντούσαν συνεχώς ότι η κυβέρνηση δεν το έχει αγοράσει, ούτε το χρησιμοποιεί.
  • Ενδιαφέρον για τη συνέχεια παρουσιάζει η επικείμενη επίσκεψη του κ. Ράμμου, επικεφαλής της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) στην ΕΥΠ.
  • Στην Εξεταστική Επιτροπή θα κληθούν οι επιχειρηματίες Λαβράνος – Μπίτζιος και οι υπεύθυνοι της εταιρείας Intellexa που εμπορεύεται το “Predator”. Οι τραπεζικές συναλλαγές της μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες για τη συνέχεια.

Έπρεπε να τους πάρουν σηκωτούς στον Κορυδαλλό…



  • Από τους δύο πρώην Διοικητές της ΕΥΠ ο ένας απάντησε ευθέως αν παρακολουθούνταν πολιτικοί (Ιωάννης Ρουμπάτης) και ο άλλος δεν απάντησε επικαλούμενος το απόρρητο (Π. Κοντολέων). Εδώ υπάρχει αντίφαση: είτε ο πρώτος έσπασε το απόρρητο και πρέπει να ελεγχθεί ή ο δεύτερος χρησιμοποίησε το δήθεν απόρρητο προκειμένου να αποκρύψει πράγματα. Και οι δύο να έπραξαν σωστά δεν γίνεται.
  • Ο νυν Διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης είπε ότι ενημέρωσε πλήρως τον κ. Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις της υπηρεσίας («νόμιμες επισυνδέσεις» τις ανέφερε, μην μπερδευτείτε). Ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων όμως είπε ότι δεν ενημέρωσε ποτέ τον κ. Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις. Μήπως ο δεύτερος λέει και πάλι ψέματα; Εκτός αν ο πρώτος το λέει για να μην έχει καμία ευθύνη αν κάτι «σκάσει» στο μέλλον… Είναι αδύνατον ένας Πρωθυπουργός να μην γνωρίζει ότι η μυστική υπηρεσία του παρακολουθεί πολιτικούς του αντιπάλους… αν δεν το γνωρίζει τότε υπάρχει παρακράτος… 
  • Θυμηθείτε πως αποδεδειγμένα ο κ. Κοντολέων πιάστηκε μία φορά να λέει τρομακτικά ψέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Τότε τέλη Ιουλίου, όταν είπε πως δεν παρακολουθούσαν πολιτικούς στην ΕΥΠ ενώ ήξερε για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τι μας κάνει να πιστεύουμε πως προχθες είπε αλήθειες;
  • Ο κ.  Γρηγόρης Δημητριάδης (ο ανιψιός) στην ερώτηση για το ποια και πόσα ακόμα πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνταν, φέρεται να απάντησε, «Δεσμεύομαι από το απόρρητο. Δεν λέω ούτε ναι, ούτε όχι». Επομένως γνωρίζει. Αλλά δεσμεύεται από το απόρρητο. O πρώην μετακλητός υπάλληλος κατέχει απόρρητες πληροφορίες αλλά δεν τις καταθέτει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που οι διαδικασίες της είναι απόρρητες. Ζούμε απίθανες καταστάσεις.
  • Ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ υπό τον προσωπικό του έλεγχο το καλοκαίρι του 2019 (την 1η μέρα της κυβέρνησής του!), ο κ. Μητσοτάκης έκανε το παν για να βάλει τον κ. Κοντολέοντα στην ΕΥΠ που δεν πληρούσε τις προυποθέσεις σύμφωνα με τον νόμο 3649/2008, μέχρι και ολόκληρο νόμο άλλαξε, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτε για την ΕΥΠ!
  • Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή μας είπε ότι δεν ήθελε να δεχτεί ενημέρωση για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Το αρνιόταν γιατί δεν είναι δουλειά του Πρωθυπουργού αυτή, «μήπως εσείς κ. Τσίπρα ξέρατε;» κτλ κτλ. Δεν ήθελε να δεχτεί ενημέρωση από τον προηγούμενο Κοντολέοντα αλλά τη δέχτηκε από τον τωρινό Δεμίρη; Πώς γίνεται αυτό; Μα δεν είναι αυτός Πολιτικός Προιστάμενος της ΕΥΠ;…
  • Ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών και Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Χρήστος Ράμμος, είπε χθες στη Βουλή πως μπροστά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν υφίσταται δέσμευση από κανένα απόρρητο! Άρα οι πρώην και νυν Διοικητές και Εισαγγελείς της ΕΥΠ που κατέθεσαν πρέπει να επανακλητευθούν στην Επιτροπή και να τα «ξεράσουν» όλα… Και μετά να κλητευθούν και οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΕΥΠ που συμμετείχαν σ΄ αυτά… Η κα Βλάχου μίλησε για 6 στελέχη… Γιατί δεν κλητεύθηκαν αυτά τα στελέχη της ΕΥΠ να μας πουν γιατί παρακολουθούσαν τον κ. Ανδρουλάκη; Επίσης γιατί δεν κλητεύθηκαν έμπειροι και αξιόλογοι υπάλληλοι της ΕΥΠ όπως ανέφερε στην Βουλή τον Δεκέμβρη του 2021 ο Υφυπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Ελευθέριος Οικονόμου  που μετατάχθηκαν υποχρεωτικά στην ΕΛ.ΑΣ. ως αντιδρώντες στις τακτικές και πρακτικές της κυβέρνησης και της διοίκησης της υπηρεσίας του κ. Μητσοτάκη; Θυμίζουμε ότι είχαμε δημοσιεύσει επιστολή μίας εκ των υπαλλήλων αυτών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας… Γιατί δεν κλητεύθηκε η υπάλληλος αυτή αλλά και άλλοι υπάλληλοι που εκδιώχθηκαν με αντισυνταγματικές και χουντικές διαδικασίες εν μία νυκτί;;;
  • Αλλά επικαλούνται απόρρητο δύο πρώην υπάλληλοι, μετακλητοί ή μη, διορισμένοι από την κυβέρνηση; Και δεν τους παίρνουν σηκωτούς και τους δύο για τον Κορυδαλλό;
  • Την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη την έκανε ο κ. Ράμμος υπενθυμίζουμε, όχι η ΕΥΠ. Αυτό να το έχετε υπόψιν σας τις επόμενες εβδομάδες.

Ποιος «επωφελήθηκε» στο τέλος της ημέρας από την παρακολούθηση Πιτσιόρλα – Σαγιά; Οι Άραβες, η Ζάκυνθος, ο Διοικητής της ΕΥΠ Ι. Ρουμπάτης και η εκπροσώπηση του fund του Άμπου Ντάμπι…

  • Για να καταλαβαίνετε, η υπόθεση της παρακολούθησης των δύο πολύ ισχυρών προσωπικοτήτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την εποχή εκείνη, το 2016 δηλαδή, ενός Υπουργού και του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν είναι καθόλου σύνθετη αλλά πολύ απλή για όποιον μπορεί να διαβάσει πίσω από τις γραμμές και να αναλύσει στοιχεία και πληροφορίες!
  • Κατ’ αρχήν η μη νόμιμη επισύνδεση (όχι όπως του Ανδρουλάκη δηλαδή που ήταν νόμιμη) έλαβε χώρα για υπόθεση ιδιωτική και εν προκειμένω για την αντιδικία των Αράβων του Κατάρ και των συμφερόντων του Αλ Θάνι, με την Εκκλησία αλλά και ιδιώτες γαιοκτήμονες σχετικά με την σύννομη αγοραπωλησία εκτάσεων στη Ζάκυνθο, μεταξύ των οποίων και το περίφημο Ναυάγιο!
  • Σε απλά λόγια η παράνομη παρακολούθηση 2 προβεβλημένων πολιτικών στελεχών από την ΕΥΠ του κ. Ρουμπάτη, του αποκαλούμενου αργότερα και «Διπλού Γιάννη» (γιατί άραγε;) δεν αφορούσε ούτε Εθνική Ασφάλεια, ούτε κρατικά συμφέροντα, αλλά στενά επιχειρηματικά ενδιαφέροντα των Αράβων οι εκπρόσωποι των οποίων στην Ελλάδα είχαν οδηγηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων με βαριές κατηγορίες καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων, σύμφωνα με τη σχετική βαρύτατη τότε νομοθεσία περί καταχραστών του Δημοσίου!
  • Για όποιον λοιπόν αντιλαμβάνεται πως λειτουργεί το σύστημα και τι ακριβώς αφορά η συγκεκριμένη παράνομη παρακολούθηση από τις επίσημες μυστικές υπηρεσίες, θα συνειδητοποιήσει ότι ούτε τον Αλέξη Τσίπρα αφορούσε, που προφανώς δεν είχε ιδέα, ούτε την τότε κυβέρνηση!
  • Είχε να κάνει προφανώς με όλους αυτούς που εκ των υστέρων καταδεικνύεται στην πράξη ότι έχτισαν σχέσεις με τους Άραβες και στη συνέχεια επωφελήθηκαν!
  • Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως ο τότε Διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Ρουμπάτης, πάλαι ποτέ στέλεχος του ιστορικού ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και στη συνέχεια πρωτοσύμβουλος του Κοσκωτά και καθοδηγητής Υπουργών (κυρίως γυναικών) στην κυβέρνηση οπερέτα του ΓΑΠ, στη συνέχεια και μέχρι πρόσφατα ανέλαβε αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του περίφημου κρατικού sovereign fund του Αμπού Ντάμπι, της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που συγκροτούν 7 αραβικά κρατίδια στον Περσικό Κόλπο, μεταξύ των οποίων και το Ντουμπάι αλλά και του Κατάρ!
  • Για όλα αυτά, καθώς και για τις εξαγωγές ελαιόλαδου στα Εμιράτα και άλλα πολλά, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή ο Ιωάννης Ρουμπάτης, σε μια υπόθεση που φέρονται να εμπλέκονται παραπάνω από μία Μυστικές Υπηρεσίες…
  • Και αλήθεια με εκείνη την υπόθεση της μήνυσης γυναίκας στελέχους της ΕΥΠ εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση τι γίνεται;… Τι αλήθεια κάνει ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών;… Μήπως σκάβει λάκκο για να θάψει την υπόθεση;… 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr