Home Greek News Απαλλακτικό βούλευμα «φωτιά» για Novartis – Απαλλάχθηκε και ο Κων. Φρουζής

Απαλλακτικό βούλευμα «φωτιά» για Novartis – Απαλλάχθηκε και ο Κων. Φρουζής

by _
0 comment 26 views

Απαλλακτικό βούλευμα «φωτιά» για Novartis – Απαλλάχθηκε και ο Κων. Φρουζής


Απαλλακτικό βούλευμα υπέρ του Κωνσταντίνου Φρουζή και δύο γιατρών του ΕΣΥ εξέδωσε το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα αδίκημα που σχετιζόταν με υπόθεση φερόμενης δωροδοκίας από την φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

Το απαλλακτικό βούλευμα αποτελεί την δεύτερη πράξη μιας υποτιθέμενης – όπως αποδείχθηκε – δωροδοκίας γιατρών του ΕΣΥ Σερρών, οι οποίοι οδηγήθηκαν μαζί με τον Κωνσνταντίνο Φρουζή και τρία ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη της μητρική εταιρείας , δύο φορές στο εδώλιο για να αθωωθούν πανηγυρικά τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό από το αδίκημα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας αντίστοιχα.
Κατόπιν αυτού και εν τω μέσω του κουρνιαχτού των τελευταίων μηνών για τις παράλληλες έρευνες που «τρέχουν» για την υπόθεση Novartis, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης δέχθηκαν ότι «νομιμοποίηση εσόδων (ξέπλυμα) δε στοιχειοθετείται σε περίπτωση που το αξιόποινο του βασικού αδικήματος από το οποίο προήλθε η περιουσία εξαλείφθηκε» και έτσι απήλλαξε όλους τους κατηγορούμενους. Δηλαδή αφού αθωώθηκαν από το βασικό αδίκημα της δωροδοκία (ενεργητικής και παθητικής) τότε αίρεται το αξιόποινο του ξεπλύματος και οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν σε απαλλαγή.
Σύμφωνα με την κατηγορία οι δύο γιατροί φέρονταν κατά τη διετία 2010- 2011 να έλαβαν παράνομα χρήματα από τη φαρμακευτική εταιρεία κατά παράβαση των αρχών της ιατρικής επιστήμης προκειμένου να συνταγογραφούν υπέρ της Novartis.

Συγκατηγορούμενοι των δύο γιατρών για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας ήταν όλα τα υψηλά στελέχη μαζί με το Κων. Φρουζή καθώς τα χρήματα εμβάστηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης απήλλαξαν τους κατηγορούμενους και για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα), με το σκεπτικό ότι οι αμοιβές ήταν καθ’ όλα νόμιμες καθώς δόθηκαν από την Novartis για την παροχή προς αυτήν συγγραφικού έργου για μεταβίβαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό οι δικηγόροι υπεράσπισης των δύο γιατρών Ιωάννα Μπάτζιου και Γιώργος Παπανίκος, προσκόμισαν στο δικαστήριο την συνολική συνταγογράφηση των κατηγορουμένων το επίμαχο διάστημα από την οποία προέκυπτε ότι από τα φάρμακα που είχαν γράψει στους ασθενείς τους μόλις το 7% ανήκε σε σκευάσματα της εν λόγω φαρμακευτικής εταιρείας. Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά στοιχεία από τα οποία προέκυπτε ο ισχυρισμός της μεταβίβασης των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς οι δύο γιατροί είχαν πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.

Μάλιστα ο εισαγγελέας της έδρας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε προτείνει την απαλλαγή τους κάνοντας λόγο για «υποσυνταγογράφιση».

Η δικηγόρος 

Ιωάννα Μπάτζιου

Μετά την αθώωση τους από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών, στο οποίο ήταν παρόντες τόσο οι Έλληνες γιατροί όσο και το στέλεχος της Novartis εν Ελλάδι Κων/νος Φρουζής, η υπόθεση οδηγήθηκε και πάλι στο ακροατήριο μετά από έφεση του εισαγγελέα της έδρας που είχε κάνει αντίθετη εισήγηση. Ωστόσο η υπόθεση αποδείχθηκε «φούσκα» – όπως την αποκάλεσε ένας εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων στην αγόρευση του – και αθωώθηκαν και πάλι. Το επίδικο ποσό και για τους δύο γιατρούς ήταν περίπου 12.000 ευρώ τα οποία δηλώθηκαν στις φορολογικές τους δηλώσεις και οι δικαστικές αρχές πίστεψαν τότε ότι χρησιμοποίησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους προσέδωσαν νομιμοφάνεια.

Η εκ των συνηγόρων των δύο γιατρών του ΕΣΥ, Ιωάννα Μπάτζιου, δήλωσε στο «dikastiko.gr» ότι η «δικογραφία σε βάρος των κατηγορουμένων δυστυχώς σχηματίστηκε χωρίς στοιχεία, χωρίς έρευνα και με βιασύνη, τόσο των εισαγγελικών λειτουργών όσο και του πειθαρχικού Συμβουλίου, στο οποίο παραπέμφθηκαν οι εντολείς μου επί ποινή απολύσεως και απηλλάγησαν και σε αυτό».


Newsroom

Newsroom

Έμπειροι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ έχοντας κάνει -για πάνω από δύο δεκαετίες- τις δικαστικές αίθουσες “δεύτερο σπίτι τους”, δημιούργησαν το dikastiko.gr, το πρώτο δικαστικό μέσο ενημέρωσης της χώρας. “Ρίχνουν φώς” στην αθέατη πλευρά της δικαιοσύνης, αποκαλύπτουν και ερμηνευνούν γεγονότα που μας αφορούν όλους. Καταγράφουν όλες τις απόψεις. Δικαστών και δικηγόρων! Οι ειδήσεις, από την πηγή των γεγονότων και τις δικαστικές αίθουσες, κατευθείαν στις οθόνες μας.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr