Home Greek News Ακυρώνεται ο διορισμός Ζαρούλια στη Βουλή με παρέμβαση Μαξίμου

Ακυρώνεται ο διορισμός Ζαρούλια στη Βουλή με παρέμβαση Μαξίμου

by _
0 comment 124 views

Ακυρώνεται ο διορισμός Ζαρούλια στη Βουλή με παρέμβαση Μαξίμου


Έντονη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για την απόφαση να προσληφθεί ως μετακλητή υπάλληλος – Έρχονται και αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

Θέμα χρόνου είναι η ακύρωση του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή, μετά τη θύελλα που προκάλεσε η απόφαση.  Σύμφωνα με πληροφορίες έντονη ήταν η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για την απόφαση να διορισθεί ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του συζύγου της Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή.

Σε πρώτη φάση, ο διορισμός «παγώνει» και η Ζαρούλια δεν αναλαμβάνει καθήκοντα τουλάχιστον έως την έκδοση της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή και ακολούθως θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αλλαγή στον κανονισμό της Βουλής βάσει του οποίου έγινε ο διορισμός.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, ως μετακλητής υπαλλήλου, στον πρώην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής:

«Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, πρώην Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων δικαιούνται έναν μετακλητό υπάλληλο της επιλογής τους. Το δικαίωμα αυτό έληγε με το πέρας της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου. Με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής της 26ης/2/2019, το δικαίωμα αυτό παρετάθη και κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο.

Είναι αυτονόητο ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής. Εν τω μεταξύ δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων».

Ο διορισμός της πρώην βουλευτού της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής στο γραφείο που διαθέτει ο σύζυγός της Νίκος Μιχαλολιάκος ως πρώην πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκάλεσε πολιτική θύελλα.

Ο διορισμός της έγινε σύμφωνα με διάταξη που αν και είχε καταργηθεί το 2015 επι προεδρίας Νίκου Βούτση επανήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμα τετραετία λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου 2019.

Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την χρονική συγκυρία του διορισμού μόλις πέντε ημέρες πριν την απόφαση του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή.

Να σημειωθεί ότι το σκεπτικό της απόφασης για την τοποθέτηση της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή στηρίχθηκε σε διατάξεις του κανονισμού του κοινοβουλίου (άρθρα 35 και 36) που δίνουν τη δυνατότητα σε πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων να τοποθετούν έναν μετακλητό υπαλλήλους στη Βουλή των Ελλήνων. Η συγκεκριμένη διάταξη καταργηθεί επι προεδρίας Νίκου Βούτση στις 9.11.2015. Συγκεκριμένα η αρχική απόφαση που είχε διακομματική στήριξη προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι η μια θέση μετακλητού που δικαιούνται πρώην πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων καταργείται με την έναρξη της ΙΗ βουλευτικής Περιόδου. Ωστόσο με νέα απόφαση στις 25.2.2019 ανέβαλε την κατάργηση για την επόμενη περίοδο ΙΘ, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό την θέση που καταλαμβάνει και η Ελ. Ζαρούλια και για την τρέχουσα Βουλή.

Οι  τοποθετήσεις αυτού του είδους των μετακλητών δεν αποτελούν αρμοδιότητα του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής αλλά αποκλειστικό προνόμιο των δικαιούχων είτε αυτοί είναι πρώην πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων είτε πρώην πρωθυπουργοί, πρόεδροι Βουλής κ.α.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η σημερινή απόφαση του κ. Τασούλα για το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην Ελληνική Βουλή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου προξενεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Παραμένει, όμως, ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργεια».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με νεότερη ανακοίνωσή του σημειώνει: «Καμία δικαιολογία για τον διορισμό Ζαρούλια 5 μέρες πριν τη δικαστική απόφαση – Επικροτεί ο Μητσοτάκης;

Η απάντηση του κ. Τασούλα δείχνει ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει κατανοήσει τι έκανε. Καμία διαδικαστική δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή για την πολιτική επιλογή του με τον διορισμό της κα Ζαρούλια, ηγετικού στελέχους των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, πέντε μέρες πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Αναρωτιόμαστε αν τουλάχιστον ο Κ. Μητσοτάκης κατανοεί το πολιτικό σφάλμα που αδυνατεί να κατανοήσει ο κ. Τασούλας ή επικροτεί την απόφαση του».

ΚΙΝΑΛ: πρόκληση

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Παύλος Χρηστίδης αναφέρει: «είναι αδιανόητο η ΝΔ να βάζει στην Βουλή εκείνους που ο ελληνικός λαός επέλεξε να αφήσει εκτός. Δεν άλλαξε τον Κανονισμό της Βουλής ενώ θα μπορούσε. Η, δε, υπογραφή του ΦΕΚ πρόσληψης της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου στην Βουλή λίγες ημέρες πριν την έκδοση απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής είναι πρόκληση»

ΚΚΕ: να ανακληθεί η απόφαση

Την ανάκληση του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια ζητά και το ΚΚΕ.

Ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΚΕ του κόμματος αναφέρει: «

Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, η απόφαση του Προέδρου της Βουλής να διορίσει, ως μετακλητή υπάλληλο της Βουλής, την πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και μάλιστα υπόδικη Ελ. Ζαρούλια, προκαλεί την οργή κάθε λαϊκού ανθρώπου, νέου και νέας, κάθε δημοκράτη και πάνω απ’ όλα των θυμάτων της ναζιστικής βίας.

Κανένας κανονισμός της Βουλής και καμιά διαδικασία δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις, που πρέπει εδώ και τώρα να ανακληθούν, μαζί με την κατάργηση του επίμαχου άρθρου του κανονισμού της Βουλής»

ΜεΡΑ25: αδιανόητη και εξοργιστική η απόφαση

Για αδιανόητη και εξοργιστική απόφαση κάνει λόγο και το ΜεΡΑ25: «

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης για την Χρυσή Αυγή ο Πρόεδρος της Βουλής αποδέχεται τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του επικεφαλής της ναζιστικής συμμορίας, ως μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής στον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Η απόφαση αυτή του κ. Τασούλα είναι αδιανόητη και εξοργιστική για κάθε πολίτη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή λαμβάνεται σε μια τέτοια συγκυρία».

Η απόφαση που υπογράφει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ως εξής: 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Με την υπ΄ αρ. 10747/7309/24-9-2020 απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων διορίζεται σε θέση μετακλητού υπαλλήλου κατηγορίας ΥΕ, προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 35 παρ. 1θ΄ του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β΄, Α΄ 51/1997), όπως ισχύει, στον πρώην Προέδρο Κ.Ο. “ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ”, Νικόλαο Μιχαλολιάκο, μετά την κατά νόμο πρότασή του, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 35 και 36 του προαναφερόμενου Κανονισμού, η Ελένη Ζαρούλια του Βασιλείου (Α.Δ.Τ.: ΑΜ 225834), με το 7ο Μ.Κ. όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής, της ΥΕ κατηγορίας του ν.4354/2015 (Α΄ 176), όπως ισχύει.

(Αριθμ. εγκρίσεως δαπάνης Διευθύνσεως Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής:10752/7312/24-9-2020).

(Αριθμ. βεβ. εγγραφής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυ ναμικού Ελληνικού Δημοσίου: 4582124115/23-09-2020).

Ο Πρόεδρος της Βουλής

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr