Home Greek News Τουρκία: Εδιωξε TOTAL και ENI από το κυπριακό οικόπεδο 7 και ξεκίνησε γεωτρήσεις

Τουρκία: Εδιωξε TOTAL και ENI από το κυπριακό οικόπεδο 7 και ξεκίνησε γεωτρήσεις

by _
0 comment 24 views

Τουρκία: Εδιωξε TOTAL και ENI από το κυπριακό οικόπεδο 7 και ξεκίνησε γεωτρήσεις


Τουρκική επικράτεια κατέστησε σε λίγα 24ωρα η Τουρκία το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αναγκάζοντας σε φυγή τις εταιρείες TOTAL και ENI. Στο σημείο Μόρφου του οικοπέδου βρίσκεται ήδη το γεωτρύπανο Γιαβούζ που πραγματοποιεί γεωτρήσεις, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση. Η Αγκυρα εμφανίζεται ως επικυρίαρχος της περιοχής.

TANEA Team  |


Δεν πρόκειται να κάνει πίσω  αναφορικά με τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία. Οπως ανέφερε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ , το γεωτρύπανο Φατίχ θα ξεκινήσει εργασίες σε μερικές εβδομάδες ενω το Γιαβούζ πραγματοποιεί ήδη γεωτρήσεις στο δημείο Μόρφου που βρίσκεται εντός του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το οικόπεδο από το οποίο αποχώρησαν ξαφνικά πριν λίγα 24ωρα οι πολυεθνικές εταιρείες TOTAL και ENI, στις οποίες η κυβέρνηση της Κύπρου είχε παραχωρήσει τα δικαιώματα γεωτήσεων.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες τη γεώτρηση του στο σημείο Μόρφου.

Για το γεωτρύπανο Φατίχ ο τούρκος υπουργός είπε ότι ολοκλήρωσε την γεώτρηση του Φενίκε και ήρθε στον λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας για ανεφοδιασμό. «Εκεί, αφού σε λίγες βδομάδες κάνει εργασίες ανεφοδιασμού και συντήρησης θα ξεκινήσει ξανά γεώτρηση στις περιοχές που έχουμε αδειοδοτηθεί από την “ΤΔΒΚ”» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ορούτς Ρέις και το Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις διδιάστατες και τριδιάστατες έρευνές τους. «Όπως έχουμε πει αν υπάρχει κάτι θα το βρούμε, όταν το βρούμε πρώτα ο Αλλάχ θα το ανακοινώσουμε στον λαό μας. Χρειάζεται λίγη υπομονή» είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Μετά την οπισθοχώρηση TOTAL και ENI

Η είδηση έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την «οπισθοχώρηση» των εταιριών TOTAL και ENI από το Τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για κίνηση που εγείρει πάμπολλα ερωτήματα και προκαλεί φόβους σχετικά με την ασφάλεια στην περιοχή.

Σε αυτό η κυπριακή κυβέρνηση, μετά από αρκετές διαρροές μέσω κυβερνητικών πηγών, έσπευσε να διευκρινίσει πως ουδέποτε υπήρχε η πρόθεση να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις της κοινοπραξίας από το Τεμάχιο 7.

Παράλληλα ξεκαθάριζαν πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου συνεχίζεται κανονικά.

Τι απαντά η κυπριακή κυβέρνηση

Απαντώντας σε δημοσιεύματα για υπαναχώρηση της κοινοπραξίας Eni – Total από το τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 15ο Συνέδριο του Economist, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι αποφάσεις των εταιρειών λαμβάνονται με βάση κυρίως γεωλογικά δεδομένα και οι εταιρείες θα αρχίσουν από τους πιο ενδιαφέροντες και ώριμους στόχους που εντοπίζουν.

Πρόσθεσε ότι μεταξύ της αδειοδότησης και της πρώτης γεώτρησης μεσολαβούν συνήθως 1,5 με 2 χρόνια.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι οι αποφάσεις για τους πιο ενδιαφέροντες στόχους έχουν βασιστεί και στην ανακάλυψη του «Γλαύκου», στο τεμάχιο 10. Δεν υπήρχε, πρόσθεσε, καμιά πρόθεση να αρχίσουν οι γεωτρήσεις από το τεμάχιο 7.

Τι απαντά ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου στο in.gr:

Παράλληλα, μιλώντας στο in.gr ο κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ξεκαθάρισε πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά.

Στελέχη του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου σημειώνουν, δε, ότι οι έρευνες της κοινοπραξίας Total και ENI προχωρούν σύμφωνα με τον αρχικό του προγραμματισμό και θα αρχίσουν από εκεί όπου κρίνουν καλύτερο όσον αφορά τις πιθανότητες για αποτέλεσμα, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση ή αναβολή και δεν τίθενται θέματα ασφάλειας για το «οικόπεδο» 7.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο σύνολο σχεδόν των προηγούμενων γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, η έναρξη τους δεν συνέπεσε ποτέ με την υπογραφή, καθώς στην πλειοψηφία τους υπήρχε αναμονή τουλάχιστον ενός έτους, για λόγους που αφορούν την προετοιμασία.


You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr