Home Greek News Η μυστηριώδης Πυραμίδα του Ελληνικού – Είναι η αρχαιότερη στον κόσμο; (Vid)

Η μυστηριώδης Πυραμίδα του Ελληνικού – Είναι η αρχαιότερη στον κόσμο; (Vid)

by _
0 comment 118 views

Η μυστηριώδης Πυραμίδα του Ελληνικού – Είναι η αρχαιότερη στον κόσμο; (Vid)

Αν αυτό το κτίσμα ήταν στο εξωτερικό ποια θα ήταν η τύχη του;

από ANAGNOSTIS TEAM
δημοσιεύτηκε ΚΥΡ. 24 ΝΟΕ. 2019

Μια από τις πιο καλοδιατηρημένες πυραμίδες της Ελλάδας είναι αυτή του Ελληνικού στην περιοχή του Άργους. Οι απόψεις για την χρονολόγησή της, τον τρόπο κατασκευής του κτίσματος και την χρήση της διίστανται, δημιουργώντας ένα μυστήριο γύρω από αυτήν.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, χτίστηκε για να ταφούν οι νεκροί από την μάχη του Προίτου και του Ακρισίου. Οι δύο άντρες ήταν απόγονοι του βασιλιά του Άργους Δαναού και ήρθαν αντιμέτωποι για τη βασιλεία σε μία μάχη δίχως νικητή. Τότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι ασπίδες.

Μυστικά της Πυραμίδας του Ελληνικού

Για να τιμήσουν τους νεκρούς τους, κατασκευάστηκε κοινό μνημείο που ήταν διακοσμημένο με αργολικές ασπίδες. Η χρήση του μνημείου ως τάφου δεν είναι διασταυρωμένη, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο Παυσανίας αναφέρεται σε αυτή ή στη γειτονική πυραμίδα του Λυγουριού.

Το κτίσμα είναι κατασκευασμένο από τεράστιες πέτρες από ασβεστόλιθο. Έχει στέρεη βάση και πάνω της συνεχίζουν τέσσερις άνισες πλευρές. Η δυτική πλευρά της είναι 14,70 μέτρα, η βόρεια 12,58, η ανατολική 8,62 και η νότια 8,61.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Πυραμίδα του Ελληνικού είναι χτισμένη σε σημείο στρατηγικής σημασίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι από το σημείο διερχόταν ο κύριος οδικός άξονας της νοτιοδυτικής Αργολίδας, από το Άργος για την Τεγέα, διαμέσου Κεγχρεών και Υσίων. Ο άξονας αυτός διακλαδίζεται λίγο πιο πέρα σε τρεις οδούς, όλες αμαξήλατες, όπως μαρτυρούν οι αρματοτροχιές τους.

Η θέση του κτίσματος (που ενδεχομένως και να μην ήταν κανονική πυραμίδα, αλλά ορθογώνιος πύργος επάνω σε στιβαρή πυραμιδοειδή βάση, με απόλυτα ελεγχόμενη πρόσβαση στο εσωτερικό του) δεν ήταν τυχαία, αφού από εκείνο το σημείο ελέγχονται ιδιαίτερα σημαίνουσες διαβάσεις, κάτι που μαρτυρά ότι ίσως στην πρώτη χρήση του (τέλη 4ου π.Χ. αιώνα) να αποτελούσε φυλάκιο για αμυντικούς σκοπούς.

Μυστικά της Πυραμίδας του Ελληνικού

Στην ανατολική πλευρά που κοιτάζει προς τη θάλασσα βρίσκεται η πύλη του κτίσματος. Αποτελείται από δύο μεγάλες πέτρες που ενώνονται σε τοξοειδές σχήμα. Οι αρχαιολογικές έρευνες που έγιναν έφεραν στο φως ένα λουτρό, ένα πηγάδι και μία δεξαμενή.

Υπολογίζεται κατά προσέγγιση, ότι χτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ. Ωστόσο, έρευνα του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αναφέρει ότι η πυραμίδα είναι χτισμένη το 2.720 π.Χ. Έαν ισχύει η χρονολόγηση του Εδιμβούργου, τότε η Πυραμίδα του Ελληνικού είναι παλαιότερη κατά 100 (τουλάχιστον) έτη της πρώτης Αιγυπτιακής πυραμίδας του Ζοζέρ (2620 π.χ.) και είναι κατά 170 (τουλάχιστον) έτη αρχαιότερη της πυραμίδας του Χέοπος (2550 π.χ.).

Μυστικά της Πυραμίδας του Ελληνικού

Σήμερα, μεγάλο μέρος του κτίσματος διατηρείται σε καλή κατάσταση ενώ η κορυφή του έχει καταστραφεί. Ωστόσο δεν έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα μπορούσε. Αν αυτό το κτίσμα ήταν στο εξωτερικό άραγε ποια θα ήταν η τύχη του;

Θυμηθείτε το βίντεο της Up Drones που για πρώτη φορά επιχείρησε να καταγράψει άγνωστες πτυχές του μνημείου από ψηλά.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr