Home ΔΙΕΘΝΗ Λιβύη: Ετοιμάζουν αντεπίθεση διαρκείας LNA, Αίγυπτος & ΗΑΕ

Λιβύη: Ετοιμάζουν αντεπίθεση διαρκείας LNA, Αίγυπτος & ΗΑΕ

by _
0 comment 196 views

Ένοπλες Συρράξεις 

 Ενημερώθηκε στις: 

Λιβύη: Ετοιμάζουν αντεπίθεση διαρκείας LNA, Αίγυπτος & ΗΑΕ


Οδεύουμε προς μια μετωπική σύγκρουση Τούρκων-GNA και Αιγυπτίων στη Σύρτη, η οποία έχει αναδειχθεί σε “κλειδί” όλων των πραγματικά επικίνδυνων επερχόμενων εξελίξεων.

Σύμφωνα με Αιγύπτιους αναλυτές, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και ορισμένοι σύμμαχοι του Χαφτάρ, σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση της Λιβύης μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Θα πρόκειται για μια αντεπίθεση διαρκείας με την ευρεία χρήση μαχητικών αεροσκαφών όπως τα MIG-29 και τα Su-24, τα οποία θα κονιορτοποιήσουν κάθε συγκέντρωση τουρκικών δυνάμεων και GNA στο έδαφος.

Εκτιμάται ότι αυτή η επίθεση θα έχει δύο άξονες, έναν από το παραλιακό μέτωπο και έναν προς προς τα ΝΔ με κατεύθυνση την Τρίπολη έχοντας ως στόχο την ταχεία εξάλειψη κάθε αντίστασης.

Οι ΗΠΑ την ίδια στιγμή φέρονται να εισέρχονται πλέον δυναμικά στην εξίσωση του λιβυκού πολέμου, μετά την επίσκεψη Αμερικανού ανωτάτου αξιωματικού στην Τρίπολη, και αυτό ίσως αναγκάσει τη Μόσχα να επέμβει υπό τύπου “Συρίας” τελικά, σε μια προσπάθεια να μοιραστεί η χώρα αυτή στα “δύο”.

Η Τουρκία και ο Ερντογάν που δεν έχει φραγμούς και νομίζει ότι έχει τη δυνατότητα να υφαρπάξει τα λιβυκά τερματικά του πετρελαίου και να δημιουργήσει όσες στρατιωτικές βάσεις θέλει στη χώρα, κινείται ήδη κατά της Σύρτης με ισχυρές δυνάμεις και μέσα.

Πάνω από 10.000 τζιχαντιστές της Τουρκίας στη Λιβύη

Σύντομα δε,1.800 μισθοφόροι τους οποίους η Τουρκία προετοιμάζει για την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), θα σταλούν στη Λιβύη, αναφέρουν ξένα ΜΜΕ επικαλούμενα το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα [SOHR].

Στις 25 Μαΐου μια νέα ομάδα 500 Σύριων μισθοφόρων έφτασε στη Λιβύη με την υποστήριξη της Τουρκίας. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των μισθοφόρων που έφτασαν στη Λιβύη αυξήθηκε σε 10.100, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας μη Σύριων, ενώ περίπου 3.400 έφτασαν στην Τουρκία για να παρακολουθήσουν μαθήματα κατάρτισης.

Το SOHR σημείωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων σκοπεύει να εγκαταλείψει την Λιβύη με την πρώτη ευκαιρία, κινούμενος προς την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι γνωστό ότι οι απώλειες στις μάχες από τη GNA έφτασαν τα 400 άτομα, ο ίδιος αριθμός μαχητών επέλεξε να δραπετεύσει. Επί του παρόντος, όλο και περισσότερες αιματηρές μάχες ξεδιπλώνονται στη Βόρεια Αφρική.

Οι δύο πλευρές, GNA και LNA έχουν απώλειες τόσο σε θωρακισμένα οχήματα όσο και προσωπικό.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η Τουρκία έχει μεταφέρει άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina στην Λιβύη. Αρκετές πηγές ισχυρίστηκαν ότι στο προάστιο της πρωτεύουσας Τρίπολης, Ταρχούνα, εμφανίστηκαν άρματα M-60A1, ενώ σε φωτογραφίες εντοπίστηκαν και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα της Άγκυρας.

Φυσικά, τα άρματα μάχης είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας,ωστόσο, στις συνθήκες του πολέμου της Λιβύης, όπου χρησιμοποιούνται άρματα μάχης T-55, T-62 και T-72, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία στο πεδίο της μάχης.

Όπως και να έχει η Τουρκία φαίνεται ότι δεν κάνει πίσω για Σύρτη και Αλ Τζούφρα, ενώ η Αίγυπτος κατανοεί ότι αν δεν κινηθεί τώρα στρατιωτικά, θα αντιμετωπίσει την επέκταση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πολύ γρήγορα στο εσωτερικό της.

Επιμένουμε όμως ότι το “κλειδί” των εξελίξεων το κρατούν ΗΠΑ-Ρωσία οι οποίες δεν έχουν συμφωνήσει σε τίποτα αφήνοντας “ορθάνοικτες πύλες” στον αχόρταγο Ερντογάν και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο όχι μόνο για τη Λιβύη αλλά και για ολόκληρη την Α.Μεσόγειο.

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/6948213_libyi-etoimazoyn-antepithesi-diarkeias-lna-aigyptos-iae

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr