Home Greek News «Μη γράψεις ότι ευθύνεται ο δήμαρχος, ή η Δούρου…ο καθένας». Ο διάλογος της συγκάλυψης και οι απειλές για το Μάτι. Παρέμβαση εισαγγελέα

«Μη γράψεις ότι ευθύνεται ο δήμαρχος, ή η Δούρου…ο καθένας». Ο διάλογος της συγκάλυψης και οι απειλές για το Μάτι. Παρέμβαση εισαγγελέα

by _
0 comment 38 views

Φωτιά στο Μάτι: Ο διάλογος της συγκάλυψης και οι απειλές – «Δεν με αγγίζει τίποτα εμένα, κράτα το στόμα σου κλειστό»

 Upd: 

Διαβάστε όλες τις «οδηγίες» και τις απειλές του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλου (δεξιά) στον εμπειρογνώμονα Δ. Λιότσιο (αριστερά)   – Έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας, μήνυση και από τον εμπειρογνώμονα – Σκέψεις για ανάθεση της υπόθεσης σε ειδικό εφέτη ανακριτή- Εξωδικο της Γεροβασίλη στην Καθημερινή!

Οργή, θυμό, αγανάκτηση και αποτροπιασμό προκαλούν όλα όσα ακούγονται να λέειστον εμπειρογνόμωνα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιο που είχε αναλάβει το έργο της διερεύνησης των αιτιών της φωτιάς στο Μάτι, ο τότε αρχηγός του σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, διατάχθηκε έρευνα από τον εισαγγελέα, μετά τις αποκαλύψεις για την επιχείρηση συγκάλυψης, ενώ μήνυση υπέβαλε και ο εμπεισογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος.  Μάλιστα, υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων για την επιχείρηση συγκάλυψης, υπάρχουν σκέψεις για να ανατεθεί η υπόθεση σε ειδικό εφέτη ανακριτή, αίτημα που δεν είχε ευδοκιμήσει στο παρελθόν.

Ο κ. Ματθαιόπουλος χρησιμοποιώντας αγοραίο ύφος απειλεί ανοιχτά, στον διάλογο που έχει καταγράψει ο κ. Λιότσιος, προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες για τη φωτιά που προκάλεσε τον θάνατο 102 ανθρώπων το 2018.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής τον Σεπτέμβριο του 2018 που έχει καταγραφεί ο διάλογος, απειλεί τον πυραγό στον βαθμό εμπειρογνώμονα με αγωγές και μηνύσεις, με δυσμενή μετάθεση, με το συνταξιοδοτικό του, ακόμα και με άρνηση αποστολής εναέριων μέσων σε μελλοντική φωτιά στην οποία ο κ. Λιότσιος θα ήταν υπεύθυνος για την αντιμετώπισή της επικαλούμενος ως… παράδειγμα την καταστροφή των Κυθήρων το 2017.

Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος χρησιμοποιεί τη λέξη «παιχνίδι» μιλώντας για υποθέσεις που έχουν κοστίσει την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

«Θα τα βάλεις με το Δασαρχείο, θα σ’ ανοίξει τον κώλο. Θα τα βάλεις με τη Δούρου, θα σ’ ανοίξει τα καπούλια. Μόλις κατηγορηθούμε, θα βάλουμε τρεις δικηγόρους όπως κάναμε το 2000 επί Γκουρμπάτση. Κατηγορείσαι, κατηγορείσαι, κατηγορείσαι. Και το μεμωνομένο μέτα. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα» ακούγεται να λέει με ύφος που δεν θυμίζει αξιωματικό, πολύ περισσότερο επικεφαλής ενός σώματος.

Σε άλλο σημείο, δε, επισημαίνει την «οδηγία» που έλαβε από την «Υπουργό»: «Μην γράψεις πουθενά σου λέω, ότι προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους σου. Η Υπουργός αυτό μου’ πε. Κάλεσέ τον, μου λέει, και πες του το. Μην γράψει ότι ευθύνεται ο Δήμαρχος ή η Δούρου, ο καθένας. Ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο».

Η Όλγα Γεροβασίλη, μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας επέδωσε στην εφημερίδα Καθημερινή εξώδικό της για το χθεσινό δημοσίευμα στο οποίο εμπεριέχονταν συκοφαντικές, ψευδείς, δυσφημιστικες  και σε κάθε περίπτωση παράνομες αναφορές στο πρόσωπο της.  «Αν δεν υπάρξει επανόρθωση και ανάκληση του δημοσιεύματος θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα όπως ο νόμος ορίζει» γράφει η κυρία Γεροβασίλη στην ανακοίνωση που εξέδωσε προσθέτοντας ότι «σε λίγη ώρα θα κατατεθεί μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας καθώς και κατά παντός υπευθύνου».

Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο:

Διαβάστε τον απομαγνητοφωνημένο διάλογο:

«Κλήθηκα σε ανώτατο επίπεδο και μου λένε,”ο κύριος Λιότσιος;”. Λέω εντάξει θα βοηθήσει. “Τι θα βοηθήσει; Εδώ καταφέρεται και κάνει κρίσεις ανωτέρων. Με ποιο δικαίωμα; Ο κ. Λιότσιος πρέπει να φτιάξει ένα πόρισμα για τη φωτιά κι όχι μες από το πόρισμα να φαίνεται ποιος φταίει, αν φταίει ο Ματθαιόπουλος, ο Τερζούδης, ο άλλος, ο άλλος”. Εγώ δεν σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε…» ξεκινά το ηχητικό ντοκουμέντο με τις «οδηγίες» Ματθαιόπουλου από τις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Και οι νουθεσίες συνεχίζονται ως εξής:

«Πέντε πραγματάκια γράψε με την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή τα στοιχεία στ’ α… σου. Δεν πρόκειται να σου πει ο Εισαγγελέας τίποτα. Αυτα΄είχα, αυτά έβαλα, αυτά βρήκα. Σου είπα. Άνεμοι, καύσιμη ύλη, μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη».

«Τα γράφω αυτά, τα γράφω…» προσπαθεί ο κ. Λιότσιος να παρέμβει με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο να συνεχίζει ακάθεκτος:

«Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα στη μια ώρα που έφυγε από εκεί με την ταχύτητα και το πυροθερμικό φορτίο..

«Όλα αυτά τα γράφω, όλα αυτά» λέει ο εμπειρογνώμονας με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής να επιμένει ξεκινώντας τις απειλές:

«Τι είναι ο εισαγγελέας; Τώρα είναι, αύριο έφυγε. Και θα φύγει ο Ζαγοραίος, θα πάει πιο ψηλά. Θα μπει άλλος. Ποιος σε είδες ποιος σε ξέρει. Μην το βλέπεις τώρα εκεί που είσαι… Και αυτά τα λεφτά που θα πάρεις κι αν θα τα πάρεις» – «Ποια λεφτά μωρέ; για τα λεφτά είναι;» προσπαθεί να εξηγήσει ο κ. Λιότσιος – «θα τα χαλάσεις μετά στον δικό σου δικηγόρο. Θα θες τρεις δικηγόρους μετά, στο λέω. Θα κάθεσαι εκει στο Ακροατήριο και θα σου πει “κύριε Πραγματογνώμονα για ελάτε”. Μετά θα σε πάρει ο δικηγόρος του Τερζούδη, θα σε πάρει ο δικηγόρος του Ματθαιόπουλου και θα στο κάνει το κωλάκι τόσο».

Συνεχίζοντας με τον ίδιο απειλητικό τόνο ο κ. Ματθαιόπουλος λέει στη συνέχεια με αγοραίο ύφος:

«Μην με αναμίξεις πουθενά. Τελείως φιλικά στο είπα 50 φορές, συμβουλευτικά να σε σώσω. Θα τα βάλεις με το Δασαρχείο, θα σ’ ανοίξει τον κώλο. Θα τα βάλεις με τη Δούρου, θα σ’ ανοίξει τα καπούλια. Μόλις κατηγορηθούμε, θα βάλουμε τρεις δικηγόρους όπως κάναμε το 2000 επί Γκουρμπάτση. Κατηγορείσαι, κατηγορείσαι, κατηγορείσαι. Και το μεμωνομένο μέτα. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα».

«Και ποιες γνώσεις εσύ έχεις να πεις ότι το αυτοκίνητο άργησε ή το αυτοκίνητο engage και τα λοιπά;» συνεχίζει την επίθεση ο Βασίλης Ματθαιόπουλος με τον Δημήτρη Λιότσιο να απαντά «σύμφωνα με τα χαρτιά που πήρα. Δεν σου λέω…» για να ακολουθήσει νέα επίθεση από τον προϊστάμενό του: «Τι θα πει; Τ’ αποδεικνύεις; Εάν εγώ έχω άλλα χαρτιά από πίσω; Εγώ απλά στα λέω, έχεις το χρόνο, κάτσε συμβουλέψου αλλά μην ξεχνάς αυτό που έλεγε ο Ματθαιόπουλος χρόνια, “σήμερα εμού, αύριο εσού, ουδέποτε κανενός”».

«Πέντε αράδες, πέντε λέξεις, πέντε αυτά και δώσ’ το. Κάποιοι μπορεί να πάρουν την πίτα κι εσύ θα πάρει την π...» συνεχίζει ο κ. Ματθαιόπουλος με αγοραίο ύφος.

«Έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα. Το 2007 στον Πύργο φάγανε και τα λεφτά που είχε μαζέψει ο κόσμος και μοίρασαν και τις αποζημιώσεις μετά. Εισαγγελείς, δικηγόροι… Αυτή η υπόθεση δεν κλείνει εύκολα. Θα κλείσει σε 6-7 χρόνια. Που θα πηγαίνεις το πρωί στο δικαστήριο και μετά θα σου πούνε έλα για υπηρεσία βραδινή. Και θα ‘χεις μια μεταθεσούλα για Σάμο ή Κω» συνεχίζει τις απειλές ο κ. Ματθαιόπουλος.

«Να πάω να παραιτηθώ; Βολεύειε έτσι καλύτερα τουλάχιστον;» ακούγεται ο κ. Λιότσιος.

«Δεν ξέρω. Για μένα να γράψει όσο πιο εύκολα πράγματα. Ξέρει ο εισαγγελέας τι έχεις ζητήσει;» ερωτά ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής με τον κ. Λιότσιο να απαντά «τα περισσότερα έχουν γίνει κοινοποίηση κι εκεί».

«Κοιτα ποιά έχουν και ποια δεν έχουν. Και θάψ’τα. Με ηρεμία. Δεν χρειάζεται πανικός. Έτσι όπως είναι τώρα είναι προτιμότερο να ήσουνα στη φωτιά παρά με αυτή την υπόθεση που έχεις αναλάβει. Γιατί στη φωτιά δεν θα σου ρίχνανε καμία κατηγορία. “Έκανα ό,τι μπορούσα. Ήμουν στο κέντρο παρουσία των υπουργών. (Στα μέτωπα) δεν πήγα γιατί μου είπαν να μην πάω. Ό,τι μπορούσα ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας πυροσβέστης το έκανα”» συνεχίζει τις οδηγίες ο κ. Ματθαιόπουλος παρουσιάζοντας και μέρος της υπερασπιστικής του γραμμής.

«Δεν μ’ αγγίζει τίποτα εμένα. Κράτα το στόμα σου κλειστό, όλα διαρρέουν» προσθέτει ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής.

«Μήπως κάνω την αίτηση “πιθανόν προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους μου; Εγώ δεν μπορώ. Με έχει γ… αυτή η υπόθεση εμένα» ρωτά ο κ. Λιότσιος.

«Από πού κρίνεις εσύ πως προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους σου;Από πού, από πού; Πες ότι προκύπτει ευθύνη για τον Ματθαιόπουλο. Μετά σ΄έσκισα εγώ το ξέρεις; Σ’ έσκισα. Ρώτα ένα δικηγόρο. Πες ,δεν μπορώ να διεκπεραιώσω την υπόθεση κλπ κλπ γιατί… Αλλά μην γράψεις πουθενά σου λέω ότι προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους σου. Εγώ γι’ αυτό σε κάλεσα εδώ» συνεχίζει τις απειλές ο κ. Ματθαιόπουλος αναφερόμενος στη συνέχεια στην υπουργό Όλγα Γεροβασίλη.

«Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον μου λέει και πες του το. Μην γράψει ότι είναι ευθύνες για ανωτέρους. Και μην γράψει ότι ευθύνεται ο Δήμαρχος ή η Δούρου, ο καθένας. Ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο. Εγώ στα είπα. Γιατί, στο λέω έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από επάνω χωρίς να το θέλω εγώ, έτσι; Θα πούνε στη Σάμο. Ποιος είναι; Ναι. Και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια» συνεχίζει τις απειλές ο κ. Ματθαιόπουλος

«Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο (σ.σ. αρχηγό της Πυροσβεστικής)-Βασιλειάδη (σ.σ. υπαρχηγό της Πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρις εναέρια και στη Μάνη χωρις εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στις εισαγγελίες του Γυθείου και του Πειραιά»

«Το παιχνίδι παίζεται» καταλήγει ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Έρευνα για τις αποκαλύψεις διέταξε ο εισαγγελέας

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» για τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη και πολιτική θύελλα.

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξη προκαταρκτική εξέταση για το περιεχόμενο του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος, ενώ παράλληλα ο καταγγέλων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε και μήνυση στην Εισαγγελία λεπτομερώς αναφέροντας τα διαδραματισθέντα και τις πιέσεις που δέχθηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι περιγράφοντας ως διαπραχθέντα αδικήματα, την απόπειρα παράνομης βίας και την παράβαση καθήκοντος.

Η μήνυση του θα αποτελέσει το έναυσμα της εισαγγελικής έρευνας η οποία ήδη ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Αντωναράκο.

Παράλληλα ο ανακριτής που χειρίζεται το φάκελο για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς (αυτοδιοικητικούς παράγοντες και στελέχη τότε της Πυροςβεστικής, Πολιτικής Προσταςίας και λοιπά) έχει ολοκληρώσει την ανάκριση και έχει στείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στους εμπλεκόμενους ξεκινώντας από τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Πάντως η δικαιοςύνη για την απόδοση ευθυνών για τους 102 νεκρούς στο Μάτι μετά από δύο χρόνια μόλις τώρα έφθασε στην ολοκλήρωση της ανάκρισης ενώ η προσπάθεια που είχε εκδηλωθεί σε υψηλό δικαστικό επίπεδο για σύγκλιση της Ολομέλειας των Εφετών και ανάθεση των ερευνών σε εφέτη ανακριτή λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης, δυστυχώς, δεν προχώρησε καθώς το σχετικό αίτημα απορρίφθηκε.

Τότε πριν από οκτώ μήνες, ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση είχε διαβεβαιώσει πως τελείωνε την ανάκριση, η οποία ακόμα δεν έχει τελειώσει και επιπλέον πριν από λίγο καιρό απέστειλε αίτημα για δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά χαμηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής για έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο το οποίο όμως απορρίφθηκε από την Εισαγγελία, καθώς δεν προέκυπτε δόλος των πυροσβεστών.

Βορίδης: Να διερευνηθούν από τη Βουλή

«Τρομερά, απίστευτα και αδιανόητα» χαρακτήρισε τα σοκαριστικά στοιχεία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και δικηγόρος, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον Θέμα 104,6 και τους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το πρώτο ζήτημα που προκύπτει από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις είναι «μια αποτρόπαιη ιστορίας σε ηθικό επίπεδο, όταν έχεις 102 νεκρούς, τραυματίες και εκατοντάδες καταστραμμένες οικίες». Ερωτηθείς για το αν και κατά πόσον προκύπτουν έκνομες πράξεις για τον πρώην επικεφαλής του Σώματος, ο κ. Βορίδης τόνισε πως «προκύπτουν κακουργηματικές πράξεις, δηλαδή κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος» με τον υπουργό να σημειώνει ότι πρέπει να ελεγχθεί ο πρώην αρχηγός, ενώ «το τρίτο ζήτημα που πρέπει να ελεγχθεί, είναι αν αυτά που λέγονται για την πολιτική ηγεσία είναι αληθή», εξήγησε ο κ. Βορίδης.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο ύπαρξης δόλου, «η συγκάλυψη είναι κάτι που γίνεται μετά την τέλεση του εγκλήματος. Κάνανε, ό,τι κάνανε, κρίθηκε ως αμελής συμπεριφορά» σημείωσε ο υπουργός, «εάν όμως δεν έχω στείλει τα αεροπλάνα, όπως ισχυρίζεται ο Ματθαιόπουλος, ενώ υπήρχαν τα αεροπλάνα με σκοπό να επιδεινωθεί η φωτιά, εδώ έχω ενδεχόμενο δόλο και όλα γίνονται κακούργημα» εξήγησε ο κ. Βορίδης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «αυτονόητη υποχρέωση της δικαιοσύνης να ψάξει εις βάθος τους ισχυρισμούς Ματθαιόπουλου», αλλά και «υποχρέωση του Κοινοβουλίου».

Πρόεδρος αξιωματικών πυροσβεστικής: Δεν πίστευα στα αυτιά μου

«Και εγώ δεν πίστευα ούτε στα μάτια μου, ούτε στα αυτιά μου», τόνισε ο Γιώργος Βιντζηλαίος, Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, μιλώντας στο «Θέμα 104,6» και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, με φόντο τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής».

«Ξέρετε κάτι, οι Έλληνες πυροσβέστες όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποδείξει -εκτός από την όποια αποτελεσματικότητα που μπορούμε να έχουμε στην καθημερινότητά μας – έχουν αποδείξει ότι αγωνιζόμαστε για τις ζωές των ανθρώπων, για το κοινό καλό. Αγωνιζόμαστε για τον συνάνθρωπό μας. Αγωνιζόμαστε εκεί που όλοι φεύγουν», περιέγραψε ο κ. Βιντζηλαίος, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, γιατί δίνουμε και τη ζωή μας, έχουμε εκατόμβες νεκρών».

Ερωτηθείς, ωστόσο, για τις σοκαριστικές αποκαλύψεις, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος απάντησε πως «δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά για ποιο λόγο έγινε ό,τι έγινε από τη στιγμή που υπάρχει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, από τη στιγμή που υπάρχουν όλα τα στοιχεία» και πρόσθεσε «δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο γίνανε όλα αυτά. Είμαι εξοργισμένος με αυτές τις πρακτικές».

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr