Home ΔΙΕΘΝΗ Η JP Morgan αναβάθμισε την τουρκική οικονομία: «Παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σταθεροποίηση της λίρας»!

Η JP Morgan αναβάθμισε την τουρκική οικονομία: «Παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σταθεροποίηση της λίρας»!

by _
0 comment 204 views

Η JP Morgan αναβάθμισε την τουρκική οικονομία: «Παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σταθεροποίηση της λίρας»!


Η Τουρκία φαίνεται ότι εξέρχεται από την οικονομική κρίση με τον χρηματοοικονομικό οίκο JP Morgan να αναβαθμίζει την πιστοληπτική της ικανότητα βασιζόμενη στις έντονες επιδόσεις του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής τράπεζας, η τουρκική λίρα έχει σταθεροποιήσει τη θέση της ως το νόμισμα της αναδυόμενης αγοράς με τις υψηλότερες επιδόσεις φέτος.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας «εκπλήσσουν πάντα προς τα πάνω», αντικατοπτρίζοντας την ευρωστία και την ευελιξία του τουρκικού ιδιωτικού τομέα, σημειώνει η έκθεση της JP Morgan.

Μάλιστα, η JP Morgan, τονίζει ότι δεν αποτελεί έκπληξη η πορεία της τουρκικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας. Επισήμανε δε ότι ένας από τους κύριους λόγους αυτής της υπεραπόδοσης ήταν η τεράστια πιστωτική αύξηση το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, υποστηρίζοντας την οικονομία να ανακάμψει από την πανδημία.

Η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της, αναφορικά με τα αποτελέσματα της τουρκικής οικονομίας, για το 2020 σε 1,9% από 1,1%, ενώ ταυτόχρονα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το τρέχον έτος σε 4,6%, από 3,3% προηγουμένως.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, η εγχώρια ζήτηση ήταν αρκετά ανθεκτική το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Η έκρηξη κρατικών τραπεζικών δανείων οδήγησε σε ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2020 καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας αυξήθηκε σε ρυθμό ανάπτυξης 6,7% περισσότερο από το αναμενόμενο το τρίτο τρίμηνο.

Ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT), Naci Ağbal, αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% έως 8% το τελευταίο τρίμηνο του 2020! Την ίδια περίοδο, δηλαδή που η Ελλάδα αναμένεται να έχει περαιτέρω πτώση ΑΕΠ, της τάξης του 7%, περίπου και να κλείνει ο 2021 στο -12%!

Αυτό θα μπορούσε να φέρει τη συνολική ανάπτυξη του 2020 στα επίπεδα του 2,5%, πρόσθεσε. Ο Ağbal είπε επίσης ότι η οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί έως 5% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, δεδομένης της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αισιόδοξοι για την πορεία της τουρκικής οικονομίας και συγκεκριμένα της τουρκικής λίρας, εμφανίζονται και οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι οποίοι επισημαίνουν ότι θα ενισχυθεί σε 6,80 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

https://www.pronews.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/962863_i-jp-morgan-anavathmise-tin-toyrkiki-oikonomia-paroysiazei

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr