Home ΔΙΕΘΝΗ Ενέργεια: Κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία φέρνει το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

Ενέργεια: Κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία φέρνει το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

by _
0 comment 164 views
Ενέργεια: Κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία φέρνει το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο
Ενέργεια: Κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία φέρνει το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

Ενέργεια: Κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία φέρνει το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

Νεφέλη Λυγερού

Στα ύψη αναμένεται να φτάσουν οι ήδη τσουχτερές τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης – Έρχονται αυξήσεις και στα τρόφιμα – Μαζικές εκροές από το χρηματιστήριο της Μόσχας και κατολίσθηση του νομίσματός της – Η Ουάσινγκτον επαναπροσεγγίζει την πρώην μισητή Βενεζουέλα του Μαδούρο…

Το ‘πε και το ‘κανε ο Τζo Μπάιντεν. Όπως είχε ήδη προειδοποιήσει, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών στο ρωσικό πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στις εισαγωγές άνθρακα. «Απαγορεύουμε κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Είμαστε ενωμένοι, δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν». Ως αποτέλεσμα, οι ήδη τσουχτερές τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης αναμένεται να φτάσουν στα ύψη.

Να θυμίσουμε ότι όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος το 2014 είχε βιώσει ακόμα μία ενεργειακή κρίση και τότε, εξαιτίας της Ουκρανία με την προσάρτηση της Κριμαίας και την απόσχιση του Ντονμπάς. Σήμερα, ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης, υπάρχουν προβλέψεις που εμφανίζουν το brent να φτάνει τα 180-200 δολάρια το βαρέλι. Να θυμίσουμε ότι μονάχα οι ανακοινώσεις των προβλέψεων των τελευταιων ημερών είχαν οδηγήσει την τιμή του West Texas Intermediate (WTI), του αμερικανικού αργού πετρελαίου αναφοράς να εκτιναχθεί πάνω από 9%. Το αργό Brent εκτινάχθηκε στα 140 δολάρια το βαρέλι, διπλάσια από την τιμή την 1η Δεκεμβρίου, πριν πέσει στα 123 δολάρια στις 7 Μαρτίου.

Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται τόσο αποφασισμένη να πλήξει τη Μόσχα που φτάνει μέχρι και να επαναπροσεγγίσει τη μέχρι χθες μισητή Βενεζουέλα του Νικολά Μαδούρο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε διατεθειμένος να αυξήσει τη δική του παραγωγή πετρελαίου εάν αποκλειστούν οι ροές από τη Ρωσία. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές, με αξιωματούχους της Ουάσινγκτον να επισκέπτονται τη Βενεζουέλα. Κάποιοι αναρωτιούνται αν και το Ιράν θα αρπάξει την ευκαιρία, βγαίνοντας ξανά στην αγορά…

Από την πλευρά της, η Ευρώπη δεν ακολουθεί το καθολικό εμπάργκο των ΗΠΑ και της Αγγλίας, η οποία επίσης ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας “Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο” για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.



Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι η εξαρτησιακή σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία δεν συγκρίνεται με αυτή της Αμερικής. Η Ρωσία παρέχει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες, μία έμμεση αναφορά στην στάση ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Βουλγαρία κτλ) που είναι απρόθυμες να προχωρήσουν σε ενεργειακό εμπάργκο κατά της Μόσχας. Και η Ευρώπη, όμως προχωρά σε σχέδιο απεξάρτησης κατά 80% από το φυσικό αέριο για το 2022. Για να το επιτύχει αυτό θα στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας.

Όπως είναι αναμενόμενο, η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει τεράστια δοκιμασία, με μαζικές εκροές από το χρηματιστήριο της Μόσχας και κατολίσθηση του νομίσματός της. Κλυδωνισμοί αναμένονται και στην παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, καταναλωτές και επιχειρήσεις θα πληρώσουν τη λυπητερή. Εκτός φυσικά από τη ενέργεια, στα ύψη αναμένεται να οδηγηθούν και οι τιμές των τροφίμων.

ΠΗΓΗ >> https://www.protothema.gr/world/article/1219948/energeia-kludonismous-stin-pagosmia-oikonomia-fernei-to-ebargo-ton-ipa-sto-rosiko-petrelaio/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr