Home Greek News ΑΠΟΙΚΙΑ: Το ίδιο κείμενο με αυτό του 1990 η συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ! – Στο στόχαστρο των ρωσικών cruise η Αλεξανδρούπολη!

ΑΠΟΙΚΙΑ: Το ίδιο κείμενο με αυτό του 1990 η συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ! – Στο στόχαστρο των ρωσικών cruise η Αλεξανδρούπολη!

by _
0 comment 179 views
ΑΠΟΙΚΙΑ: Το ίδιο κείμενο με αυτό του 1990 η συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ! – Στο στόχαστρο των ρωσικών cruise η Αλεξανδρούπολη!
ΑΠΟΙΚΙΑ: Το ίδιο κείμενο με αυτό του 1990 η συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ! – Στο στόχαστρο των ρωσικών cruise η Αλεξανδρούπολη!

ΑΠΟΙΚΙΑ: Το ίδιο κείμενο με αυτό του 1990 η συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ! – Στο στόχαστρο των ρωσικών cruise η Αλεξανδρούπολη!

Ολόκληρη η επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ


(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 15.00): Πλήρης επιβεβαίωση του pronews.gr αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Α.Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τα όσα περιλαμβάνει ή κυρίως όσα δεν περιλαμβάνει η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ:

– Μη αναγνώριση του δικαιώματος ανάπτυξης ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων αυτοάμυνας στα Δωδεκάνησα

– Μη αναγνώριση των 10 ν.μ. του Εθνικού Εναέριου Χώρου, αλλά και

– Μη περίληψης της Σκύρου στα νησιά που μπορούν να έχουν στρατιωτικές δυνάμεις! 

Από εκεί και πέρα, υπάρχει πλέον το θέμα των επιπλέον βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αλλά και η αντίδραση της Ρωσίας στο ζήτημα, η οποία καταγράφηκε σήμερα.

Εκτός του γεγονότος ότι μπορούν πλέον να αναπτυχθούν και διά νόμου αμερικανικές δυνάμεις σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας και να χρησιμοποιηθούν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, υπάρχει και το θέμα των μόνιμων βάσεων.

Και ειδικά το θέμα της νέας αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.

Το ότι κάποια γραφικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι «αυτή η βάση θα μας προστατέψει από την… Τουρκία», το αντιπαρερχόμαστε ως η εύθυμη νότα των ημερών. Και οι Κούρδοι στη βόρειο Συρία και οι φιλοδυτικοί στο Αφγανιστάν, αυτό πίστευαν…

Από εκεί και πέρα υπάρχει όμως η σοβαρή διάσταση του θέματος και είναι η στοχοποίηση της Αλεξανδρούπολης από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όπως διακηρύχθηκε επίσημα από την Μόσχα με δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, Α.Μασλόφ.

Ποια θα είναι αυτά τα στρατιωτικά αντίμετρα: 

1. Στοχοποίηση της αμερικανικής βάσης και του λιμένα της πόλης από τα ρωσικά υποβρύχια του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο με βλήματα cruise, 3M-54 Kalibr

2. Στοχοποίηση της βάσης και από τα ρωσικά πλοία επιφανείας του ίδιου Στόλου, επίσης με 3M-54 Kalibr

3. Στοχοποίηση της βάσης από τα ρωσικά στρατηγικά αεροσκάφη Tu-22M και υποστρατηγικά Su-34

Αυτά είναι τα βέβαια αντίμετρα. Ελπίζεται ότι η στοχοποίηση δεν θα έχει να κάνει με πυρηνικά όπλα, αφού δεν υπάρχει κάποιος λόγος να υπάρξει ολική καταστροφή της πόλης.

Φυσικά τα ίδια ισχύουν και για την Σούδα, αλλά και για οποιοαδήποτε σημείο υπάρξει μόνιμη αμερικανική εγκατάσταση.

Όλα αυτά βέβαια αφορούν «θερμή» σύγκρουση σε ένα επίπεδο πριν την ανταλλαγή πυρηνικών κτυπημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Εν πάση περιπτώσει η νέα συμφωνία είναι ακριβώς η ίδια στο λεκτικό της με την συμφωνία του 1990

Όσο μας βοήθησε η προηγούμενη σύμβαση στα Ίμια και πέρσι στην κρίση του Oruc Reis, όπου καταλύθηκαν de facto τα ελληνικά δικαιώματα που απορρέουν από την εδαφική κυριαρχία, πέραν των 6 ν.μ. (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα), άλλο τόσο θα μας βοηθήσει και η νυν σύμβαση.

Συγκεκριμένα το περίφημο άρθρο 1. Παρ. 3 λέει:

«Επανεπιβεβαιώνοντας την σταθερή απόφασή τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντιστοίχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνοντας την απόφασή τούς να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης.»

Πρόκειται για το ίδιο άρθρο της συνθήκης του 1990 που ανέφερε επί λέξει:

«Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διακηρύσσουν την αφοσίωσή τους στη διατήρηση της ειρήνης και τη δέσμευσή τους να σέβονται την αρχή της αποχής από ενέργειες, οι οποίες απειλούν την ειρήνη, επαναλαμβάνουν τη σταθερή απόφασή τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντιστοίχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνουν την απόφασή τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης».

Επίσης στην επιστολή Μπλίνκεν και στο κείμενο της συμφωνίας:

– Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας που απορρέουν από αυτή την εδαφική κυριαρχία (ΑΟΖ), ούτε καν στην υφαλοκρηπίδα!

– ΟΙ ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τα 10 μίλια του Εθνικού Εναέριου Χώρου, όπως και η Τουρκία άλλωστε. Αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει μόνο 6 ν.μ. ΕΕΧ!

– Αρνούνται να περιλάβουν τα Δωδεκάνησα σε οποιοδήποτε κείμενο. Επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόζει την συνθήκη του 1947, όπως ακριβώς ζητά η Τουρκία: Mόνο ανάπτυξη δυνάμεων για την τήρηση της εσωτερικής ασφάλειας! 

– Καμία αναφορά στην Σκύρο στο κυρίως κείμενο ή στο τροποποιητικό πρωτόκολλο της MDCA. Η συμπερίληψη της Σκύρου θα αποτελούσε έμπρακτη απόρριψη, εκ μέρους των ΗΠΑ, των πολυετών τουρκικών απαιτήσεων για αποστρατιωτικοποίηση πολλών νησιών του Αιγαίου και αποκλεισμό τους από τον σχεδιασμό ασκήσεων και επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ έκαναν καλά την δουλειά τους εκμεταλλευόμενες την πολιτική ανυπαρξία και ενδοτικότητα της Αθήνας. Θα χρησιμοποιήσουν τις βάσεις ως βατήρα για «άλμα» δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, την Ουκρανία και την Μαύρη Θάλασσα. Είναι μία συμφωνία που καθαρά στοχοποιεί την Ρωσία και αφορά την αντιμετώπιση της Ρωσίας από τις ΗΠΑ, εξ ού και η ακαριαία αντίδραση της Μόσχας.

Και όντως ότι είναι ένας πολύ έξυπνος και -για τις ΗΠΑ- απόλυτα σωστός αμυντικός σχεδιασμός: Η Ρωσία κέρδισε την μάχη στην Συρία και ανέτρεψε τον αμερικανικό σχεδιασμό, γιατί κατάφερε να χρησιμοποιήσει το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα απόλυτα σωστά και χωρίς αντίπαλο, μεταφέροντας τεράστιες δυνάμεις από θαλάσσης. Οι Αμερικανοί διέκριναν το κενό στην στρατηγική τους και τώρα προσπαθούν να το κλείσουν.

Στην (εθιμοτυπική) επιστολή προς τον Κ.Μητσοτάκη, για να επανέλθουμε στο περιεχόμενό της, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρεται στις «άριστες διμερείς σχέσεις, οι οποίες φθάνουν σε νέα ύψη» και σημειώνει ότι «οι δύο χώρες θα βγουν ισχυρότερες από τις προκλήσεις της παγκόσμιας πανδημίας μαζί».

Για τις ΗΠΑ είμαστε βέβαιοι ότι θα το επιτύχουν.

Για το «μαζί» ας μας επιτρέψει να αμφιβάλουμε…

Ιδού ολόκληρη η πρωτότυπη επιστολή Μπλίνκεν για του λόγου το αληθές:

 blinken.pdf

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr