Home ΚΟΣΜΟΣ Καμία αναφορά στο ανακοινωθέν της ΕΕ για Τουρκία – Ποιος «διπλωματικός μαραθώνιος» της Αθήνας;

Καμία αναφορά στο ανακοινωθέν της ΕΕ για Τουρκία – Ποιος «διπλωματικός μαραθώνιος» της Αθήνας;

by _
0 comment 189 views

Καμία αναφορά στο ανακοινωθέν της ΕΕ για Τουρκία – Ποιος «διπλωματικός μαραθώνιος» της Αθήνας;

Το Βερολίνο εκθειάζει την Άγκυρα και στην κυβέρνηση δεν το κάνουν αποδεκτό


Η Γερμανία τελικά βάζοντας πλάτη στην Άγκυρα έφερε ένα προσχέδιο στη Συνόδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο δεν περιέχει καμία κύρωση προς την Τουρκία. Το προσχέδιο ανέφερε ότι «Η ΕΕ θα κάνει το παν για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου», αλλά δεν  αναφέρεται σε κυρώσεις.

Παράλληλα δεν χαρακτηρίζονταν παράνομες οι ενέργειες στην Κύπρο, αν και ζητείτο να σταματήσουν.  Μετά την άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί το πρώτο ντραφτ που παρουσιάσθηκε και το αίτημα της χώρας μας να γίνουν αλλαγές, αποφασίσθηκε διακοπή 45 λεπτών. 

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγές, στο πρώτο κείμενο που υπάρχει στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες«Δεν γίνεται αποδεκτό, θέλει πολλή δουλειά ακόμη το προσχέδιο» έλεγε χαρακτηριστικά η εν λόγω πηγή, προϊδεάζοντας για νύχτα-θρίλερ στις Βρυξέλλες, στο δείπνο των ηγετών.

Είναι προφανές ότι το draft που δεν περιλαμβάνει αναφορά στην Τουρκία, είναι απόρροια της επιρροής της Γερμανίας η οποία δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Κάτι που άλλωστε φάνηκε και από τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και τάχθηκε κατά των κυρώσεων.

Στη σύνοδο μίλησε πρώτη η Ανγκελα Μέρκελ, ως προεδρεύουσα χώρα, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήραν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι ανέφερε το απορριφθέν προσχέδιο σύμφωνα με το Politico.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνει το προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Politico.

Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους »και« συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.

Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Έτσι και σήμερα σαν “de ja vu” της Λιβύης όταν μετά τον αναπληρωτή ΣΕΑ Θάνο Ντόκο ο οποίος είχε ξεγράψει τον Χαλίφα Χαφτάρ από την υπόθεση Λιβύη,  είχε πει ότι “αναγκαστικά θα ζήσουμε με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” και στο ίδιο μήκος κύματος ο τότε Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρο Διακόπουλο(σ.σ. είχε παραιτηθεί μετά από αυτές τις δηλώσεις) και μιλώντας  σε κυριακάτικη εφημερίδα είχε ζητήσει έμμεσα  να συμβιβαστούμε με την Τουρκία για να υπάρξει μια επωφελής συμφωνία λέγοντας “Δεν έχουμε κουλτούρα για επωφελείς συμβιβασμούς στα εθνικά θέματα”!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τελικά οι διπλωματικοί μαραθώνιοι και το ότι δεν είμαστε μόνοι μας θα δούμε να πιάνουν τόπο;

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr