Home Greek News Το ΝΑΤΟ «κρεμάει» την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Το ΝΑΤΟ «κρεμάει» την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

by _
0 comment 53 views

Το ΝΑΤΟ «κρεμάει» την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις


Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταδικάσεις τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως η Συμμαχία θα τηρήσει ουδέτερη στάση. «Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Στόλτενμπεργκ….


Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί με την επιθετική της ρητορική κατά της Ελλάδας και της Κύπρου αμφισβητώντας θαλασσιές περιοχές  και ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε την Κυριακή ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου «δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά ύδατά τους».

Η ανακοίνωση έφερε ως παράδειγμα το Καστελόριζο, αμφισβητώντας ουσιαστικά την υφαλοκρηπίδα του, καθώς ισχυρίζεται πως «αυτό το μικρό νησί υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του».

Λίγες ώρες μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι έχουν κακομάθει την Κύπρο στην ΕΕ και δεν άκουσαν τις προτάσεις τους. «Τότε εμείς τί κάναμε; Στείλαμε τα γεωτρύπανά μας και ξεκινήσαμε γεωτρήσεις. Εδώ δείχνουμε τη δύναμή μας στο πεδίο, τώρα προχωρούμε το διπλωματικό σκέλος του. Και θα συνεχίσουμε επειδή έχουμε δίκιο. Άλλωστε δεν συζητούμε με κανένα τη δική μας υφαλοκρηπιδα. Ούτε επιτρέπουμε να ανοίξει συζήτηση. Αλλά για το διαμοιρασμό των αποθεμάτων στην Κύπρο πρέπει είμαστε ισχυροί και στο τραπέζι και στο πεδίο».

Παρά τις καταδίκες της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά των νέων τουρκικών προκλήσεων, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις μέχρι τώρα διεκδικήσεις και τοποθετήσεις της.

Παρά τις ολοένα εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να πάρει θέση, καθώς και οι δύο χώρες αποτελούν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάλεσε τις δύο χώρες «να τα βρουν» και «χαιρέτισε» τις διμερείς επαφές ανάμεσα τους.

«Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων. Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δύο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια. Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ και κάλεσε τις δύο χώρες «να τα βρουν».

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε τοποθετηθεί ως «Πόντιος Πιλάτος» και την άνοιξη του 2018, όταν η Τουρκία είχε ξεκινήσει να εντείνει τις προκλήσεις της απέναντι στην Ελλάδα, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της στο Αιγαίο.

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr