Home Greek News Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ε.Μακρόν-Κ.Μητσοτάκη στην Κορσική (φώτο-βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ε.Μακρόν-Κ.Μητσοτάκη στην Κορσική (φώτο-βίντεο)

by _
0 comment 235 views


Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικες πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης. Κυβερνητικες πηγές έλεγαν «κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη».

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», συμπληρώνουν.


Σε εξέλιξη βρίσκεται το τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, όπου και αναμένεται, όπως έχει αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες, να επισφραγίσει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη αλλά και για το αν θα δούμε να ενισχύεται το ελληνικό οπλοστάσιο, ενώ αναμένεται να γίνουν συζητήσεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το πως έχει διαμορφωθεί έπειτα από τις συνεχόμενες προκλήσεις της Άγκυρας. 

Επί των εξοπλιστικών κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

Επίσης με δόγμα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, το οποίο θα προβλέπει τη στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής, αναμένεται να επισφραγιστεί η συνάντηση, σήμερα, στην Κορσική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οπως αναφέρουν επίσης κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το μεταναστευτικό.

Παράλληλα, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, την ώρα που οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας είναι στο τραπέζι(όπως στην κυβέρνηση αναφέρουν) και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Αντικείμενο των συνομιλιών επίσης θα είναι η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, δύο ζητήματα για τα οποία έχουν προηγηθεί πυκνές επικοινωνίες ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε επανειλημμένως με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

Στις 19:30 (τοπική ώρα) θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη είναι δρακόντεια.

Δείτε φωτογραφίες: 

Στις πρώτες δηλώσεις του από το Αζαξιό, λίγο πριν από το τετ α τετ που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (το οποίο θα γίνει περίπου στις 17:20 ώρα Ελλάδας) και την έναρξη της Med-7 με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας, όπου θα συζητηθούν οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μια ακόμη προειδοποιητική «βολή» στη Γαλλία. «Θέλουμε να αποφύγουμε κλιμάκωση των εντάσεων, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιους τομείς. Ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου.

O Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι τυχόν αποκλιμάκωση δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε απαθείς στη συνέχεια, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, όπως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι με αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές η Τουρκία έδειξε ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της Ελλάδας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Αγκυρα ασκεί πρακτικές γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, πολλαπλασιάζοντας τις προκλήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να έχει τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα. Η άφιξη του πρωθυπουργού στο Αζαξιό είναι προγραμματισμένη για τις 14:00 (τοπική ώρα), ενώ η Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης υπό την προεδρία του Μακρόν θα ξεκινήσει στις 17:30.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/913531_se-exelixi-i-synantisi-emakron-kmitsotaki-stin-korsiki

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr