Home Greek News POLITICO: Η Κύπρος και η Ελλάδα αντιτίθενται στην απαγόρευση των ρωσικών τουριστικών θεωρήσεων

POLITICO: Η Κύπρος και η Ελλάδα αντιτίθενται στην απαγόρευση των ρωσικών τουριστικών θεωρήσεων

by _
0 comment 131 views
Η Κύπρος και η Ελλάδα αντιτίθενται στην απαγόρευση των ρωσικών τουριστικών θεωρήσεων
Η Κύπρος και η Ελλάδα αντιτίθενται στην απαγόρευση των ρωσικών τουριστικών θεωρήσεων

Cyprus is home to a large Russian-speaking expatriate commmunity | Etienne Torbey/AFP via Getty Images

Η Κύπρος και η Ελλάδα αντιτίθενται στην απαγόρευση των ρωσικών τουριστικών θεωρήσεων…

Τα κράτη της Βαλτικής πιέζουν για απαγόρευση, αλλά η Γερμανία αντιτίθεται στην ιδέα – η οποία θα συζητηθεί από τους υπουργούς της ΕΕ αργότερα αυτόν τον μήνα…

ΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΑΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΛΗ ΜΠΑΪΕΡ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022 4:23 μ.μ


Η Κύπρος και η Ελλάδα συσπειρώνονται πίσω από τη Γερμανία για να αντιταχθούν στον αποκλεισμό των βίζας για Ρώσους τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν την ΕΕ, απορρίπτοντας την έκκληση για μια τέτοια απαγόρευση από την Ουκρανία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας έχουν εγείρει την ιδέα μιας απαγόρευσης σε όλη την ΕΕ, αλλά ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν ο σημαντικότερος πολιτικός βαρέων βαρών που εξέφρασε την αντίθεση, λέγοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να κατηγορηθεί. για τον πόλεμο στην Ουκρανία παρά για τον ρωσικό λαό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τις εκκλήσεις για απαγόρευση τουριστών σε συνάντηση στην Πράγα στα τέλη Αυγούστου.

Η Κύπρος, η οποία φιλοξενεί μια μεγάλη ρωσόφωνη ομογενειακή κοινότητα, παίρνει παρόμοια θέση με το Βερολίνο.

«Θα ήταν μια απόφαση προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε στο POLITICO ο Κορνήλιος Κορνέλιου, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου. «Πιστεύουμε στις διαπροσωπικές επαφές και ακόμη και σε Τούρκους υπηκόους χορηγούνται βίζα από τις κυπριακές αρχές, επομένως δεν θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο έχει καμία αξία για τους Ρώσους».

Η πλειοψηφία των Ρωσόφωνων της Κύπρου, περίπου 50.000, ζει στη Λεμεσό, μια πόλη 237.000 κατοίκων στη νότια ακτή. Οι Ρώσοι αντιπροσώπευαν το 25 τοις εκατό των συνολικών αφίξεων τουριστών στο νησί πριν από τον πόλεμο.



«Δεν πρέπει να εμποδίσουμε αυτές τις κοινότητες να έρθουν σε επαφή με οικογένειες και φίλους», πρόσθεσε ο Κορνέλιου. «Το κύριο όπλο είναι η ευρωπαϊκή ενότητα και οι εταίροι μας θα πρέπει να σέβονται τις ευαισθησίες των άλλων σε αυτό το θέμα».

Παρά τις ισχυρές ρωσικές διασυνδέσεις, η κυπριακή κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τις κλιμακούμενες κυρώσεις του μπλοκ κατά της Ρωσίας, παρά το βαρύ τίμημα για την τοπική οικονομία.

Αξιωματούχοι στην Κύπρο λένε ότι παρά το γεγονός ότι πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω των κυρώσεων, υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος αριθμός Ρώσων, Λευκορώσων και Ουκρανών επιχειρηματιών, κυρίως από τον τομέα της πληροφορικής, που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν επιχειρήσεις σε πόλεις όπως η Λεμεσός, παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

Στη γειτονική Ελλάδα, παρά τα έντονα ρωσοφιλικά αισθήματα που είναι βαθιά μέσα στην κοινωνία, δεδομένων των αιώνων θρησκευτικών, στρατιωτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών, η κυβέρνηση ήταν μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που ανακοίνωσε ότι θα στείλει όπλα στο Κίεβο για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του εισβολείς.



Αλλά η χώρα δεν εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος των ρωσικών βίζας, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η Βόρεια Ελλάδα ευνοείται ως προορισμός διακοπών από Ρώσους τουρίστες, παραδοσιακά το καλοκαίρι.

Η χώρα σημείωσε εντυπωσιακό άλμα 177% τον Ιούλιο στις αφίξεις αεροπορικώς από την Τουρκία, σε σύγκριση με το 2019, το τουριστικό έτος ρεκόρ της Ελλάδας. Έχει επίσης αναφέρει τεράστια αύξηση 257 τοις εκατό στις αφίξεις από τη Σερβία κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι πολλοί από αυτούς είναι Ρώσοι πολίτες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές, καθώς οι Σέρβοι τουρίστες συνήθως επισκέπτονται την Ελλάδα με αυτοκίνητο και οι Τούρκοι με πλοία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις εθνικότητες.

ΠΗΓΗ >> https://www.politico.eu/article/cyprus-greece-germany-oppose-ban-russia-tourist-visa/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr