Home Greek News Μητσοτάκης: Προτείνω την Άννα Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΟΟΣΑ

Μητσοτάκης: Προτείνω την Άννα Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΟΟΣΑ

by _
0 comment 31 views

Μητσοτάκης: Προτείνω την Άννα Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΟΟΣΑ


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με την πρώην Επίτροπο και Υπουργό και Πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου, την οποία η Ελλάδα θα προτείνει ως υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση

«Σε συνθήκες πανδημίας, παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, θεμάτων ασφαλείας και νέων προκλήσεων όπως το Μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή, ο ρόλος των διεθνών οργανισμών αποκτά κρίσιμη διάσταση. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για τον ΟΟΣΑ, τον κατεξοχήν φορέα για τη συνεργασία των κρατών με στόχο την ειρήνη και την κοινή ανάπτυξη.

Η χώρα μας υπήρξε ιδρυτικό μέλος αυτού του σημαντικού οργανισμού. Και μάλιστα ένας Έλληνας, ο Ξενοφών Ζολώτας, ήταν ο εισηγητής της σημερινής μορφής του. Είναι χαρά μου, λοιπόν, που, 60 χρόνια μετά, η πατρίδα μας για πρώτη φορά στην ιστορία της, θέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία του. Και εισηγείται για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ μία άξια Ελληνίδα: Την Άννα Διαμαντοπούλου.

Η κυρία Διαμαντοπούλου αποτελεί μία υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση. Αλλά και δράση σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Απασχόληση, οι νέες Τεχνολογίες και το Περιβάλλον. Ζητήματα, δηλαδή, που ανήκουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του ΟΟΣΑ  για τον 21ο αιώνα.

Η προσωπικότητά της έχει συνδεθεί με τολμηρές επιλογές, μεγάλες συναινέσεις και καινοτόμες προτάσεις: Ως Ευρωπαία Επίτροπος τίμησε το χαρτοφυλάκιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Ως υπουργός Παιδείας ήταν πρωταγωνιστής των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Κι ως υπουργός Ανάπτυξης εργάστηκε για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας.

Ενώ, εδώ και 8 χρόνια, προΐσταται του Δικτύου. Ενός πρωτοπόρου Ινστιτούτου, το οποίο εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση, έχοντας διεθνείς συνεργασίες σε 4 ηπείρους.

Η Άννα Διαμαντοπούλου σηματοδοτεί την σύγχρονη Ελληνίδα της προόδου και του κόσμου. Με γνώσεις, κύρος και εμβέλεια, που ξεπερνούν τα εθνικά μας σύνορα. Είναι, λοιπόν, η πιο κατάλληλη υποψήφια για το αξίωμα της Γενικής Γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Της εύχομαι καλή επιτυχία και όρεξη για δουλειά».

Η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε

«Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, της υποψηφιότητάς μου για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ είναι μεγάλη τιμή για μένα και, ταυτόχρονα, μεγάλη ευθύνη.

Η διαδικασία εκλογής, είναι μια ευγενής άμιλλα ανάμεσα σε κράτη και σημαντικές προσωπικότητες, για ευγενείς και υψηλούς στόχους. Η ίδια η διαδρομή προς τον στόχο, αξίζει την οργανωμένη κοινή μας προσπάθεια.

Η Ελλάδα, μέσα από τις σκληρές και επίπονες προσπάθειες του λαού μας και των πολιτικών δυνάμεων,  απέδειξε τη διαχρονική ανθεκτικότητα των δημοκρατικών της θεσμών και την δυνατότητά της, για μια θαρραλέα εξωστρέφεια. Η στάση αυτή σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς, και της εξασφαλίζει πρόσθετα πλεονεκτήματα.

Ο κόσμος μετά την πανδημία, πρέπει να είναι ανοικτός στη συνεργασία και στην αλληλεγγύη των χωρών και αποτρεπτικός στις συγκρούσεις, στους αποκλεισμούς και στις διακρίσεις.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στους διεθνείς οργανισμούς, συνενώνοντας εθνικές δυνάμεις, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα και πρόσωπα και εξασφαλίζοντας διεθνείς συμμαχίες. Και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε».

Από τα 37 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, τα 22 είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακόμη τέσσερα είναι Ευρωπαϊκά (Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Ισλανδία). Σημειώνεται ότι ο νυν Γενικός Γραμματέας, Angel Gurria, προέρχεται από το Μεξικό ενώ ο προκάτοχός του, ο Καναδός Donald J. Johnston, προερχόταν επίσης από την αμερικανική ήπειρο, γεγονότα που ενισχύουν μία υποψηφιότητα από την Ευρώπη.

Η διεκδίκηση της ηγεσίας ενός τόσο σημαντικού οργανισμού προσφέρει στη χώρα μας την δυνατότητα να αναδείξει τον ρόλο της, την εικόνα της και την συνεισφορά της. Στο πλαίσιο αυτό, η εκλογή της κυρίας Διαμαντοπούλου θα αποτελούσε σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα.

Με την προβολή ενός τεκμηριωμένου και φιλόδοξου οράματος για τον ΟΟΣΑ, η ελληνική υποψηφιότητα παρουσιάζει μια Ελλάδα ανανεωμένη, αξιοκρατική, δυναμική, στραμμένη στο μέλλον που αγκαλιάζει τις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ευημερία και πρόοδο για όλους. Η προσωπικότητα της κυρίας Ά. Διαμαντοπούλου προσφέρεται για να ενσαρκώσει ένα τέτοιο αφήγημα. Χάρη στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία της, η οποία περιλαμβάνει τη διαχείριση ποικίλων χαρτοφυλακίων, και τις σπουδές της που υπερβαίνουν τη στενή οικονομική ειδίκευση, η κ. Διαμαντοπούλου πληροί όλα τα κριτήρια που έχει ορίσει ο ΟΟΣΑ στην πρόσκληση για κατάθεση υποψηφιοτήτων. Επίσης μέσω της δραστηριότητάς της ως Πρόεδρος του Δικτύου, έχει αναπτύξει σχέσεις στις σημαντικότερες χώρες του κόσμου.

Τι είναι ο ΟΟΣΑ

Ο Οργανισμός Οικονομικής  Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) Organisation for Economic Co-operation and Development (O.E.C.D.) είναι ένα φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου εκπρόσωποι από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών συζητούν και προωθούν τις πολιτικές που βελτιώνουν την κοινωνικοοικονομική ευημερία των πολιτών του κόσμου. Αποτελεί μετεξέλιξη του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (Ο.Ε.Ο.Σ.), ο οποίος ανέλαβε το 1948 την διαχείριση του Σχεδίου Μάρσαλ. Η Ελλάδα υπήρξε ιδρυτικό μέλος και των δύο οργανισμών.

Από την δημιουργία του το 1960, ο Ο.Ο.Σ.Α. έχει συμβάλει στην διαμόρφωση παγκοσμίων προτύπων, διεθνών συμβάσεων, συμφωνιών και συστάσεων σε τομείς, όπως είναι ο αγώνας ενάντια στην δωροδοκία και την διαφθορά, η εκπαίδευση, η φορολογία και η βιομηχανική μετάβαση.  Ο ΟΟΣΑ συνεργάστηκε στενά με την Ελλάδα (2012-2016) για την αποτίμηση της νομοθεσίας και των κανονισμών που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό.

Επικεφαλής του Οργανισμού από το 2006 είναι ο Μεξικανός Άνχελ Γκουρία, ο οποίος δεν θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στον ΟΟΣΑ και θα αποχωρήσει από την θέση του τον Ιούνιο του 2021.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ προεδρεύει του Συμβουλίου του ΟΟΣΑ και διευθύνει την Γραμματεία του.

Το Συμβούλιο είναι το ανώτερο όργανο στον Οργανισμό και ουσιαστικό όργανο λήψης αποφάσεων. Αποτελείται από τους Μονίμους Αντιπροσώπους των χωρών-μελών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποφασίζει για όλες τις δράσεις του Οργανισμού με ομοφωνία. Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Ο.Ο.Σ.Α. είναι ο Γεώργιος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη. Μία φορά τον χρόνο πραγματοποιείται η Υπουργική Σύνοδος του ΟΟΣΑ, η οποία συγκεντρώνει τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των χωρών-μελών.

Η Γραμματεία του ΟΟΣΑ εκτελεί τις εργασίες του ΟΟΣΑ και αριθμεί περίπου 3.300 υπαλλήλους. Αποτελείται από τις διευθύνσεις και τα τμήματα που συνεργάζονται με τους φορείς οι οποίοι χαράσσουν την πολιτική σε κάθε χώρα.

Σε αντίθεση με άλλους διεθνείς οργανισμούς, ο ρόλος του ΟΟΣΑ είναι συμβουλευτικός και οι συστάσεις του δεν έχουν δεσμευτική ισχύ. Με κύρια εργαλεία την συνεργασία, τον διάλογο και την αξιολόγηση από ομοτίμους (‘peer review’), ο ΟΟΣΑ υποβοηθεί το έργο των κυβερνήσεων των χωρών-μελών σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς τους.

O Ο.Ο.Σ.Α. αριθμεί σήμερα 37 μέλη: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κολομβία, Κορέα, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία και Χιλή. Σε διαδικασία προσχώρησης στον Οργανισμό βρίσκεται η Κόστα Ρίκα. Στις εργασίες του ΟΟΣΑ συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Επίσης, ο ΟΟΣΑ συνεργάζεται με περισσότερες από 100 επιπλέον οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων βασικών συνεργατών (Key Partners) όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.

Η έδρα του Ο.Ο.Σ.Α. είναι στο Παρίσι.

https://www.euroletter.gr/arthro/krati-meli/mitsotakis-proteino-tin-anna-diamantopoyloy-gia-tin-igesia-toy-oosa#.X4V_9kG4XCM.facebook

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr