Home ΔΙΕΘΝΗ Οι Τούρκοι “ξεπουλάνε” τους S-400; Αιφνιδιαστική πρόταση αγοράς από τις ΗΠΑ

Οι Τούρκοι “ξεπουλάνε” τους S-400; Αιφνιδιαστική πρόταση αγοράς από τις ΗΠΑ

by _
0 comment 29 views

Κόσμος 

 Ενημερώθηκε στις: 

Οι Τούρκοι “ξεπουλάνε” τους S-400; Αιφνιδιαστική πρόταση αγοράς από τις ΗΠΑ


Φαίνεται πως η Ουάσινγκτον κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην υποβαθμιστούν οριστικά οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, προτείνοντας ένα σενάριο με σημαντικά πλεονεκτήματα για τους Αμερικανούς.

Στην περίπτωση αγοράς των S-400 από τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τα ρωσικά οπλικά συστήματα σε ένα σημαντικό βαθμό και παράλληλα να ολοκληρώσουν την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Φυσικά όλα αυτά εξαρτώνται από το Κρεμλίνο, καθώς η μεταπώληση σε τρίτους ρωσικών οπλικών συστημάτων απαιτεί και την έγκριση της Μόσχας. Η ρωσική αντίδραση λοιπόν σε αυτή την πρόταση θα είναι καθοριστική, ενώ θα αποκαλύπτει και πολλά για την ποιότητα των συστημάτων που πούλησαν στους Τούρκους.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αγοράσουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, σύμφωνα με τη νομοθεσία που προτάθηκε στη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα. Η πρόταση είναι μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σχετικά με τα F-35 και τα ρωσικά όπλα.

Ο Γερουσιαστής John Thune, πρότεινε μια τροποποίηση του νόμου περί εθνικής άμυνας του 2021 που θα επέτρεπε την αγορά, μέσω του Νόμου Προμήθειας Πυραύλων των ΗΠΑ (NDAA). Όλα αυτά ένα χρόνο μετά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, επειδή έλαβε τους S-400 σε μια συμφωνία 2,5 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Jim Risch, εισήγαγε μια τροπολογία που θα υιοθετούσε μια πιο αυστηρή στάση, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση Τραμπ να εφαρμόσει κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία εντός 30 ημερών από την περάτωση της NDAA. Ο Risch επικρίνει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κατηγόρησε για κακή πίστη στις σχέσεις με τις ΗΠΑ για τους S-400.

Σύμφωνα με το νόμο Countering America’s Adversaries Through Sanctions, ή CAATSA, που ψηφίστηκε το 2017, κάθε έθνος που προμηθεύεται ένα σημαντικό αμυντικό όπλο από τη Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει μεγάλες κυρώσεις.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την αγορά, αλλά παραμένει ένα κρίσιμο σημείο στη σχέση. Ο Ερντογάν αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σύστημα, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον ότι οι S-400 θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα F-35.

Ο Thune και ο Risch είναι και οι δύο γερουσιαστές με επιρροή, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι τροπολογίες τους θα ληφθούν υπόψη, ή ότι θα συμπεριληφθούν στο μαζικό NDAA – ή, εάν εγκριθούν στο νομοσχέδιο της Γερουσίας, ότι θα επιβιώσουν από τις διαπραγματεύσεις με το Σώμα.

Το σχέδιο εξουσιοδότησης της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας περιέχει ήδη κάποια λεγόμενα που αφορούν την Τουρκία και το πρόγραμμα F-35. Συγκεκριμένα, δίνει στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ την εξουσία να αποδέχεται, να λειτουργήσει ή ακόμα και να τροποποιήσει τα έξι συμβατικά μοντέλα απογείωσης και προσγείωσης F-35A που κατασκευάστηκαν από την Lockheed Martin για την Τουρκία, αλλά ποτέ δεν παραδόθηκαν επίσημα.

Τα μέλη της Γερουσίας συνήθως καταγράφουν συμφωνίες για μη αμφιλεγόμενες τροπολογίες, αλλά η διαδικασία τροποποίησης συχνά καταρρέει προτού πολλές από τις εκατοντάδες των προτεινόμενων τροποποιήσεων λάβουν έγκριση.

Τον τελικό λόγο, σύμφωνα με το sputnik, θα τον έχει η Ρωσία καθώς για την εξαγωγή των οπλικών της συστημάτων από τρίτη χώρα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει το Κρεμλίνο.

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6949703_oi-toyrkoi-xepoylane-toys-s-400-aifnidiastiki-protasi-agoras-apo-tis-ipa

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr