Home Greek News Δένδιας: Πρωτοβουλίες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια

Δένδιας: Πρωτοβουλίες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια

by _
0 comment 117 views

Δένδιας: Πρωτοβουλίες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια


Ο Νίκος Δένδιας προσκάλεσε στις 9 Δεκεμβρίου τους ομολόγους του από Σκόπια και Τίρανα σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ.

Τη στήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων και συνολικά την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Τόνισε, πάντως, ότι η ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων εξαρτάται από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Συμμερίζομαι την απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη μη θετικής απόφασης των 28 σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τη δική μας πλευρά κινηθήκαμε άμεσα και αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε η θετική προς τούτο απόφαση της Ένωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Όπως έκανε γνωστό, προσκάλεσε στις 9 Δεκεμβρίου τους ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ.

Επανέλαβε την ανάγκη για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, τομέας που όπως αναγνώρισε έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη.

Οι διμερείς σχέσεις περνούν μέσα από τη συμφωνία των Πρεσπών

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας «περνούν» από την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία.

Εξέφρασε ικανοποίηση που επισκέπτεται «μια χώρα γείτονα και σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μία χώρα την οποία προσδοκούμε να δούμε εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικές τις διμερείς σχέσεις, ενώ ανάφερε ότι οι κυβερνήσεις τους  εργάζονται για την ουσιαστική ενίσχυση και εμβάθυνσή τους, σε ευρύτατο φάσμα τομέων.

Υπογράμμισε την οικονομική και αμυντική συνεργασία και για τον λόγο αυτό συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, στα Σκόπια «αποτελεί ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Επιβεβαίωσε την ανάγκη να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις από τη συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες εργάζονται συστηματικά για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ντιμιτρόφ: Η συμφωνία δεν πρέπει να αμφισβητείται στο εσωτερικό

Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο και φίλο της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ εκτίμησε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν νέες προοπτικές για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, τις οποίες, οι δύο χώρες πρέπει να εκμεταλλευθούν.

Ερωτηθείς για την πιστή τήρηση της συμφωνίας και αν υπάρχουν εγγυήσεις, λόγω και των πρόωρων εκλογών, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι αυτή πρέπει να εφαρμόζεται ανεξάρτητα από εκλογές καθώς πλέον αποτελεί μέρος του νομικού συστήματος της Βόρειας Μακεδονίας και ως τέτοια δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν στο εσωτερικό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ανήγγειλαν τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εμπορικά σήματα και μεικτής διεπιστημονικής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Ο κ. Δένδιας, στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι και τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια.

Αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψής του στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα μεταβεί στα Τίρανα για να εκφράσει, όπως είπε, τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τα θύματα του φονικού σεισμού που χτύπησε την Αλβανία και να μεταφέρει τη δέσμευση της Ελλάδας για αποστολή βοήθειας στην πληγείσα από τον σεισμό Αλβανία, το συντομότερο δυνατόν.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Με ποιο αντάλλαγμα ο Μακρόν θα αναθεωρήσει το βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.


https://sputniknews.gr/politiki/201911265386784-dendias-enarxi-entaxiakon-diapragmateuseon-skopia/?fbclid=IwAR1ot9iX598tT2OmqYksiVMMlR9_rv1ZzpcCpKYPyVoJyVX46y5JhjbcRXQ

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr