Home Greek News Άγκυρα & Πεκίνο ενισχύουν το Πακιστανικό ναυτικό με στόχο Ινδικό και Α. Μεσόγειο

Άγκυρα & Πεκίνο ενισχύουν το Πακιστανικό ναυτικό με στόχο Ινδικό και Α. Μεσόγειο

by _
0 comment 203 views

Κόσμος 

 Ενημερώθηκε στις: 

Άγκυρα & Πεκίνο ενισχύουν το Πακιστανικό ναυτικό με στόχο Ινδικό και Α. Μεσόγειο


Κίνα και Τουρκία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουν το αμυντικό οπλοστάσιο του Πακιστάν, ακόμη και όταν το εξωτερικό χρέος της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται και η κυβέρνηση του Imran Khan βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα εμπόδια.

Ενώ ο «σιδερένιος αδελφός» η Κίνα, παρέδωσε το δεύτερο πολεμικό πλοίο στο Πακιστάν στα ναυπηγεία της Σαγκάης την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία, που είναι ο έτερος  σύμμαχος παντός καιρού, ετοιμάζει το Τρίτο πολεμικό πλοίο κλάσης MILGEM για το Πακιστανικό Ναυτικό στο Ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης (INSY ).

Η παράδοση της δεύτερης κινεζικής κατασκευής Φρεγάτας κατηγορίας Type-054 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Ναυπηγείο Hudong-Zhonghua για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού του Πακιστάν, με την επισήμανση ότι αυτό θα ενισχύσει τις δυνατότητες ναυτικής άμυνας και αποτροπής της χώρας.

Η πρώτη από τις τέσσερις φρεγάτες κατηγορίας Type-054 που κατασκευάστηκαν από την Κίνα για το Πακιστάν παραδόθηκε τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

«Πρόκειται για μια τεχνολογικά προηγμένη πλατφόρμα εξοπλισμένη με την τελευταία τεχνολογία ειδικά σε ότι αφορά εξοπλισμό πυραύλων επιφανείας-επιφανείας, ανθυποβρυχιακών, αντιαεροπορικών, ενώ διαθέτει και προηγμένο σύστημα μάχης», ανέφερε σε ανακοίνωση το Πακιστανικό Ναυτικό το Σάββατο.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρεσβευτής του Πακιστάν στην Τουρκία Μωάμεθ Κάζι έκοψαν την τροπίδα της νέας κορβέτας της κατηγορίας MILGEM.

Η σύμβαση για το Πακιστανικό πολεμικό ναυτικό αφορά τέσσερις κορβέτες MILGEM για το Πακιστανικό Ναυτικό με ταυτόχρονη μεταφορά τεχνολογίας (ToT). Η συμφωνία περιλαμβάνει την κατασκευή δύο Κορβετών στο ναυπηγείο Κωνσταντινούπολης και δύο ακόμη στο Καράτσι.

Ο Ερντογάν κατά την τελετή τόνισε τη βαθιά σχέση μεταξύ των «δύο στρατηγικά ευθυγραμμισμένων εθνών» και επισήμανε την αμυντική συνεργασία στην κατασκευή πολεμικών πλοίων κατηγορίας MILGEM ως σημαντικό ορόσημο στην αμυντική σχέση μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας.

“Αυτά τα πλοία, θα αυξήσουν την «ισχύ» του πακιστανικού πολεμικού ναυτικού σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της «ισορροπίας δύναμης» στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού αλλά και αλλού”, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τον περασμένο μήνα, αφού ανέλαβε τη διοίκηση του Πακιστανικού Πολεμικού Ναυτικού τον Οκτώβριο, ο Ναύαρχος Μωάμεθ Αμπάντ Χαν Νιάζι επισκέφθηκε το Αρχηγείο του Τουρκικού Στόλου στη Ναυτική Βάση του Γκολτσούκ, καθώς και στα Ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης.

Αναχωρώντας από το λιμάνι του Ακσάζ στο οποίο μετέβη στην συνέχεια, ο Πακιστανός Α/ΓΕΝ συμμετείχε σε συντονισμένη περιπολία με πλοία του Τουρκικού Ναυτικού σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

Η Κίνα “κλειδί” στην ενίσχυση του Πακιστάν

Ταυτόχρονα και η Κίνα συνεχίζει να ενισχύει το Πακιστανικό Ναυτικό, βελτιώνοντας την ικανότητά του με νέα αποκτήματα και κοινές Σινο-Πακιστανικές ναυτικές ασκήσεις.

«Το Πακιστανικό Ναυτικό προετοιμάζει τώρα τους Πεζοναύτες του, οι οποίοι λειτουργούν από τη βάση του Γκουαντάρ. Η Κίνα χρηματοδοτεί την εκπαίδευση τους και ετοιμάζεται εντατικά μονάδα επιπέδου ταξιαρχίας έως το 2023. 

Η Κίνα επιτρέπει στο Πακιστάν να αναπτύξει δικτυοκεντρικού πολέμου με δορυφορικά συστήματα για την παρακολούθηση της περιοχής του Ινδικού Ωκεανού (IOR)”, ανέφερε ο Πλοίαρχος ε.α. Ranjit B Rai, πρώην διευθυντής πληροφοριών και ναυτικών επιχειρήσεων, σε άρθρο του στο Indian Defense Review.

Η Άγκυρα καλεί όμως τους Πακιστανούς στο Αιγαίο με κάθε ευκαιρία έχοντας την δική της ατζέντα και σχέδια σαφέστατα.

Η αλήθεια είναι ότι το Πακιστάν είναι η κύρια χώρα στο νέο τουρκικό, νεο-Οθωμανικό σχέδιο κυριαρχίας στην περιοχή, αφού Τούρκοι και Πακιστανοί αποφάσισαν και υλοποιούν τη μόνιμη παρουσία μονάδων επιφανείας και αεροσκαφών του πακιστανικού ΠΝ στην τουρκική επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου”, την οποία έχει ενεργοποιήσει η Άγκυρα αφού εποφθαλμιά θαλάσσια οικόπεδα κοντά στο Καστελόριζο.

Το Πακιστάν κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, έχει επιδιώξει να αποκτήσει μεγάλο αριθμό τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UCAV), παρά τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες των ΗΠΑ.

Το Ισλαμαμπάντ θα παραλάβει επίσης τέσσερις τουρκικές φρεγάτες κλάσης ADA με τις τρεις από αυτές να έχουν παραληφθεί ήδη, οι οποίες είναι μεγαλύτερες σε μήκος από τις τουρκικές και θα διαθέτουν πιο φονικούς πυραύλους.

Η Άγκυρα και προσωπικά ο Ερντογάν θέλει να εξοπλίσει το πακιστανικό ΠΝ για να τον βοηθήσει στην Α. Μεσόγειο μαζί με το Κατάρ, το Ιράν κά ώστε να δημιουργηθεί ο αποκαλούμενος τουρκικός άξονας κατά των χωρών της περιοχής.

Έτσι γίνεται κατανοητό ότι εδώ έχουμε μια «σχέση» κάτι παραπάνω από φιλική, που αγγίζει τα όρια της αμυντικής συμμαχίας για κοινούς σκοπούς στην Μεσόγειο αλλά και τον Ινδικό Ωκεανό.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr