Home Greek News Guardian: Το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών–«Watergate» στην Ελλάδα ασκεί πρόσθετη πίεση στον πρωθυπουργό – ΑΦΕΝΤΙΚΟ του Κοντολέοντος ο…ΑΝΙΨΙΟΣ

Guardian: Το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών–«Watergate» στην Ελλάδα ασκεί πρόσθετη πίεση στον πρωθυπουργό – ΑΦΕΝΤΙΚΟ του Κοντολέοντος ο…ΑΝΙΨΙΟΣ

by _
0 comment 182 views

Kyriakos Mitsotakis Photographer: Hollie Adams/Bloomberg

GUARDIAN: Το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών–«Watergate» στην Ελλάδα ασκεί πρόσθετη πίεση στον πρωθυπουργό

-της Helena Smith | Αθήνα | Μετάφρασις του Ιωάννη Κουντούρη από το GreekNewsOnDemand.com

Κυρ 28 Αυγούστου 2022 13:00 BST

The Observer, Greece


Ο μαχόμενος αρχηγός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει εκκλήσεις για παραίτηση μετά την αποκάλυψη ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών «πιάστηκε» να παρακολουθεί κόμμα της αντιπολίτευσης

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας, καταιγίδες και καταρρακτώδεις βροχές σάρωσαν την Αθήνα, σηματοδοτώντας ένα δραματικό τέλος σε ένα καλοκαίρι που κατά τα άλλα ηλεκτρίστηκε από τις συζητήσεις για spyware, κυβερνο-μισθοφόρους, κατασκοπεία και υποκλοπές.

Καθώς ο ήλιος αναδύθηκε ξανά την Παρασκευή, ήταν σε πολύ φορτισμένη διάθεση καθώς το πρόωρα συνεδριασμένο κοινοβούλιο της Ελλάδας συζήτησε ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών του οποίου η έκθεση των πρακτικών, που σχετίζονταν με τη τελευταία στρατιωτική κυβέρνηση, συγκλόνισε το έθνος και αντιμετωπίστηκε με έκπληκτη δυσπιστία στην καρδιά του η ΕΕ.

«Όταν το έμαθα, δεν δίστασα να πω ότι ήταν λάθος», είπε ο ταλαιπωρημένος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους βουλευτές καθώς προσπαθούσε να εξηγήσει πώς ο πολιτικός του αντίπαλος Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Πασόκ, υποκλοπατήθηκε. από την ΕΥΠ – την εθνική υπηρεσία πληροφοριών – που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του.

«Όμως οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ολισθήματος δεν πρέπει να υπονομεύει το σημαντικό έργο της ΕΥΠ», είπε.

Εν μέσω εκκλήσεων για παραίτηση Μητσοτάκη και κοινοβουλευτικής έρευνας που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, η ασυνήθιστα έντονη συζήτηση άνοιξε το κουτί της Πανδώρας με πιθανώς δραματικές αντηχήσεις για την κεντροδεξιά κυβέρνηση πριν από τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους.



Όπως και ο καιρός, το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο σκοτεινό.

Από την ανάληψη της εξουσίας μετά την παρατεταμένη οικονομική κρίση του έθνους, τον Μητσοτάκη, 54 ετών, τον θεωρούσαν ως ένα ασφαλές “ζευγάρι χέρια”, ένας συντηρητικός φιλελεύθερος που τον θεωρούσαν μια σπάνια ιστορία επιτυχίας από την ευρωπαϊκή δεξιά.

Οι φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του και ο εκσυγχρονιστικός του ζήλος πήγαν καλά στις δυτικές πρωτεύουσες που “ανακουφίστηκαν” από το γεγονός ότι η χώρα με τα χρέη, που κάποτε θεωρούνταν περρίπλοκή υπόθεση της ΕΕ, προσέλκυε και πάλι κεφάλαια και επενδύσεις.

Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι επικρότησαν τις προσανατολισμένες στα αποτελέσματα πολιτικές ενός πολιτικού που όχι μόνο εκλαμβάνεται ως φωνή λογικής στην Ευρώπη – που καταγγέλλει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρά τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς της Αθήνας με τη Μόσχα – αλλά ενός ανθρώπου που φαινόταν να απολαμβάνει να ανταποκρίνεται στην πρόκληση πολλών κρίσεων.



Με τον Μητσοτάκη, η ΕΕ είχε έναν εταίρο που είχε κερδίσει επαίνους για τον χειρισμό του στην πανδημία και ήταν πρόθυμος να μιλήσει σκληρά για τη μετανάστευση, ενώ χειριζόταν ψύχραιμα έναν ολοένα και πιο απρόβλεπτο αντίστοιχο στην Τουρκία.

Όμως, μετά από τρία χρόνια που φαίνεται να είναι ανεπίληπτος, ο μορφωμένος στις ΗΠΑ πρώην χρηματοδότης βρίσκεται σε μπελάδες.

Η αντιπολίτευση δεν έχασε χρόνο για να παρομοιάσει το σκάνδαλο κατασκοπείας με το Γουότεργκεϊτ. Καθώς οι αποκαλύψεις ξεσπούν, ο Μητσοτάκης κατηγορείται ότι διοικεί έναν κρατικό μηχανισμό του οποίου οι τακτικές θυμίζουν περισσότερο ψυχρό πόλεμο παρά ακμάζουσα σύγχρονη δημοκρατία.
Ο έλεγχος του τρόπου διακυβέρνησής του – συγκεντρωμένος γύρω από μια μικρή ομάδα πιστών συμβούλων και βοηθών, με υπουργούς που βρίσκονται σε απόσταση – έχει οδηγήσει όλο και περισσότερο σε κατηγορίες για αλαζονεία.

Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, που έγινε εντός εβδομάδων από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο του 2019, ο Μητσοτάκης ανέλαβε τον έλεγχο της ΕΥΠ, η οποία στο παρελθόν βρισκόταν υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Τον περασμένο μήνα, προέκυψε ότι το κινητό τηλέφωνο του Ανδρουλάκη είχε εντοπιστεί όχι μόνο από την ΕΥΠ σε διάστημα τριών μηνών ενόψει της εκλογής του ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αλλά στοχοποιήθηκε με spyware Predator, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διαβάζει κρυπτογραφημένα μηνύματα και να γυρίζει ένα τηλέφωνο σε μια συσκευή ακρόασης εάν το θύμα κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο.

Οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ξεκίνησε περίπου την ίδια στιγμή που η προσπάθεια κατασκοπευτικού λογισμικού Predator απέτυχε αφού ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επίσης ευρωβουλευτής, αγνόησε το clickbait.

Την Παρασκευή, ο Μητσοτάκης απέρριψε οποιαδήποτε πρόταση είχε επενδύσει η κυβέρνησή του στο περιβόητο λογισμικό υποκλοπής spyware, απηχώντας επανειλημμένες αρνήσεις αξιωματούχων.



Το κακόβουλο λογισμικό ανακαλύφθηκε όταν ο Ανδρουλάκης έστειλε το τηλέφωνό του στη μονάδα κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έλεγχο στις αρχές του έτους. Ο αρχηγός του Πασόκ, ο οποίος τώρα ζητά απαντήσεις, έκανε νύξη στον αισχρό χαρακτήρα του χρονισμού των δύο προσπαθειών υποκλοπής.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται επανειλημμένα ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το Predator», είπε την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά οι ταυτόχρονες [παρακολουθήσεις] ΕΥΠ και Predator, μέσα σε λίγες μέρες, είναι καθαρή σύμπτωση;»

Ο πολιτικός δεν είναι το μόνο θύμα. Τον Απρίλιο, το Citizen Lab με έδρα το Τορόντο βρήκε στοιχεία ότι το Predator χρησιμοποιήθηκε για να χακάρει το τηλέφωνο του Θανάση Κουκάκη, ενός δημοσιογράφου γνωστού για την έρευνα στον ελληνικό τραπεζικό και επιχειρηματικό κόσμο. Όπως και ο Ανδρουλάκης, έτσι και ο Κουκάκης κινείται νομικά.

Ο πολιτικός δεν είναι το μόνο θύμα.Τον Απρίλιο, το Citizen Lab με έδρα το Τορόντο βρήκε στοιχεία ότι το Predator χρησιμοποιήθηκε για να χακάρει το τηλέφωνο του Θανάση Κουκάκη, ενός δημοσιογράφου που είναι γνωστός για την έρευνα στον ελληνικό τραπεζικό και επιχειρηματικό κόσμο. Όπως και ο Ανδρουλάκης, έτσι και ο Κουκάκης κινείται νομικά.

Ο Μητσοτάκης δεν άργησε να επιμερίσει ευθύνες. Σε δύο παραιτήσεις-σοκ αυτόν τον μήνα, ο ηγέτης απέλυσε τον αρχηγό του επιτελείου του, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τον αρχηγό κατασκοπείας του έθνους, Παναγιώτη Κοντολέων, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας και ήταν προσωπική επιλογή για την επίβλεψη της ΕΥΠ.



Ο Δημητριάδης, ο οποίος είναι και ανιψιός του Μητσοτάκη, ήταν ο ηγέτης του Κοντολέων και ο κύριος αποδέκτης αναφορών μυστικών πληροφοριών στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός σταμάτησε να εξηγεί τι ήταν αυτό που προκάλεσε την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη. Στο κοινοβούλιο προκάλεσε οργή, λέγοντας ότι ενώ η υποκλοπή ήταν νόμιμη και είχε εγκριθεί από υψηλόβαθμο εισαγγελέα, ο νόμος τον εμπόδισε να αποκαλύψει γιατί συνέβη.

Οι αξιωματούχοι του ΠΑΣΟΚ έχουν μιλήσει ανοιχτά ότι ο εκβιασμός, η δωροδοκία και ο εκβιασμός είναι τα πραγματικά κίνητρα. Ανδρουλάκης, ο οποίος θα ήταν πιθανός υποψήφιος σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού – σενάριο που πλέον αποκλείεται μετά τις αποκαλύψεις –

πιστεύεται ότι δεν ήταν η προτιμώμενη επιλογή στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για τη θέση.

«Μας εξοργίζει το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί απάντηση για το γιατί τον ακολούθησαν», είπε ο Θανάσης Γκλαβίνας, διευθυντής του κοινοβουλευτικού γραφείου του Πασόκ. «Ισχυρίζονται ότι ήταν για λόγους εθνικής ασφάλειας, άρα τι είναι αυτοί; Είναι κατάσκοπος; Είναι απειλή; Πρέπει να ξέρουμε. Είναι εξωφρενικό να ρίχνονται αυτές οι σκιές αμφιβολίας πάνω από έναν άνθρωπο που, όταν έρθουν οι εκλογές, θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός».

ΠΗΓΗ >> https://www.theguardian.com/world/2022/aug/28/greek-watergate-phone-tapping-scandal-threatens-to-topple-pm

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr