Ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι η υπηρεσία του δεν έχει τη δικαιοδοσία να στείλει αστυνομικούς στα εκλογικά τμήματα, για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, απορρίπτοντας την πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναπτυχθούν ομοσπονδιακές δυνάμεις ώστε να μην διαπραχθεί νοθεία.

«Δεν κάνουμε κάτι τέτοιο στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας», είπε ο ασκών χρέη υπουργού, ο Τσαντ Γουλφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή State of the Union του τηλεοπτικού δικτύου CNN. «Έχουμε σαφείς εξουσίες, που τις έχει εγκρίνει το Κογκρέσο και αυτή δεν είναι μία από αυτές», εξήγησε.

Ο Τραμπ έχει πει κατ’ επανάληψη και χωρίς αποδείξεις ότι η μαζική στροφή προς την επιστολική ψήφο (κάτι όμως που δεν προτείνεται από τις περισσότερες Πολιτείες) θα οδηγήσει σε νοθεία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Στις εκλογές αυτές ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προηγείται με διαφορά.

Την Πέμπτη ο Τραμπ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι δυνάμεις επιβολής του νόμου, όπως σερίφηδες και εισαγγελείς, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα για να σταματήσουν τη νοθεία. Οι οργανώσεις για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η παρουσία αστυνομικών στα εκλογικά τμήματα θα μπορούσε να θεωρηθεί εκφοβισμός των ψηφοφόρων, κάτι που απαγορεύεται με βάση την ομοσπονδιακή και την πολιτειακή νομοθεσία.

Πολλές Πολιτείες απαγορεύουν την παρουσία αστυνομικών στα εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με το Κέντρο Δικαιοσύνης Μπρέναν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ο Γουλφ είπε επίσης ότι δεν έχει δει αποδείξεις ότι χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα σχεδιάζουν να νοθεύσουν τις ψήφους δια αλληλογραφίας για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως έχει ισχυριστεί ο Τραμπ. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο του επικεντρώνεται σε θέματα κυβερνοασφάλειας, όπως για παράδειγμα στις διαδικτυακές εκστρατείες παραπληροφόρησης από άλλες χώρες.