Home Greek News Πικρό τέλος για την ελληνική ζάχαρη Ούτε κόκκος από την ΕΒΖ δεν θα φτάνει πλέον στο τραπέζι μας

Πικρό τέλος για την ελληνική ζάχαρη Ούτε κόκκος από την ΕΒΖ δεν θα φτάνει πλέον στο τραπέζι μας

by _
0 comment 20 views

Από την υπογραφή της συμφωνίας με τη Royal Sugar

Πικρό τέλος για την ελληνική ζάχαρη Ούτε κόκκος από την ΕΒΖ δεν θα φτάνει πλέον στο τραπέζι μας


Του Απόστολου Λυκεσσά

Ούτε κόκκος από την ΕΒΖ δεν θα φτάνει πλέον στο τραπέζι μας ● Αποκαλυπτικός ο ιδιώτης ενοικιαστής των εργοστασίων για τις προθέσεις του ● Υπόλογος ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης.

Ελληνική ζάχαρη τέλος! Ούτε κόκκος της που θα έχει καλλιεργηθεί και παραχθεί στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει πλέον στα ελληνικά σουπερμάρκετ. Τα ψέματα με τις παραπλανητικές ετικέτες, τέλος κι αυτά! Όποιες ποσότητες ελληνικών ζαχαρότευτλων έχουν καλλιεργηθεί και όσες παραδοθούν από τους αγρότες στον ιδιώτη υπενοικιαστή δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως (Πλατύ, Σέρρες) θα χρησιμοποιηθούν για παραγωγή βιοαερίου και ζωοτροφών λόγω… κορoνοϊού.

Το δήλωσε καθαρά προχθές σε σερραϊκό σταθμό ο ιδιώτης ενοικιαστής. Η στιγμή είναι ιστορική, όπως κι αν το δει κανείς, είναι η κορύφωση ενός παρατεταμένου δράματος χωρίς λύτρωση, χωρίς κάθαρση, χωρίς μεσσίες.

Αξίζει στη χώρα μας, στο πολιτικό και διαχειριστικό δυναμικό της, το Βραβείο Καταστροφής. Είμαστε μοναδικοί: διαθέτουμε τρία ανενεργά πλήρη εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης (Σέρρες, Πλατύ, Ορεστιάδα), δύο ενεργές μονάδες στη γειτονική Σερβία και όχι μόνο δεν παράγουμε κόκκο ζάχαρης, αλλά μετατρέψαμε τις μονάδες στο εσωτερικό σε… συσκευαστήριο εισαγόμενης ζάχαρης από το Σαλβαδόρ ή τη Βουλγαρία.

Κι όμως, δεν πέρασε ούτε μήνας (Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου) που δελτίο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης μας πληροφορούσε πως σε σύσκεψη «υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη και τη συμμετοχή της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινής Αραμπατζή, του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστη Καβαλάκη, του προέδρου της Royal Sugar κ. Χρήστου Καραθανάση και εκπροσώπων της Intrum και τευτλοπαραγωγών συμφωνήθηκε ότι η Royal Sugar θα ξεκινήσει την παραλαβή των τεύτλων το αργότερο ώς την 1η Νοεμβρίου 2020 για παραγωγή ζάχαρης στο εργοστάσιο των Σερρών σε συμφωνημένη με τους παραγωγούς τιμή»!

Από τότε κόπηκε και το ρεύμα στο εργοστάσιο Πλατέος («Εφ.Συν.», 15.10.2020, «Εσβησαν τα φώτα στο Πλατύ Ημαθίας») και προχθές ο υπενοικιαστής των εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες, ιδιοκτήτης της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης, ανήγγειλε σε συνέντευξή του (epiloges.tv) ότι την 1η Νοεμβρίου θα ανοίξει το εργοστάσιο στις Σέρρες, αλλά από τα παραδοτέα τεύτλα δεν θα παραχθεί ζάχαρη! Πού πήγε η «ζάχαρη» που το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωνε πριν από έναν μήνα ότι θα παραχθεί;

Ποιος θυμάται όσα λέγονταν έναν χρόνο πριν, όταν (7 Νοεμβρίου 2019) είχε ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες ότι είχαν «αίσιο τέλος» οι διαπραγματεύσεις της ΕΒΖ, της Τράπεζας Πειραιώς, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και της Royal Sugar για τη μίσθωση των εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες;

Κι ότι όλα τούτα τα ωραία είχαν συμβεί με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη; Οτι για τους επόμενους 28 μήνες ο κ. Καραθανάσης (από τον οποίο η ΕΒΖ διεκδικεί 1.700.000 ευρώ στα δικαστήρια) έναντι 490 χιλιάδων ευρώ (!) αναλάμβανε τα εργοστάσια προκειμένου να παραχθεί ζάχαρη «για πρώτη φορά από ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα»; Τι έχουν να πουν όσοι είχαν δώσει τότε το «παρών» (υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Χρήστος Πούρης, πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου);


Η… λύση

Ο δε κ. Γεωργιάδης, περιοδεύοντας στο εργοστάσιο Πλατέος συνοδεία των προυχόντων της περιοχής (που τώρα είναι εξαφανισμένοι), δήλωνε ότι «ένα μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ύστερα από δική μου επίπονη προσπάθεια, του κ. Σκρέκα και του κ. Παπαθανάση, βρήκε τη λύση του.

Ένας δυνατός Έλληνας επιχειρηματίας, ο κύριος Καραθανάσης, αποφάσισε να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την ΕΒΖ ασπροπρόσωπους. Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στον χάρτη της παραγωγής ζάχαρης». Ο δε κ. Καραθανάσης τόνιζε πως «ήρθαμε για να μείνουμε, δεν ήρθαμε για 28 μήνες μόνο. Κανείς σοβαρός επιχειρηματίας δεν θα έριχνε 5 εκατομμύρια για τη συντήρηση των εργοστασίων, για να αποχωρήσει έπειτα από μερικούς μήνες»!

Πόσα εκατομμύρια «έριξε» ο κ. Καραθανάσης μπορούμε μόνο να το υποθέσουμε βλέποντας το Πλατύ να σβήνει σαν καντήλι και τις Σέρρες να είναι εργοστάσιο «φάντασμα». Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε πλέον τι θα πουν οι αγρότες που –όπως είχε ανακοινωθεί επισήμως– από την ίδια την εταιρεία θα έπαιρναν τιμές 22 με 36,5 ευρώ (ανάλογα με τον ζαχαρικό τίτλο), ενώ τώρα ο κ. Καραθανάσης ανακοίνωσε ότι θα δώσει τιμή 20 ευρώ!

Στους αγρότες απομένει δηλαδή μόνο η συνδεδεμένη για φέτος, διόλου άσχημα βέβαια (μαζί με την de minimis έφτασαν πέρυσι 255 ευρώ το στρέμμα), αλλά ήδη αγρότες που μίλησαν στην «Εφ.Συν.» εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία καθώς τα συμβόλαιά τους αναφέρονται σε παραγωγή ζάχαρης και φοβούνται επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καταστρατήγηση αρχών. Η ανησυχία έχει χτυπήσει κόκκινο, γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κανονιστεί σύσκεψη αύριο στην Αθήνα με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, τον ιδιώτη, αγρότες και την Τράπεζα Πειραιώς για να βρεθεί λύση, αν και το πρόβλημα έχει μετατραπεί αυτή τη στιγμή σε Δήλιο…

Γράφαμε σε παλιότερη ανάρτηση μας στην Εύφορη Πεδιάδα :Για την πλήρη απαξίωση και το κυριολεκτικό ξεπούλημα των υποδομών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης πανηγυρίζει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να παρουσιάσει τη συμφωνία που υπογράφηκε για την εκμίσθωση των δύο εργοστασίων σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες ως το κλειδί για την «αναβίωση» της ΕΒΖ και τη διάσωση της τευτλοπαραγωγής στη χώρα μας…

 Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η απαξίωση της ΕΒΖ έχει μια μακρά ιστορία πίσω της. Ήδη από τη συμφωνία εισδοχής στην ΕΕ (τότε ΕΟΚ) είχε μπει πλαφόν 305.000 τόνοι για να ακολουθήσουν μια σειρά μεθοδεύσεις που οδήγησαν στο κλείσιμο των εργοστασίων και στον περιορισμό της παραγωγής. Επίσης θα πρέπει να θυμίσουμε ότι όλα έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων, που για να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, ξεπούλησαν κανονικά και τους αγρότες και τους εργαζόμενους της ΕΒΖ.


ΠΗΓΗ: Εφσυν

https://eforipediada.blogspot.com/2020/10/pikro-telos-gia-tin-elliniki-zaxari.html?spref=fb&fbclid=IwAR02Z8RoIIoig8Uw0A9IEr3K4FDj0HMjOrkyei7NJva9c_cdPW2i89LvctM&m=1

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr