Home Greek News Ιδού το ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ σχέδιο να πάμε στη Χάγη για την ΑΟΖ. Το ήθελαν ΟΛΟΙ πλήν Ερντογάν!

Ιδού το ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ σχέδιο να πάμε στη Χάγη για την ΑΟΖ. Το ήθελαν ΟΛΟΙ πλήν Ερντογάν!

by _
0 comment 297 views

Ιδού το ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ σχέδιο να πάμε στη Χάγη για την ΑΟΖ. Το ήθελαν όλοι…πλήν Ερντογάν που μετά από χρόνια…ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ γιατί το τάιμινγκ για αυτό είναι πλέον…ΤΕΛΕΙΟΣ για κάτι τέτοιο για την Τουρκία χάριν στον Κυριάκο Μητσοτάκη…!!!

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ της εν Αθήναις Αμερικανικής Πρεσβείας που εκθέτει ανεπανορθώτως ένα ευρύ φάσμα Ελλήνων πολιτικών για αυτό…!!!

ΟΛΟΙ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) ΑΠΟ ΤΙΟ 2006 ΚΑΙ ΜΕΤΑ…!!!

ΚΑΙ ΕΝΩ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΥΠΕΣΠΑΠΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΉ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΠΥΘΙΑ», ΕΙΧΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ Ο…ΙΔΙΟΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΘΕΜΑ…!!!….


ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:

  1. Μέτα τη κρίση στα Ίμια, ο Σημίτης εγκαινίασε μια προσέγγιση-“βήμα προς βήμα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποδεικνύοντας την ενδεχόμενη παραπομπή της ερώτησης για την υφαλοκρηπίδα στο ΔΔ

  2. Ο Γ. Παπανδρέου  συνέβαλε σε ένα μεγάλο βαθμό σε αυτό που πρωτοξεκίνησε ο Σημίτης. Στο πλαίσιο της πολιτικής επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε το Συμβούλιο της ΕΕ να ευλογήσει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι το 1999, ζωτώντας από το Συμβούλιο να παραπέμπει σημαντικές διαφορές στο ΔΔ και μετά…

  3. Η πρόταση του πρ. ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλου πυροδότησε εκ νέου με πάθος τη συζύτηση για το ΔΔ…

  4. Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, μετά από συνάντηση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη εκείνη την εποχή, έναν δεδηλωμένο σκεπτικό του ΔΔ, επιβεβαίωσε την παλιά θέση της Ελλάδας ότι το διεθνές δικαστήριο θα μπορούσε να είναι μια πλατφόρμα διαιτησίας αποκλειστικά για το θέμα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας. ΩΣΤΟΣΟ, ο τότε Πρωθυπουργός Καραμανλής δέχτηκε να συναντηθεί με τον Παπανδρέου στις  7 Ιουνίου για να συζητήσουν θέματα του Αιγαίου, και ο τότε ο Παναδρέου είχε αναφερθεί ως υποστηρικτής της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας βάσει διεθνούς συνθήκης προτού η Ελλάδα και η Τουρκία αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο ΔΔ…

  5. Οι Αμερικανοί στο παρακάτω απόρρητο σημειώνουν τα εξής σημαντικά: Τα περισσότερα ΜΜΕ ερμήνευσαν τις παρατηρήσεις του Παπανδρέου ως επέκταση αυτών των υδάτων στο όριο των 12 μιλίων – μια κίνηση που πιθανόν θα προκαλέσει έντονη αντίδραση από την Τουρκία (το τουρκικό κοινοβούλιο εξακολουθεί να θεωρεί επίσημα οποιαδήποτε τέτοια επέκταση ως “casus belli”). Οι πολιτικοί της Νέα Δημοκρατίας και τα μέσα υπέρ της ΝΔ καταδίκασαν τον Παπανδρέου για ανευθυνότητα. Υποστήριξαν ότι κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών του ως FM, δεν υποστήριξε ποτέ μια τέτοια ακραία θέση. Η άποψή μας είναι ότι ο Παπανδρέου, έχοντας επίγνωση της αναιμικής του στάσης στις δημοσκοπήσεις και στο κόμμα του, το έκανε για να ενισχύσει τη θέση του εμφανιζόμενος ῾σκληρός᾽ προς την Τουρκία. Τέλος σημείωσης. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί την πρόταση του Στεφανόπουλου να παραπεμφθούν όλες οι εκκρεμούσες αιγαιοπελαγικές διαμάχες στο διεθνές δικαστήριο, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Τουρκία δεν θα συμπορευφθεί με αυτό. Αυτό εἰπε η υπουργός Εξωτερικών Μπακογιάννη δήλωσε στον Πρέσβη κατά τη συνάντησή τους στις 5 Ιουνίου.


-Του ερευνητή – δημοσιογράφου Ιωάννη Κουντούρη | Λος Άντζελες | Βρείτε με και στα Social Media!: Facebook • Twitter • Instagram • LinkedIn • Youtube


Περιττόν να σας πω πόσα μεγάλα δημοσιεύματα έχουν γραφτεί τελευταίως για τη μεγάλη…ΖΗΜΙΑ θα πάθαινε η Ελλάδα μας αν προσφεύγαμε στη Χάγη με τους Τούρκους, κτλ. Και το να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο για κάτι το…ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ για εμάς τους Έλληνες είναι κάτι που θα έπρεπε να πυροδοτήσει…ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ στην Ελλάδα διότι…ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!!!

Και αν καταλάβετε τίποτε από αυτό το άρθρο, να καταλάβετε το εξής, ότι, εμείς, και ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ έχουμε οδηγήσει τον εαυτό μας σε αυτό σημείο με τους Τούρκους για τη Χάγη, όπως έχουμε κάνει στην περίπτωη άλλων μεγάλων εθνικών ζητημάτων εδώ και χρόνια, διότι αυτοί που μας εχουν κυβερνήσει από το 1974 και μετά, είναι ΟΛΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ…ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ και οι ψηφοφόροι τους…ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΡΟΟΡΙΖΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ…ΣΦΑΓΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ!!!

Πάμε όμως τώρα στο ακόλουθο απόρρητο υπόμνημα του του πρώην Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αποστολής της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα (2005-2008) Thomas Countryman, το οποίο υπόμνημα εκθέτει ανεπανόρθωτα ένα ευρύ φάσμα Ελλήνων πολιτικών (νυν και πρώην) για την ΜΕΓΑΛΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ της παραπομπής του θέματος της ΕΛΛΗΝΙΛΗΣ ΑΟΖ και ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΟΣ, με την…ΤΟΥΡΚΙΑ, στην…ΧΑΓΗ. Αυτό όμως που παρατηρούμε αμέσως εδώ είναι, ναι μεν ήταν ήδη γνωστόν τοις πάσι το συγκεκριμένο θέμα, ΑΛΛΑ δε, αυτό που ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ο ελληνικός λαός είναι αυτά διεμήφθησαν μεταξύ των Αμερικανών και των δικών μας πολιτικών…ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ για αυτό το θέμα και ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ της Πατρίδος μας• κάτι το οποίον θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα όλα όσα συντελούνται…ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ με κύριο υποκινητή τον ίδιον τον…ΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ


Τίτλος: ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ Δ.Δ. (GREECE-TURKEY AEGEAN DISPUTES: A SHORT RETROSPECTIVE ON THE ICJ OPTION)

Πηγή: https://wikileaks.org/plusd/cables/06ATHENS1475_a.html

Χαρακτηρίστηκε από τον: CDA TOM COUNTRYMAN ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ 1.4 (Β) ΚΑΙ (Δ) Ημερ. 2006 Ιουν. 8

1. Γ) ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Μετά την σύγκρουση των Ελλήνων και των Τούρκων στις 23 Μαΐου, οι δηλώσεις του πρώην Προέδρου Στεφανόπουλου να παραπεμπθοπυν όλες οι ελληνοτουρκικές διενέξεις στο Αιγαίο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης («ΔΔ» εφεξής• Αγγλιστί, ICJ, International Court of Justice) προκάλεσαν μίνι αναταραχή εδώ, αλλά στην πραγματικότητα δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε νέο.

Με την πάροδο των ετών, το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για τη μετάβαση στο ΔΔ έχει αποδυναμωθεί και εξαντληθεί, ανάλογα με το πως εξελισσόνταν οι σχέσεις με την Τουρκία. Ένα υψηλό σημείο αυτού επιτεύχθηκε το 1975, όταν η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να παραπέμψουν το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, αλλά τίποτα δεν προέκυψε από αυτό όταν η Τουρκία εδίστασε να επιληφθεί αυτού στη συνέχεια.

Στο πλαίσιο της πολιτικής επαναπροσέγγισης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε το Συμβούλιο της ΕΕ να ευλογήσει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι το 1999, με γλώσσα στην οποία το Συμβούλιο θα παραπέμπει σημαντικές διαφορές στο ΔΔ μέχρι το τέλος του 2004.

Ωστόσο, με την έλευση της προσεχούς κυβέρνησης Καραμανλή τον Μάριο του 2004, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την υλοποίησή αυτής της λεγόμενης “διαδικασίας του Ελσίνκι”.

Εάν η επιλογή του ΔΔ έχει κάποια χρησιμότητα για την κυβέρνηση της Ελλάδος, απομακρύνει τα αρνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης από την αποτυχία της να προχωρήσει ουσιαστικά στις συνεχιζόμενες αλλά και πεντανόστιμες διερευνητικές συνομιλίες του Αιγαίου με την Τουρκία. Αυτό κοστίζει ελάχιστα στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς η Υπουργός Εξωτερικών Μπακογιάννη μας είπε πρόσφατα ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν ήταν “πολύ μακριά” από το να συζητήσει το ΔΔ.

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΣ.

2. (U) Ο πρώην πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος πρόσφατα προκάλεσε μια μικρή αναστάτωση στα μέσα ενημέρωσης, προτείνοντας η Ελλάδα να επιλύσει όλες τις διαμάχες του με την Τουρκία, παραπέμποντάς τις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δημοσίευσε μια συνέχεια για την αρχική του πρόταση στις 4 Ιουνίου.

Υποστήριξε ότι, δεδομένου του αδιεξόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και των περιστατικών όπως η σύγκρουση στον αέρα ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στις 23 Μαΐου, η οποία οδήγησε στο θάνατο του Έλληνα πιλότου, η Ελλάδα πρέπει να «πάει σε ρίξη» με τη διπλωματική της παράδοση και να επιδιώξει λύση μέσω διεθνούς δικαστικής απόφασης.

Διαφορετικά, υποστήριξε, η κατάσταση στο Αιγαίο πρόκειται να επιδεινωθεί περαιτέρω, με την πιθανότητα αύξησης του πολέμου ανάλογα. Ο κ. Στεφανόπουλος είπε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρατεύσει την υποστήριξη των χωρών της ΕΕ και των χωρών εκτός Ευρώπης για να πιέσει την Τουρκία να αποδεχθεί την παραπομπή του ΔΔ.

3. (U) Η ιδέα της παραπομπής ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο στο ΔΔ δεν είναι καινούργια. Από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν περιόδους “προτάσεων της Χάγης” ανάλογα με τις κρίσεις και την άμπωτη και ροή των σχέσεων με την Τουρκία….Έλληνες πολιτικοί και διπλωμάτες, ωστόσο, παρέμειναν διχασμένοι για τη σοφία της μετάβασης στη Χάγη, ακόμη και για το μοναδικό θέμα της υφαλοκρηπίδος, που η Ελλάδα εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι είναι το μοναδικό εκκρεμές θέμα μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας στο Αιγαίο, το οποίο δεν έχει διευθετηθεί σαφώς στο διεθνές δίκαιο.

4. (SBU) Η επιλογή παραπομπής στο ΔΔ παρέμεινε εν εκκρεμότητι μέχρι την κρίση Ιμίων / Kardak τον Ιανουάριο του 1996. Με τους Τούρκους κομάντο που κατέλαβαν τις μεγαλύτερες από τις δύο βραχονησίδες Ιμίων για αρκετές ώρες, η διπλωματική παρέμβαση των ΗΠΑ εκτόνωσε την κατάσταση καλώντας την Ελλάδα και την Τουρκία να συμφωνήσουν σε μια φόρμουλα απεμπλοκής «χωρίς σημαίες, χωρίς πλοία, χωρίς στρατεύματα». Εντός μηνών από την κρίση, η οποία απέφυγε «στενά« έναν πόλεμο, η Τουρκία προωθούσε τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και ο Πρωθυπουργός Σημίτης εγκαινίασε μια προσέγγιση-“βήμα προς βήμα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποδεικνύοντας, μεταξύ άλλων πράγματα, την ενδεχόμενη παραπομπή της ερώτησης για την υφαλοκρηπίδα στο ΔΔ. (Σημείωση: Σύμφωνα με την Τουρκία, οι “γκρίζες ζώνες” του Αιγαίου περιλαμβάνουν νησίδες και βράχους που δεν μεταβιβάστηκαν ειδικά στην Ελλάδα με διεθνή συνθήκη και, ως εκ τούτου, με αμφισβητούμενη κυριαρχία).

5. (SBU) Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών μεταξύ του 1996 και του 2004, ο Ελληνικός ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου κατέγραψε μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανέστειλε τις αντιρρήσεις της Ελλάδας στις προσδοκίες της Τουρκίας για την ΕΕ και υποστήριξε ενεργά την προσπάθεια της Άγκυρας για υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, στόχος που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι (Δεκέμβριος 1999), όταν η ΕΕ αποδέχθηκε επισήμως αυτό το καθεστώς.

Στο πλαίσιο μιας προενταξιακής φάσης που ξεκίνησε στο Ελσίνκι, η Τουρκία αναμενόταν να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των ζητημάτων της Κύπρου και του Αιγαίου και να επιδιώξει καλές σχέσεις γειτονίας με την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, τα συμπεράσματα της διάσκεψης κορυφής προέβλεπαν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο τέλος του 2004 και θα συνιστούσε την παραπομπή οποιωνδήποτε εκκρεμών διαφορών στο ΔΔ.

6. (SBU) Αυτή η “διαδικασία του Ελσίνκι”, ευρέως αναγνωρισμένη ως εφεύρεση του Γιώργου Παπανδρέου  — ο οποίος επέμενε ότι ο “εξευρωπαϊσμός” της Τουρκίας ήταν ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη καλών διμερών σχέσεων – ποτέ δεν ριζαρίστηκε, καθώς ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία επέδειξαν μεγάλη επιθυμία να εργαστούν σε αυτήν.

Έτσι, στα τέλη του 2004, με την Ελλάδα τώρα υπό την επιφυλακτική διακυβέρνηση του πρωθυπουργού Καραμανλή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε πολύ λίγο να εξετάσει σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι σκέψεις για το ΔΔ παραμερίστηκαν και πάλι Έκτοτε, ο Παπανδρέου και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση Καραμανλή ότι να εγκατέλείψε εσκεμμένα τη διαδικασία του Ελσίνκι και κατήργησε τον μόνο τρόπο βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

7. (SBU) Η πρόταση Στεφανόπουλου, που ήλθε με τον τρόπο που ήλθε πριν λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη της FM Ντόρα Μπακογιάννη στην Κωνσταντινούπολη στις 9-10 Ιουνίου, πυροδότησε εκ νέου με πάθος τη συζύτηση για το ΔΔ, με πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Αμύνης Μεϊμαράκη, προειδοποιώντας ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο νομικής διαδικασίας. Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, μετά από συνάντηση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη, έναν δεδηλωμένο σκεπτικό του ΔΔ, επιβεβαίωσε την παλιά θέση της Ελλάδας ότι το διεθνές δικαστήριο θα μπορούσε να είναι μια πλατφόρμα διαιτησίας αποκλειστικά για το θέμα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας.

8. (Γ) Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και πολλών βουλευτών αριστερά, υιοθέτησαν θερμά την πρόταση. Ο Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε στις 7 Ιουνίου με τον Πρωθυπουργό Καραμανλή για να συζητήσει θέματα του Αιγαίου, αναφέρθηκε ως υποστηρικτής της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας βάσει διεθνούς συνθήκης προτού η Ελλάδα και η Τουρκία αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο ΔΔ. 

Ερωτηθείς στις 7 Ιουνίου αν ο Παπανδρέου είχε υποστηρίξει την επέκταση των ελληνικών εδαφών στο όριο των 12 μιλίων όπως προβλέπεται στη Συνθήκη για το Νόμο της Θάλασσας, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Παπανδρέου, Δημήτρης Δρούτσας, υποβάθμισε τις παρατηρήσεις με μας, λέγοντας ότι ο Παπανδρέου δεν ανέφερε ποτέ συγκεκριμένα νούμερα και ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν ήλλαξεν.

(Σχόλιο: Τα περισσότερα ΜΜΕ ερμήνευσαν τις παρατηρήσεις του Παπανδρέου ως επέκταση αυτών των υδάτων στο όριο των 12 μιλίων – μια κίνηση που πιθανόν θα προκαλέσει έντονη αντίδραση από την Τουρκία (το τουρκικό κοινοβούλιο εξακολουθεί να θεωρεί επίσημα οποιαδήποτε τέτοια επέκταση ως “casus belli”). Οι πολιτικοί της Νέα Δημοκρατίας και τα μέσα υπέρ της ΝΔ καταδίκασαν τον Παπανδρέου για ανευθυνότητα. Υποστήριξαν ότι κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών του ως FM, δεν υποστήριξε ποτέ μια τέτοια ακραία θέση. Η άποψή μας είναι ότι ο Παπανδρέου, έχοντας επίγνωση της αναιμικής του στάσης στις δημοσκοπήσεις και στο κόμμα του, το έκανε για να ενισχύσει τη θέση του εμφανιζόμενος ῾σκληρός᾽ προς την Τουρκία. Τέλος σημείωσης.)

9. Γ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί την πρόταση του Στεφανόπουλου να παραπεμφθούν όλες οι εκκρεμούσες αιγαιοπελαγικές διαμάχες στο διεθνές δικαστήριο, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Τουρκία δεν θα συμπορευφθεί με αυτό. Αυτό εἰπε η υπουργός Εξωτερικών Μπακογιάννη δήλωσε στον Πρέσβη κατά τη συνάντησή τους στις 5 Ιουνίου.

Σε αυτό το σημείο, η μόνη χρησιμότητα για την ελληνική κυβέρνηση που βλέπουμε στην επιλογή της Χάγης είναι ένας τρόπος να εκτρέψουμε τις αρνιτικές αντιδράσεις των ΜΜΕ και του κοινού από την αποτυχία της να παραγάγει κάτι ουσιαστικό στις διεξαγόμενες διερευνητικές συνομιλίες για το Αιγαίο (τώρα στον 33ο γύρο τους), που έχει επιδεινωθεί πλέον από το πρόσφατο αεροπορικό ατύχημα.

-COUNTRYMAN

***ΤΕΛΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΣΤΟΣ ***


Τώρα, και δεδομένων όλων αυτών προδοτικά και διαχρονικά  παρασκηνιακών διεργασιών/κινήσεων των προαναφερθέντων Ελλήνων πολιτκών σχετικά με το —πρόσφατα επικαιροποιημένο πλέον επι Κυριάκου Μητσοτάκη– μεγάλο ζήτημα της παραπομπής των ελληνο-τουρκικών διαφορών για ΑΟΖ και υφαλοκριπίδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μπορεί εύκολα τώρα να διακρίνει κανείς ότι (1ον) ΟΛΟΙ ήταν στο «κόλπο» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Σιμήτης, Παπανδρέου, Στεφανόπουλος, Μπακογιάννη, Καραμανλής, κτλ.) να συζυτήσουν τα…ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ, με τους παλιο-Τούρκους (2ον) ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΓΑΝΕ ΕΥΘΑΡΣΩΣ ΕΤΣΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!!!

ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ, το κάνουν οι πολιτικοί μας, και τούτο μάλιστα…ΕΥΘΑΡΣΩΣ, ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, διότι, πολύ απλά, ο Κ. Μητσοτάκης ακολουθεί μια διαχρονική πολιτική που του είχαν ήδη εκπονήσει και προετοιμάσοι οι προκάτοχοί του, μια εκ των οποίων τυχάνει η «υπερουργός»…ΑΔΕΛΦΗ-ΣΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (που ΥΠΕΣΚΑΠΤΕ, με ό, τι σημαίνει αυτό, τις θέσεις της Ελλάδος σχετικά με αυτό το θέμα και εδώ το επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι Αμερικανκοί φίλοι της) που πρότεινε ΧΡΟΝΙΑ στον…ΕΡΝΤΟΓΑΝ να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το προσκείμενο θέμα…ΣΤΗ ΧΑΓΗ, ενώ ο Σουλτάνος…ΔΕΝ ΠΡΟΘΥΜΟΠΟΙΕΙΤΟ (από το 2006 και μετά), ΕΝΩ ΤΩΡΑ, ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΟΣΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΛΑΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΒΕΙ…ΥΠΕΡ ΤΟΥ, ΑΝ ΠΑΝΕ ΤΕΛΙΚΑ…ΣΤΗ ΧΑΓΗ…!!!…


Πηγή: Το σαίτ του Wikileaks

Λινκ: https://wikileaks.org/plusd/cables/06ATHENS1475_a.html

Αρχικό αγγλικό κείμενο:

B. ATHENS 1405 AND PREVIOUS Classified By: CDA TOM COUNTRYMAN FOR REASONS 1.4(B) AND (D) 1. (C) SUMMARY: In the wake of the May 23 midair collision between Greek and Turkish fighters, statements by former President Stephanopoulos to refer all Greek-Turkish Aegean disputes to the ICJ caused a mini uproar here (ref B), but actually represent nothing new. Over the years, Greek government interest in going to the ICJ has waxed and waned, depending on the ebb and flow of relations with Turkey. A high point was reached in 1975, when both Greece and Turkey agreed to refer the continental shelf issue, but nothing came of it when Turkey subsequently balked. As part of his rapprochement policy, former FM Papandreou got the EU Council to bless Turkey’s EU candidacy during the 1999 Helsinki EU Summit, with language that the Council would refer any outstanding differences to the ICJ by the end of 2004. With the advent of the cautious Karamanlis government in March 2004, however, neither side has made much effort to implement this so-called “Helsinki process.” If the ICJ option has any utility for the GoG, it is in deflecting negative media/public opinion away from its failure to make any substantive headway in the on-going, but moribund Aegean exploratory talks with Turkey. This costs the GoG little, since FM Bakoyannis recently told us that PM Erdogan was “very far away” from discussing the ICJ (ref A). END SUMMARY. 2. (U) Former President Costis Stephanopoulos, who recently triggered a mini uproar in the media by proposing that Greece resolve all of its Aegean disputes with Turkey by referring them to the International Court of Justice at The Hague (ref B), published a follow-up to his original proposal on June 4. He maintained that, given the impasse in Greek-Turkish relations, and incidents like the May 23 mid-air collision of Greek and Turkish fighter jets, which resulted in the death of the Greek pilot, Greece must break with its diplomatic tradition and seek a solution through an international judicial verdict. Otherwise, he argued, the situation in the Aegean stands to deteriorate further, with the possibility of war increasing accordingly. Stephanopoulos also said Greece should enlist the support of EU and non-European countries to pressure Turkey into accepting the ICJ referral. 3. (U) The idea of referring Greek-Turkish Aegean disputes to the ICJ is not new. Since the 1974 Turkish invasion of Cyprus, Greek governments have had bouts of “Hague proposals” depending on crises and the ebb and flow of relations with Turkey. In 1975, Turkey agreed to the referral of the continental shelf dispute to the ICJ, announced in a joint statement by then PM Karamanlis (the uncle of the current PM) and PM Demirel in Brussels, but subsequently backpedaled, insisting instead on bilateral dialogue to find a “political” solution to the dispute — a position it has maintained, with little change since that time. Greek politicians and diplomats, however, have remained divided over the wisdom of going to The Hague, even for the sole question of the continental shelf, which Greece continues to claim is the only outstanding issue between Athens and Ankara in the Aegean that is not clearly settled in international law. 4. (SBU) The option of going to the ICJ remained in limbo until the Imia/Kardak crisis of January 1996. With Turkish commandos occupying the larger of the two Imia rocks for several hours, U.S. diplomatic intervention defused the situation by getting Greece and Turkey to agree on a disengagement formula of “no flags, no ships, no troops.” Within months of the crisis, which narrowly avoided a shooting war, Turkey was promoting the theory of “grey zones” in the Aegean and Greek PM Simitis was inaugurating a “step-by-step” approach to Greek-Turkish relations suggesting, among other things, the eventual referral of the continental shelf question to the ICJ. (Note: According to Turkey, Aegean “grey zones” encompass islets and rocks not specifically turned over to Greece by international treaty and, therefore, of disputed sovereignty) End Note). 5. (SBU) During the eight years between 1996 and 2004, Greek FM George Papandreou charted a major change of direction in Greek-Turkish relations. He lifted Greece’s objections to Turkey’s EU aspirations and energetically supported Ankara’s bid for EU candidate status, a target achieved at the Helsinki EU Summit (December 1999), when the EU officially accepted this status. As part of a pre-accession phase that started at Helsinki, Turkey was expected to contribute to the peaceful resolution of Cyprus and Aegean issues and pursue good neighborly relations with Greece. In fact, the summit conclusions provided that the ATHENS 00001475 002 OF 002 European Council would review the course of Greek-Turkish relations at the end of 2004 and recommend the referral of any outstanding differences to the ICJ. 6. (SBU) This “Helsinki process,” widely identified as the brain child of George Papandreou — who insisted that “Europeanizing” Turkey was the best means to achieve good bilateral relations — never truly took root, as neither Greece nor Turkey displayed much appetite to work on it. Thus, at the end of 2004, with Greece now under the cautious governance of PM Karamanlis, the European Council had little to review concerning Greek-Turkish relations, and thoughts about the ICJ were again shelved. Papandreou and his PASOK party have since charged the Karamanlis government of deliberately abandoning the Helsinki process and scuttling the only way of improving Greek-Turkish relations. 7. (SBU) The Stephanopoulos proposal, coming as it did only days before a June 9-10 trip to Istanbul by FM Dora Bakoyannis, has re-ignited the ICJ debate with a passion, with many, including Defense Minister Meimarakis, warning that the country’s sovereign rights cannot be subject to a juridical process. PM Karamanlis, after a meeting with former FM Molyviatis, an avowed skeptic concerning the ICJ, has re-affirmed Greece’s old position that the international tribunal could be an arbitration platform solely on the question of the continental shelf. 8. (C) Others, including opposition PASOK leader George Papandreou and many leftwing parliamentarians, warmly endorsed the proposal. Papandreou, who met June 7 with PM Karamanlis to discuss Aegean issues, was reported as supporting the extension of Greece’s territorial waters under international treaty before Greece and Turkey made any decision to involve the ICJ. Asked June 7 if Papandreou was advocated extending Greek territorial seas to the 12-mile limit as provided in the Law of the Sea treaty, Papandreou foreign policy adviser Dimitris Droutsas played down the remarks to us, saying Papandreou had never mentioned any specific figure and that PASOK policy had not changed. (Comment: Most media interpreted Papandreou’s remarks as extending these waters to the 12-mile limit — a move which would likely provoke a sharp Turkish reaction (the Turkish Parliament still formally regards any such extension as a “casus belli”). Governing New Democracy politicians and the pro-ND media castigated Papandreou for irresponsibility. They argued that during his eight years as FM, he never advocated such an extreme position. Our take is that Papandreou, aware of his anemic standing in the polls and within his party, did so to bolster his position by appearing tough on Turkey. End Note.) 9. (C) COMMENT: Even in the unlikely event the GoG embraced Stephanopoulos’ proposal to refer all outstanding Aegean disputes to the ICJ, the GoG believes that Turkey would not go along. FM Bakoyannis said as much to Ambassador at a June 5 meeting (ref A). At this point, the only utility for the GoG we see in the ICJ option is a means to deflect negative media/public attention away from its failure to produce anything substantive in the on-going Aegean exploratory talks (now in their 33rd round), compounded by the recent midair accident. COUNTRYMAN

Απόσπασμα του εν λόγω υπομνήματος από το σάιτ του Wikileaks:

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr