Home Greek News Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υπογράφουν πρωτόκολλα προσχώρησης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία και το ολοκληρώνουν με μια χειραψία…ΜΑΣΟΝΙΚΗ

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υπογράφουν πρωτόκολλα προσχώρησης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία και το ολοκληρώνουν με μια χειραψία…ΜΑΣΟΝΙΚΗ

by _
0 comment 211 views

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Pekka Haavisto, αριστερά, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Ann Linde, δεξιά και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παρευρίσκονται σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή των Πρωτοκόλλων Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Τρίτη 5 Ιουλίου. 2022. (AP Photo/Olivier Matthys)

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υπογράφουν πρωτόκολλα προσχώρησης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία και το ολοκληρώνουν με μια χειραψία…ΜΑΣΟΝΙΚΗ

Al Jazeera: Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υπογράφουν πρωτόκολλα προσχώρησης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Οι σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν περισσότερο στην ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται έγκριση από τα νομοθετικά σώματα των κρατών μελών.

Τα κράτη μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) υπέγραψαν τα πρωτόκολλα προσχώρησης για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ημέρες αφότου η Τουρκία άρει το βέτο της κατά της ιστορικής επέκτασης των Σκανδιναβών.



Η κίνηση της Τρίτης ανοίγει το δρόμο για μια μακρά διαδικασία επικύρωσης, η οποία αναμένεται να είναι ομόφωνη μεταξύ των 30 μελών της συμμαχίας. Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση των μελών των δύο χωρών στα νομοθετικά όργανα κάθε κράτους μέλους.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα σηματοδοτούσε μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια των τελευταίων δεκαετιών και θα αύξανε περαιτέρω τη στρατηγική απομόνωση της Ρωσίας στον απόηχο της εισβολής της στη γειτονική Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ στάθηκαν μαζί για μια φωτογραφία στην οποία οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας κρατούσαν ψηλά τα υπογεγραμμένα πρωτόκολλά τους, πριν ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα.



“Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας! Τώρα ξεκινά η διαδικασία επικύρωσης από καθέναν από τους συμμάχους», έγραψε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

Δείτε εικόνα >> https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2022/06/NTERACTIVE-NATO-FINLAND_SWEDEN_MOVE_TO_JOIN_MAP.png?w=770&resize=770%2C770

Ερντογάν: Η τουρκική απειλή εξακολουθεί να ισχύει

Παρά τη συμφωνία στη στρατιωτική συμμαχία σε μια σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα στη Μαδρίτη, η κοινοβουλευτική έγκριση στο κράτος μέλος της Τουρκίας θα μπορούσε ακόμα να δημιουργήσει προβλήματα για την τελική ένταξη του σκανδιναβικού διδύμου ως μελών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία εάν οι δύο χώρες δεν ικανοποιήσουν πλήρως το αίτημά της για έκδοση υπόπτων για «τρομοκρατία» που συνδέονται με παράνομες κουρδικές ομάδες ή το δίκτυο ενός εξόριστου θρησκευτικού ηγέτη που κατηγορείται για ενορχήστρωση αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αναμένεται επίσης να άρουν τους περιορισμούς τους στην πώληση όπλων στην Τουρκία.

Η υπογραφή της Τρίτης από τους πρεσβευτές και τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών φέρνει και τα δύο έθνη βαθύτερα στο μαντρί του ΝΑΤΟ.

Ως στενοί συνεργάτες, έχουν ήδη παρακολουθήσει κάποιες συναντήσεις που αφορούσαν θέματα που τους επηρέασαν αμέσως. Ως επίσημοι προσκεκλημένοι, μπορούν να παρευρεθούν σε όλες τις συνεδριάσεις των πρεσβευτών, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη δικαίωμα ψήφου.



Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε αυτό που περιέγραψε ως «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τη συμμαχία ότι επιδιώκει να διεκδικήσει την «υπεροχή» της μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, δεν έχουμε τα προβλήματα που έχουμε με την Ουκρανία. Θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, προχωρήστε», είπε ο Πούτιν.

«Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπήρχε απειλή πριν, ενώ τώρα, εάν αναπτυχθούν εκεί στρατιωτικά τμήματα και υποδομές, θα πρέπει να ανταποκριθούμε με το είδος τους και να δημιουργήσουμε τις ίδιες απειλές για τα εδάφη από τα οποία δημιουργούνται απειλές εναντίον μας», είπε.

SOURCE: NEWS AGENCIES

VIA: https://www.aljazeera.com/news/2022/7/5/nato-to-sign-accession-protocols-for-sweden-finland

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr