Home Greek News Λιβυκός «πόλεμος» με Ερντογάν, Γαλλία, Τραμπ και… Μπόλτον

Λιβυκός «πόλεμος» με Ερντογάν, Γαλλία, Τραμπ και… Μπόλτον

by _
0 comment 178 views

Λιβυκός «πόλεμος» με Ερντογάν, Γαλλία, Τραμπ και… Μπόλτον

Βασίλης Δαλιάνης

Εκνευρισμός στο Παρίσι από τον πολιτικό και στρατιωτικό ακτιβισμό της Άγκυρας – Η παρενόχληση της γαλλικής φρεγάτας από τουρκικά πλοία και η «συμμαχία» Τραμπ-Ερντογάν

Αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τα περισσότερα κράτη – μέλη της και κυρίως η Γαλλία και η Ελλάδα, κατανοούν ολοένα και περισσότερο ότι τα δεδομένα στη συμμαχία ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού που όρισε και καθόρισε την εξωτερική αλλά και εσωτερική πολιτική σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα τελευταία 70 χρόνια, έχουν αλλάξει άρδην.

Ο πολιτικός και στρατιωτικός ακτιβισμός της Τουρκίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο Παρίσι και προβληματισμό στις Βρυξέλλες, καθώς οι κινήσεις της Άγκυρας δεν σταμάτησαν μόνο στη Συρία, τη Λιβύη, την αγορά των S-400 και την εισβολή στο Β. Ιράκ, αλλά προχώρησαν και σε παρενοχλήσεις ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων και συγκεκριμένα γαλλικών και ελληνικών. Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για την εθνική ασφάλεια, Τζον Μπόλτον στο υπό δημοσίευση βιβλίο του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Τουρκίαςέχουν συμμαχήσει για να τακτοποιήσουν τις «εκκρεμότητες» στην Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, απαξιώνοντας τους συμμάχους τους στην ΕΕ.

Παρόλο που στην εποχή του κορωνοϊού οι συσκέψεις υπουργών και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης είναι συνήθως άτονες έως βαρετές, η «συνάντηση» των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουνίου, μέσω τηλεδιάσκεψης αποτέλεσε την εξαίρεση του κανόνα. Ο λόγος ήταν ότι η Τουρκία κατάφερε για μια ακόμα φορά να «δηλητηριάσει τη σύσκεψη», σύμφωνα με συμμετέχοντα σε αυτήν.

Παρόλο που η ημερήσια διάταξη της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ήταν σχεδόν… «κλασική», η Φλοράνς Παρλί, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας τηλεφώνησε στον Γενικό Γραμματέα του βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ για να του αναφέρει σε «έντονο τόνο», ένα απίστευτο συμβάν. Στις 10 Ιουνίου η φρεγάτα Courbet του γαλλικού πολεμικού ναυτικού που συμμετέχει στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην ανατολική Μεσόγειο «παρενοχλήθηκε» από φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όταν προσπάθησε να ελέγξει φορτηγό πλοίο που έπλεε ανοιχτά της Λιβύης. Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές τα τουρκικά πολεμικά πλοία απείλησαν ανοικτά τη γαλλική φρεγάτα, με αποτέλεσμα το Παρίσι να εξοργιστεί. Την ίδια περίπου περίοδο ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας εντοπίστηκε από πολεμικά της ναυτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ (MARCOM) και ευρωπαϊκά πολεμικά που συμμετέχουν στην επιχείρηση IRINI της ΕΕ. Το συγκεκριμένο φορτηγό που συνοδευόταν από τουρκικές φρεγάτες, αρνήθηκε τον έλεγχο και τα τουρκικά πολεμικά απάντησαν στους Έλληνες και Γάλλους αξιωματικούς ότι «πρόκειται για πλοίο της βορειοατλαντικής συμμαχίας». Σύμφωνα μάλιστα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, οι Τούρκοι ναύτες έλαβαν θέσεις μάχης και τα πολεμικά έκαναν εξαιρετικά επικίνδυνους ελιγμούς.

Η οργισμένη Γαλλία, ο πρόεδρος της οποίας έχει χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ ως «εγκεφαλικά νεκρό», απευθύνθηκε στον Γενικό Γραμματέα του βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έχει επιλέξει να τηρήσει σιγήν ιχθύος αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους της Συμμαχίας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει «έρευνα» για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα όχι απλώς δεν έδρασε από μόνη της, αλλά αντίθετα οι πολιτικές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζονται πλήρως από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να σχεδιάσει την απόσυρση περίπου 10.000 Αμερικανών στρατιωτών που εδρεύουν στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γερμανία, ο κ. Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον Ντόναλντ Τραμπ συνεργασία στη Λιβύη και ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε θετικά, καθώς προσπαθεί να έχει πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη. «Λάβαμε οδηγίες να συνεργαστούμε» με τους Αμερικανούς ομολόγους μας, κάτι που είναι «σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή και το μέλλον της Λιβύης», είπε.

Οι δηλώσεις του γίνονται μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Λιβύη, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον επικεφαλής της Εθνικής Μυστικής Υπηρεσίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, είπε ότι τέτοια φαινόμενα απάνθρωπης συμπεριφοράς παρατηρούνται και στην Ευρώπη, φέρνοντας ως παράδειγμα τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία και τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατήγγειλε την Ευρώπη ότι κάνει τα στραβά μάτια σε άγριες συμπεριφορές στο όνομα της αλληλεγγύης. «Κι η Ελλάδα στα σύνορά μας είδατε πώς συμπεριφέρθηκε στους πρόσφυγες που ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα, πώς συμπεριφέρθηκε; Πέθαναν 3-4 άνθρωποι. Το είδατε».

Αποκαλύψεις στο βιβλίο του Μπόλτον: Ο Τραμπ αγνοούσε τον Μακρόν για χάρη του Ερντογάν

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Τζον Μπόλτον πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραπμ για την εθνική ασφάλεια ο πρόεδρος Τραμπ απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και επέτρεψε στην Τουρκία να αναλάβει τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος παρά τις προειδοποιήσεις από τη δική του κυβέρνηση και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr