Home ΔΙΕΘΝΗ Ο Μπλίνκεν λέει ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξετάζουν τη μόνιμη στρατιωτική ανάπτυξη στις χώρες της Βαλτικής

Ο Μπλίνκεν λέει ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξετάζουν τη μόνιμη στρατιωτική ανάπτυξη στις χώρες της Βαλτικής

by _
0 comment 188 views
Ο Μπλίνκεν λέει ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξετάζουν τη μόνιμη στρατιωτική ανάπτυξη στις χώρες της Βαλτικής
Ο Μπλίνκεν λέει ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξετάζουν τη μόνιμη στρατιωτική ανάπτυξη στις χώρες της Βαλτικής

© REUTERS / INTS KALNINS

Ο Μπλίνκεν λέει ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξετάζουν τη μόνιμη στρατιωτική ανάπτυξη στις χώρες της Βαλτικής

Χθες (Ενημερώθηκε: Χθες)


Τα κράτη της Βαλτικής ζήτησαν από την Ουάσιγκτον μια μόνιμη ανάπτυξη στρατευμάτων, η οποία θα ήταν άλλη μια αμυντική ενίσχυση από τη συμμαχία κοντά στα ρωσικά σύνορα. Νωρίτερα, ο αρχηγός του Πενταγώνου διέταξε την ανάπτυξη επιπλέον 500 στρατιωτών στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Λιθουανία τη Δευτέρα επέτρεψε τη δυνατότητα το ΝΑΤΟ να αναπτύξει μόνιμα τα στρατεύματά του στις χώρες της Βαλτικής εν μέσω της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Εξετάζουμε συνεχώς στο ΝΑΤΟ την αμυντική μας στάση, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης ζητημάτων επέκτασης της ανάπτυξης δυνάμεων, εξετάζοντας ζητήματα για πιο μόνιμες αναπτύξεις», είπε σε κοινή ενημέρωση με τον Λιθουανό υπουργό Εξωτερικών Gabrielius Landsbergis στο Βίλνιους.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η δέσμευση της Αμερικής στο Άρθρο 5 – το οποίο ορίζει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων – είναι «ιερή», λέγοντας ότι «θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ».

Εκτός από αυτό, ο Μπλίνκεν είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επανεξετάζει επίσης αυτή τη στιγμή τη στρατιωτική παρουσία της σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης ανάπτυξης. Οι ΗΠΑ έστειλε επιπλέον 7.000 δυνάμεις στα ανατολικά εδάφη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας.



Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι επιπλέον 400 Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη Λιθουανία. Η τελευταία ζητούσε εδώ και καιρό από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατεύματα στη χώρα σε τακτική βάση. Επί του παρόντος, περίπου 500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στο εκπαιδευτικό κέντρο Pabrade της Λιθουανίας.

Αυτή η ανάπτυξη θα αυξήσει τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα σε περίπου 1.000.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Mark Milley, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης τη Λιθουανία, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα, στέλνοντας τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό και μονάδες αεράμυνας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό John Kolasheski, διοικητή του 5ου Σώματος του Στρατού των ΗΠΑ, ο οποίος συνόδευε τον Milley, η Λιθουανία θα αναπτύξει αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά ραντάρ, μια μπαταρία αυτοκινούμενων συστημάτων πυροβολικού M-109 και συστήματα αεράμυνας Avenger εξοπλισμένα με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Stinger.



Τα αεροσκάφη F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν επίσης την Πέμπτη σε αεροπορική βάση στο Σιαουλιάι, όπου υπηρετούν οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Ενώ βρίσκονται στη Λιθουανία, «θα είναι σε επιφυλακή για να εξασφαλίσουν τους ουρανούς πάνω από τους Συμμάχους της Βαλτικής, μαζί με τζετ από τη Βασιλική Αεροπορία της Δανίας και της Πολωνίας», σύμφωνα με το EUtoday.

Τα τάγματα των ΗΠΑ εναλλάσσονται τακτικά στη Λιθουανία από το 2019, με τη χώρα φιλοξενώντας προηγουμένως ένα σώμα στο μέγεθος του λόγου.

ΠΗΓΗ >> https://sputniknews.com/20220308/blinken-says-us-nato-mulling-permanent-military-deployment-in-baltics-1093671767.html

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr