Home Greek News Η Τουρκία “έσπασε” για πρώτη φορά τον 25ο μεσημβρινό στο Αιγαίο και καταπατά ελληνική κυριαρχία!

Η Τουρκία “έσπασε” για πρώτη φορά τον 25ο μεσημβρινό στο Αιγαίο και καταπατά ελληνική κυριαρχία!

by _
0 comment 140 views

Η Τουρκία “έσπασε” για πρώτη φορά τον 25ο μεσημβρινό στο Αιγαίο και καταπατά ελληνική κυριαρχία!


Της Κύρας Αδάμ

Επι 42 ημέρες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Τουρκία εκτελεί αεροναυτικές συνδυασμένες επιχειρήσεις ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ του 25ου μεσημβρινού, σπάζοντας για πρώτη φορά και για τόσο μεγάλο διάστημα το «φράγμα του 25ου μεσημβρινού» στο Αιγαίο.

Παράλληλα για πρώτη φορά η Τουρκία  εκτελεί εντατικές και παρατεταμένες επιχειρήσεις σε βάρος της Ελλάδας  με εναέριο ανεφοδιασμό των F-16 της άσκησης, τετραπλασιάζοντας την αεροπορική ισχύ τους.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμμια απολύτως ενέργεια για την κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και δεν έφερε το θέμα ούτε  και στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ.

Αναλυτικότερα:

Με βάση τα διαθέσιμα, έγκυρα και επίσημα ελληνοτουρκικά και διεθνή στοιχεία, η Άγκυρα σε διπλωματικό επίπεδο ζήτησε από την Ελλάδα να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου η Τουρκία να εκτελέσει αεροναυτικές συνδυασμένες επιχειρήσεις  (ASFAO) με πυρά στο Κεντρικό Αιγαίο από τις 20 Ιουλίου εως τις 31 Αυγούστου 2020. Επειδή η Αθήνα δεν ανταποκρίθηκε στο τουρκικό αίτημα, η Τουρκία ενημέρωσε τον ΟΗΕ τον ICAO τον ΙΜΟ, το ΝΑΤΟ, το ΕUROCONTRΟL, και τις πρεσβείες ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ην. Βασιλείου κλπ. ότι η Τουρκία θα εκτελέσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της στο Κεντρικό Αιγαίο και υπεύθυνη είναι η Ελλάδα, η οποία αρνήθηκε να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για διασφάλιση των αεροναυτιλομένων.

Η Αθήνα αντέδρασε και ενημέρωσε επίσης τη διεθνή κοινότητα ότι αυτή η ενέργεια της Τουρκίας είναι παράνομη, με αποτέλεσμα να επανέλθει και πάλι η Τουρκία στη διεθνή κοινότητα για να την ενημερώσει ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις ASFAO με ΑΑR θα γίνουν κανονικά και δεν θα ασχοληθεί πλέον με τις όποιες επόμενες ελληνικές αιτιάσεις.

Για την περιοχή των τουρκικών επιχειρήσεων (ASFAO) στο Κεντρικό Αιγαίο και για την περιοχή AAR εντός της τουρκικής επικράτειας που φαίνονται στο χάρτη σημειώνονται τα ακόλουθα όπως αυτά τεκμαίρονται  από τα διαθέσιμα και έγκυρα στοιχεία:

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΪΟ

  • Η περιοχή καταλαμβάνει για 42 ημέρες ελληνική κυριαρχία ( Νational Sovereignty of Greece) στα Αντίψαρα, Σκύρο, και  στην βραχονησίδα Καλόγεροι, στην οποία περιοχή, η Ελλάδα ασκεί πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία. Με την ενέργεια της αυτή η Τουρκία παραβιάζει σε βάρος της Ελλάδας το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας και συνιστά εχθρική ενέργεια. Και τούτο γιατί παραβιάζει το άρθρο 2.4 του Καταστατικού του ΟΗΕ και το άρθρο 3 της Σύμβασης του Σικάγο του ICAO, που απαγορεύουν σε μια χώρα να προβαίνει σε ενέργειες κατά της κυριαρχίας άλλης χώρας. Παραβιάζει ακόμα τη Συνθήκη της Λωζάννης ( άρθρα 12 και16) που ορίζουν ότι η Τουρκία αποδέχεται ότι δεν έχει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα πέρα και εξω από τα 3νμ από τις τουρκικές ακτές.
  • Μολονότι η Τουρκία αμφισβητεί στην  πράξη και μάλιστα με πυρά την ελληνική κυριαρχία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να αποκρύψει το θέμα αυτό από τη δημοσιότητα και κυρίως να μην το συμπεριλάβει στο  ΚΥΣΕΑ. Ενώ όφειλε  να ενημερώσει την ελληνική κοινή γνώμη και να προασπίσει την ελληνική κυριαρχία και να στείλει την Τουρκία «στον εισαγγελέα», δηλαδή να την καταγγείλει στον ΟΗΕ και τον ΙCΑΟ. Ωστόσο ουδέν έπραξε με αποτέλεσμα τα νόμιμα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα να τείνουν να μετατραπούν σε τουρκικά κεκτημένα. Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά οι τουρκικές επιχειρήσεις ASFAO λαμβάνουν χώρα 8νμ δυτικά του 25ου μεσημβρινού (μέση του Αιγαίου) όπως φαίνεται η περιοχή στο χάρτη με κόκκινο χρώμα.
  • Οι τουρκικές επιχειρήσεις ΑSFΑΟ εκτελούνται Ιούλιο και Αύγουστο και μάλιστα ανήμερα του 15Αύγουστου. Τα ΜΟU Παπούλια- Γιλμάζ και Μπακογιάννη- Γκιούλ απαγορεύουν τέτοιας μορφής στρατιωτικές επιχειρήσεις ( ΑSFΑΟ) από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου και τις κύριες θρησκευτικές και εθνικές εορτές με σεβασμό της κυριαρχίας αμφοτέρων.
  • Με την ενέργεια της αυτή η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα το ΜΟU σε βάρος της Ελλάδας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνον να μην καταγγέλλει το ΜΟU, αλλά ούτε καν να προβαίνει σε διαμαρτυρία ή διάβημα προς την Τουρκία με αποτελεσμα η ελληνική κυριαρχία να πηγαίνει στα άχρηστα.

Για την περιοχή AAR  στην τουρκική επικράτεια, η Τουρκία έχει εκδώσει ΝΟΤΑΜ για τις ίδιες ημερομηνίες και ώρες που εκτελούνται οι τουρκικές επιχειρήσεις ΑSFΑΟ με πυρά στο Κεντρικό Αιγαίο. Αυτό συνεπάγεται ότι η Τουρκία μπορεί να εκτελεί εντατικές και παρατεταμένες επιχειρήσεις σε βάρος της Ελλάδας, διότι ουσιαστικά και επιχειρησιακά τετραπλασιάζει την αεροπορική ισχύ των τουρκικών F-16. Kαι τούτο διότι τα F-16 από τα αεροδρόμια BALIKESHIR και BADIRMA θα μπορούν να επιχειρούν στο Αιγαίο είτε σε ρόλο αναχαίτησης είτε βομβαρδισμού και να πηγαίνουν στη συνέχεια στην περιοχή AAR που θα τα περιμένουν τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού KC- 135 για να τα ανεφοδιάζουν και να ξαναπηγαίνουν στο Αιγαίο.

Μια λεπτομέρεια στρατηγικής και επικίνδυνης σημασίας είναι ότι οι ημερομηνίες της ΝΑVΤΕΧ που είχε εκδώσει η Τουρκία για έρευνες στην Αν. Μεσόγειο από το Ορούτς Ρεϊς, δηλαδή μέχρι τις 2 Αυγούστου εμπεριέχονται στις ημερομηνίες των τουρκικών επιχειρήσεων ΑSFΑΟ στο Κεντρικό Αιγαίο, που είναι από τις 20 Ιουλίου εως τις 31 Αυγούστου.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η Τουρκία έχει μεθοδεύσει να παρασύρει την ισχύ των ΕΔ ( ΠΝ και ΠΑ) στην Αν. Μεσόγειο  για το Όρους Ρέις και σε περίπτωση θερμού επεισοδίου να αρχίσει επιθετικές ενέργειες στο Κεντρικό Αιγαίο (περιοχή ΑSFΑΟ) για προσπάθεια κατάληψης νήσου ή βραχονησίδας.

Δηλαδή προσπαθεί να πετύχει τη διάσπαση των ελληνικών ΕΔ.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr